Sabah yazarı: Otoyu çipten sonra füze vurdu

"Yapılan tahminlere göre küresel satışlar yaklaşık 400-500 bin adet düşecek. Çatışmanın şiddetine ve süresine bağlı olarak tablonun daha da ağırlaşabileceği konuşuluyor"

Fotoğraf: AA

Sabah yazarı Ufuk Sandık, otomobilde çip krizinin ardından Rusya Ukrayna savaşı yüzünden üretimin düşeceğini yazdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sandık, bugünkü köşe yazısında Rusya ve Ukrayna’nın otomobil sektöründe önemli hammadde ve parça ihracatçısı durumunda olduğunu ifade etti. Savaş nedeniyle küresel üretimin 500 bine kadar düşeceğine dikkati çeken Sandık, özetle şunlar yazdı:

Son iki yıldır pandemi, çip krizi, lojistik gibi sorunların olumsuz etkilediği otomotiv sektörünü şimdi de Rusya-Ukrayna savaşı vurdu. Rusya'nın işgali nedeniyle Ukrayna'da üretim tamamen dururken, Rusya'da da üretimle ilgili sıkıntılar yaşanıyor. Bazı fabrikalarda parça sıkıntısı gibi nedenlerden dolayı üretime ara verilirken, bazıları ise yaptırımlar nedeniyle ülkedeki operasyonlarını askıya aldı. Otomotiv sektörünün önemli hammadde ve parça imalatçısı olan Rusya ve Ukrayna'dan tedarikin durması, Avrupa'daki üretimi de olumsuz etkiledi. Savaş nedeniyle tedarik sorunu yaşamaya başlayan fabrikalar şalter indirdi. Aralarında Audi, Volkswagen, Skoda, Hyundai, Ford, Cupra, Renault, BMW ve MINI gibi markaları etkileyen son gelişmeler, 2022'de üretim ve satış kaybına neden olacak. Yapılan tahminlere göre küresel satışlar yaklaşık 400-500 bin adet düşecek. Çatışmanın şiddetine ve süresine bağlı olarak tablonun daha da ağırlaşabileceği konuşuluyor. Son iki yıldır otomobil tedariki konusunda sorun yaşayan Türkiye otomotiv sektörü de, savaştan olumsuz etkilenecek gibi görünüyor. Sektör, 2020 ve 2021'de olduğu gibi 2022'de de yurtdışından yeterli araç alamama durumuyla karşı karşıya kalabilir. Avrupa'daki otomobil fabrikalarında kısıtlı üretim, yeni modellerin Türkiye'ye geliş tarihlerini etkileyebilir.

 

Sabah, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU