Fas'ta cinsel istismar depremi: Çocuklar "zengin seks partilerinde" istismara uğramış

Fas'taki Çocuğuma Dokunma Derneği Başkanı Enver, erkek ve kız çocukların zenginler tarafından düzenlenen seks partilerinde cinsel istismara uğradığını ortaya çıkardıklarını açıkladı

Çocuğuma Dokunma Derneği Başkanı Necat Enver (sağdaki) kadınlara özel seminer sırasında / Fotoğraf: Çocuğuma Dokunma Derneği sitesi

Fas'ta son yıllarda, özellikle ülkeye gelen ve yoksulluk ile cehaletten yararlanan yabancılar tarafından çocukların cinsel istismara uğraması ilgili birçok vaka ortaya çıktı.

Bu durum, Fas’ın seks turizmi için bir rota olarak nitelendirildiği bir olgu haline geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Tanca pedofilileri" olarak bilinen son vakada, İspanyollar tarafından yönetilen, Tanca’daki evsiz çocuklara hizmet veren Mary Center isimli sivil dernekteki Faslı çocukların İspanya vatandaşları tarafından sistematik bir şekilde istismar edildikleri ortaya çıktı.

Olayın basına yansımasının ardından Fas’ta büyük şok yaşandı.

Bu dernekte kalan Faslı (19) bir genç, Felix Ramos adında bir İspanya vatandaşını, Avrupa'ya göç etmesine ve orada çalışmasına yardım etme karşılığında altı yıldan fazla bir süredir cinsel istismarla suçladı.

Faslı genç, ayrıca burada başka İspanyol vatandaşları tarafından da istismar edildiğini söyledi.

Organize Şebeke

Bu olayların arkasında sokak çocuklarının durumundan yararlanan ve onları fuhuş alanında kullanan şebekeler bulunuyor.

Independent Arabia’ya demeç veren Çocuğuma Dokunma Derneği’nin Başkanı Necat Enver, 13 yaşından bu yana, İspanya’nın Marbelle şehrinde televizyon kanalı olan ünlü bir İspanyol vatandaşı tarafından cinsel istismara uğrayan Faslı gencin davasıyla ilgilendiklerini söyledi.

Enver, şu anda gözaltında olan İspanyolun, Mary Center’da kalan küçük kurbanlarına yardım etme karşılığında cinsel istismarda bulunduğunu ve ünlü arkadaşlarının da katıldığı seks partileri düzenlediğini dile getirdi.

Enver, sadece erkeklerin değil, İspanyol kadınların da bu cinsel istismar olayına dahil olduklarını belirtti.

Çocukların istismar edildiği seks partilerinin lüks otellerde düzenlendiğini aktaran Enver, çocuk istismarı kurbanlarının kaliteli restoranlar ve barlara götürüldüğünü ve sokak çocuklarının durumunun istismar edilmesinin ardında organize bir şebeke olduğunu ifade etti.

Söz konusu Faslı gencin kendisini susturmak isteyen maskeli insanlar tarafından işkenceye maruz kaldığını kaydeden Enver, masum çocuklara yönelik bu acımasız davranışlara son vermek için adli soruşturma başlatılması gerektiğini vurguladı.

Yasal Çerçeve

Özel hukuk alanında araştırmacı olan Faslı Muhammed Zarruk, Fas’ın 25 Mayıs 2000’de New York’ta çocuk satışı, çocuk fuhuşu ve çocuk pornografisi hakkındaki Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni onaylamasına rağmen, çocuğa yönelik saldırı veya tacize eşdeğer olabilecek her türlü suça yönelik yeterli bir cezai hükmün olmadığını belirtti.

Zarruk, Ceza Kanunu’nun ahlak ihlaline ilişkin 6'ıncı bölümünde, 18 yaşın altındaki her çocuğa veya kıza tecavüz veya saldırı girişimine karşı Ceza Kanunu'nun 484’üncü maddesi uyarınca 2 ila 5 yıl arasında değişen hapis cezası öngörüldüğünü dile getirdi.

Muhammed Zarruk, 18 yaşın altındaki veya zihinsel ya da bedensel engelli bir çocuğa tecavüzün şiddet içermesi halinde ise Ceza Kanunu’nun 485'inci maddesinin ikinci fıkrasında belirtildiği gibi 10 ila 20 yıl hapis cezası verildiğini söyledi.

Açıkça suç isnat edilememesi

Zarruk, bütün bu ceza maddelerinin 18 yaş altındaki çocukları istismar eden herkese yönelik olsa da, çocuklara yönelik cinsel istismar olgusunu ortadan kaldırmak için yetersiz olduğunu ve yargının bu suçla mücadelede kısıtlandığını dile getirdi.

Fas yasa koyucu organının, bu olgu ile mücadele etmek için müdahale etmesi gerektiğini dile getiren Zarruk, adli yaptırımların tek başına yetersiz olduğunu da belirtti.

Zarruk, bu suça ilişkin caydırıcı bir ceza kanunun yanı sıra bu konudaki sessizlik duvarını yıkmak için aile, okul ve medyaya büyük rol düştüğünü de kaydetti.

Çözüm: Devlet mevzuatını gözden geçirmeli

Uzmanların bu olgunun azaltılmasına dair kabul edilecek mekanizmalar hakkındaki görüşleri farklılık gösteriyor.

Independent Arabia’ya konuya ilişkin değerlendirmede bulunan İnsan Hakları Ulusal Savunma Birliği Başkanı Muhammed Raşid eş-Şerii, Fas'taki çocuklara tecavüz vakalarının artmaya devam ettiğini söyledi.

Yargının bu tür suçlara kırmızı çizgi çizip, gerektiği gibi titizlikle ilgilenmediğini ifade ederek,  çocuklara yönelik bu suçların, psikolojik etki temelinde ciddi suçlar olarak kabul edildiğine dikkat çekti.

Eş-Şerii, çocuklarda açılan yaranın kurbanın psikolojik olan öldürülmesine eş değer olması nedeniyle devletin yasaları yeniden gözden geçirmek zorunda olduğunu vurguladı.

Tecavüze uğrayan çocuğun da gelecekte tecavüzcü veya suçlu olması muhtemel olduğuna dikkat çeken eş-Şerii, bu nedenle çocukların psikolojik tedavi görmeleri gerektiğini ve Milli Eğitim Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı veya yargı tarafından düzenlenecek seminerler aracılığıyla topluma eğitim verilmesinin şart olduğunu söyledi.

Psikoloji uzmanı Ebubekir, sadece yaptırımları sıkılaştırmaya çalışmanın faydasız olduğuna işaret ederek, mecburi bir davranışa yol açtığı için pedofilinin bir hastalık olduğunu dile getirdi.

Birçok çocuk tacizcisinin davranışlarındaki sapmanın ve suç işlediklerinin farkında olduğunu belirten Ebubekir, çocuklara yönelik cinsel istismarın dünyadaki bütün toplumlarda var olduğunu, ancak aradaki farkın bu topluluklardan bazılarının yasal mekanizmalara paralel olarak, saldırgana psikolojik tedavi sağladığını böylece problemi kökünden ele aldıklarını söyledi.

Ebubekir, Fas gibi ülkelerin ise konuyla sadece yasal çerçevede ilgilendiklerini bunun da yeterli olmadığını söyledi.

Bu olguyla savaş

Necat Enver, çocuklara yönelik cinsel istismar olgusuyla köklü bir şekilde savaşmak gerektiğini söyledi.

Bu suçluların kolay bir av olarak gördükleri sokak çocuklarının peşinde olduklarını dile getiren Enver, yetkililerden bu çocukların derhal koruma altına alınmasını talep etti.

Enver ayrıca, çocukları istismar etmeyi düşünen herkese bir ders olması açısından yargıya da söz konusu İspanya vatandaşlarına azami ceza verilmesi çağrısında bulundu.

Fas'ta çocukların cinsel istismar vakaları çok sayıda olmasına rağmen, ailelerin çoğunun skandaldan korkarak olayı örtbas etmeyi seçmesi ve güvenlik güçlerine olayı bildirmemesi nedeniyle bunlar buzdağının sadece görünen kısmı.

Bu meseleler, Fas toplumunda susmayı gerektiren tabular çerçevesinde ele alınmaya devam ediliyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Ebru Karalar

DAHA FAZLA HABER OKU