Yemen'de savaşan taraflar iki aylık ateşkes ilan etti

Çatışmalara bundan önce en son 2016 yılında barış görüşmeleri sırasında ara verilmişti

Birleşmiş Milletler'in (BM) girişimleri doğrultusunda Yemenli taraflar arasında ilan edilen ateşkes yürürlüğe girdi / Fotoğraf: AA

Yemen'de yedi yıldır devam eden iç savaşta taraflar Cuma günü yıllardır ilk defa tüm ülke genelinde ateşkes ilan edilmesi için anlaştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birleşmiş Milletler (BM) özel temsilcisinin Cuma günü yaptığı açıklamaya göre ateşkesle beraber Husiler'in kontrolündeki bölgelere yakıt teslimatı ve Sanaa havalimanından bazı uçuşlar yapılabilecek.

Suudi Arabistan önderliğindeki koalisyon güçleri ve İran'ın desteklediği Husiler arasında varılan BM'nin aracı olduğu anlaşma on binlerce insanın ölmesine ve milyonlarca insanın açlığına neden olan çatışmaların sonlanması için bu zamana kadar atılan en büyük adım.

Çatışmalara bundan önce en son 2016 yılında barış görüşmeleri sırasında ara verilmişti.

BM özel temsilcisi Hans Grundberg, iki ay sürecek ateşkesin Cumartesi günü başladığını ve anlaşma sağlanırsa ateşkesin yenilenebileceğini açıkladı. Cumartesi günü Ramazan ayının da başlangıcıydı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, tarafları bu fırsatı kullanarak "Yemen'de kapsamlı ve tüm tarafları dahil edecek siyasal süreci başlatmaya" çağırdı ve ateşkesin "Yemen'deki yıkıcı savaşı sonlandırmak için ilk adım olması gerektiğini" söyledi.

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU