Reuters: İsrail ve Türkiye arasında kurulacak doğalgaz hattı Avrupa için yeni bir seçenek olabilir

Reuters'a konuşan üst düzey yetkililer, Rus doğalgazına bağımlılığını azaltmak isteyen Avrupa için Türkiye-İsrail arasında kurulacak bir enerji hattının alternatif olabileceğini belirttiler

Fotoğraf: AA

Türkiye ile İsrail arasında doğalgaz boru hattı kurulması ilk olarak 20 yıl önce gündeme gelmişti.

Ukrayna'ya yönelik askeri harekatı sonrası Rusya'ya yönelik yaptırım kararları alan Avrupa, bu ülkeden aldığı enerji kaynaklarına karşı yeni alternatifler arayışına girmişti.

Türkiye ve İsrail arasında doğalgaz boru hattının kurulması planı ise bu sefer de Avrupa'nın Rus doğalgazına bağımlılığını azaltacak bir seçenek olarak öne çıktı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bu ay İsrail cumhurbaşkanı ile yaptığı görüşmenin ardından, enerji konusunda iş birliğinin ikili ilişkileri geliştirmek için en önemli fırsatlardan biri olduğunu ifade etmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türk yetkili: Somut kararlar önümüzdeki aylarda açıklanabilir

Reuters'a konuya ilişkin bilgi veren üst düzey bir Türk yetkili, iki ülke arasındaki görüşmelerin, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un bu ayın başındaki Ankara ziyaretinden bu yana devam ettiğini belirterek, doğalgaz hattının güzergahı ve anlaşmaya katılacak taraflar konusunda "somut kararların" önümüzdeki aylarda açıklanabileceğini dile getirdi.

Bir başka Türk yetkili "İsrail ile son zamanlarda bir yakınlaşma oldu. Bizim arzumuz doğalgazın Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınmasıdır. İsrail bu konuya sıcak bakıyor, bazı görüşmeler yapıldı ve bunun gerçekleştirilmesi yönünde bir istek var" dedi.

Sevkiyat konusunda sorun yaşanabilir

Enerji sektöründeki yetkililer ise daha temkinli bir tavır takınarak, sahadaki üretim artışını sınırlayabilecek unsurlar ve jeopolitik sorunlar nedeniyle boru hattının akamete uğrayabileceğini belirttiler.

İsrail Enerji Bakanı Karine Elharrar Pazar günü yayın kuruluşu Ynet'e yaptığı açıklamada boru hattının finansmanı dahil olmak üzere pek çok konunun görüşülmesi gerektiğini ifade ederek, "Ekonomik olarak uygulanabilir olması gerek, bu da şu anda pek net değil" dedi.

İsrail doğalgaz sektöründen üst düzey bir yetkili, "Türkiye, hem kendi doğalgaz tüketimi nedeniyle hem de Avrupa'nın güneyindeki ülkelere uzanan bir sevkiyat yolu olması nedeniyle büyük ilgi görüyor" dedi.

Yetkili, Leviathan'da planlanan üretim artışından elde edilecek ilave doğalgazın sevkiyatı konusunda iki rotanın hali hazırda teklif edilmiş olması nedeniyle Türkiye'ye sevkiyat konusunda sorun yaşanabileceğini belirtti.

Yetkili, "Türkiye hızlıca cevap verirse üçüncü alternatif olabilir" dedi.

Maliyet 1,5 milyar euroyu bulabilir

İsrailli yetkililere göre 500 ila 550 km uzunluğunda olacağı düşünülen boru hattının maliyeti 1.5 milyar euroyu bulabilir. 

Türkiye'de inşa edilebilecek boru hattı, İsrail'i Kıbrıs, Yunanistan ve İtalya ile bağlamak için tasarlanan ve maliyeti 6 milyar euro olan EastMed boru hattından daha hesaplı olabilir.

 

Independent Türkçe, Reuters
 

DAHA FAZLA HABER OKU