CIA Başkanı Burns: Ukrayna'daki işgal Kremlin'in istediği gibi gitmiyor, Putin nükleer silah kullanabilir

Rusya'nın nükleer silah kullanabileceğini söyleyen Burns, "Açıkçası çok endişeliyiz. Başkan Joe Biden'ın çok kaygılı olduğunu, nükleer çatışmanın mümkün olduğu bir eşikten ve üçüncü dünya savaşından kaçınmaya çalıştığını biliyorum" dedi

Fotoğraf: Reuters

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Başkanı William Burns,  Rusya-Ukrayna savaşı ve nükleer silah tehlikesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Georgia Tech Üniversitesi'nde öğrenciler katıldığı bir etkinlikte Burns, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin Kremlin'in arzuladığı şekilde gitmediğini söyledi. 

Bu nedenle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'da taktik nükleer silah kullanabileceği uyarısında bulunan Burns, "Açıkçası çok endişeliyiz. Başkan Joe Biden'ın çok kaygılı olduğunu, nükleer çatışmanın mümkün olduğu bir eşikten ve üçüncü dünya savaşından kaçınmaya çalıştığını biliyorum" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Rusya tehlikeli ancak gerileyen bir güç"

Konuşmasında ayrıca Rusya'nın tehlikeli ancak gerileyen bir güç olduğunu söyleyen Burns, "Putin neredeyse mistik bir inanca sahip, Rusya'nın etki alanını yeniden inşa etmenin kaderi olduğunu düşünüyor" dedi.

Burns bununla birlikte, kavgacı ve revizyonist bir Rusya'nın giderek daha çaresiz bir ülke olabileceğine dikkat çekti.

Putin'in öfkeli ve hırslı bir lider olduğunu ancak kendisini güvende hissetmediğini vurgulayan Burns, ABD Başkanı Joe Biden'ın Kasım ayında kendisini Moskova'ya gönderdiğini açıkladı.

Burns, Biden'ın o dönem kendisinden, ABD'nin, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal planlarından duydukları kaygıyı Putin'e iletmesini istediğini söyledi.

CIA Başkanı, Ukrayna'ya sağladıkları istihbaratın savaşın gidişatında "hayati" rol oynadığını kaydetti.

Burns, 2005-2008 yıllarında ABD'nin Rusya Büyükelçisi olarak görev yapmıştı.

 

Independent Türkçe, BBC Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU