Katliamın arkasındaki İngiliz valiyi 21 yıl plan yapıp öldüren Hint devrimci: Udam Sing

Udam Sing, İngiliz sömürgesine karşı başlatılan gösterilere katıldığında 20 yaşındaydı. Yüzlerce Hintin öldüğü Amritsar Katliamı'nda bulundu, intikam için 21 yıl bekledi

Udam Sing

1919 yılında Birinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinin ardından Hindistan’da İngiliz sömürge otoritelerini endişelendiren protestolar baş gösterdi.

Özgürlük ve liberalizm sloganıyla sokaklara akın eden Hintler, Birinci Dünya Savaşı sırasında İngiliz saflarında savaşan çocuklarının sunduğu hizmetin karşılığını bekliyordu.

Avrupa ve Ortadoğu’da İngilizler adına savaşan bir kısmı çocuk 70 bin Hintli ölmüştü.

Fotoğraf1 - Birleşik Krallık saflarında savaşan Hintli askerler.jpg
Birleşik Krallık saflarında savaşan Hint askerler


1919 Mart ayında İngiliz Parlamentosu’nun, göstericilere yönelik tutuklama ve gözaltını kolaylaştıran ‘’Rowlatt’’ tasarısını onaylaması Hintleri öfkelendirmiş ve protestolar hiç olmadığı kadar şiddetlenmişti.

Aynı yılın nisan ayında yaşanan protestolar, ülkedeki yabancılara karşı şiddete eylemlerine dönüştü.

Bunun üzerine İngilizler, protestoları bastırmak için özellikle Pencap Eyaleti’nde olmak üzere Hindistan’ın genelinde olağanüstü hal ilan etti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Amritsar katliamı ve Hint gencin intikam yemini

14 Nisan 1919'da aralarında Hindu ve Müslümanların da olduğu 10 binden fazla Hint, tasarıyı tekrar protesto etmek amacıyla Amritsar'daki Jallianwala Parkı’nda toplandı.

Bu gösterilerden bir gün önce ise beş İngiliz vatandaşı kimliği belirsiz kişiler tarafından öldürülmüştü.

İngiliz sömürge güçleri, Jallianwala Parkı’nda toplanan Hintlerin dağılması için uyarılarda bulundu. Dağılmayı reddeden Hintlere, Britanyalı Tuğgeneral Reginald Dyer'dan verilen bir emirle Gurkha birlikleri tarafından ateş açıldı.

Fotoğraf2 - amritsar katliamının temsili remsi.jpg
Amritsar Katliamı'nın temsili resmi

 

Resmi rakamlara göre katliamda 379 Hint öldürüldü ve yaklaşık bin 200 kişi yaralandı. Ancak Hindistan kaynaklarına göre bu katliamda bin kişi öldü.

Bu katliamdan sonra Tuğgeneral sıkı yönetim ilan etti ve kendi emrettiği katliamın "sorumlularının bulunmasını" istedi. Ancak bu “sorumlulara” verilen ceza kamçılamadan öteye gitmedi.

Amritsar katliamında yaralanan genç bir Hint, daha sonra Londra’da yaptığı eylemle dünyanın gündemine oturacaktı.

dyer.jpg
Katliam emrini veren İngiliz Tuğgeneral Reginald Dyer

 

Britanya Krallığı’nın Pencap Valisi katliamın arkasında durdu

Amristar katliamı birçok ülkede tepkiyle karşılanırken, İngiliz Parlamentosu Lordlar Kamarası, Tuğgeneral Reginald Dyer’ın göstericilere karşı kanunlara göre hareket ettiğini savundu.

Öte yandan Pencap Valisi Michael O’Dwyer saldırının arkasında durdu ve sokaklara inme niyetinde olan Hintleri tehdit etti

Fotoğraf4 - İngiliz vali Michael O'Dwyer.jpg
İngiliz vali Michael O'Dwyer

 

21 yıl boyunca intikam planı yaptı

Amritsar katliamında yaralananlardan biri olan Udam Sing 20 yaşındaydı. Saldırının intikamını almak isteyen Sing, katliamı öven ve savunan vali O’Dwyer’ı öldürme planları yapıyordu.

Fotoğraf5 - Udham singh.jpg
Udam Sing

 

Olaydan 5 yıl sonra 1924 yılında ABD’YE giden Udham Sing burada Hindistan’daki İngiliz sömürgesine karşı çalışmalar yapan Gadar Parti’sinin üyeleriyle bir araya geldi.

Fotoğraf6 - 1916 Fransa Somme Meydan Muharebesi'ndeki Hint askerler.jpg
1916 Fransa Somme Meydan Muharebesi'ndeki Hint askerler

 

3 yıl sonra ülkesine dönen Sing, silah taşıdığı için İngiliz askerleri tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi.

1931 yılında cezaevinden çıkan genç Hint, Keşmir üzerinden Avrupa’ya doğru yola çıktı. Uzun bir süre sonra 1934 yılında Britanya başkenti Londra’ya varan Sing burada 6 yıl geçirdi.
 

 

1940 senesinde eski Pencap Valisi Michael O’Dwyer, Londra’nın Caxton Hall Bölgesi’nde bulunan Doğu Hindistan ve Orta Asya Topluluğu adlı derneğin düzenlediği bir konferansa konuşmacı olarak katıldı.

Konferansta 21 yıl önce Jallianwala Parkı’nda yaralanan Udam Sing de bulunuyordu. Sing, konuşma yaptığı sırada Michael O’Dwyer’ı silahını iki kez ateşleyerek öldürdü.
 

Fotoğraf8 - Mİchael O'Dwyer suikastinin temsili resmi.jpg
Michael O'Dwyer suikastinin temsili resmi

 

Udam, suikasti gerçekleştirdikten sonra tutuklanarak hakim karşısında çıkarıldı.

Suikasti 21 yıldır planladığını söyleyen Sing, mahkemedeki savunmasında Amritsar katliamından sonra Asya’dan Avrupa’ya geçmek için büyük bir çaba harcadığını belirtti.

Michael O'Dwyer suikastiyle ilgili bir İngiliz gazetenin ana sayfası.jpg
Michael O'Dwyer suikastiyle ilgili bir İngiliz gazetesinin ana sayfası

 

Hakkında idam kararı verilen Sing’in cezası 31 Temmuz 1940 yılında infaz edildi.

 

Farklı kaynaklardan Independent Türkçe için derleyen: Abdurrahman Koç

DAHA FAZLA HABER OKU