Buldan: Rusya'nın başlattığı askeri müdahale kesinlikle kabul edilemezdir

HDP Eş Genel Başkanı Buldan, Rusya Ukrayna savaşını "NATO ve Rusya arasındaki bir egemenlik mücadelesidir, bir güç savaşıdır" ifadesiyle değerlendirdi

Fotoğraf: AA

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan partisinin grup toplantısında konuştu.

HDP olarak bu seneki 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü İzmir İl Binası'nda öldürülen Deniz Poyraz ve cezaevinde hayatına son veren Garibe Gezer'e adadıklarını kaydeden Buldan, "Cesur kadınları en derin duygularımla bir kez daha selamlıyorum. Bu hafta eşitlik taleplerimizi, her gün emek verdiğimiz hak ve adalet mücadelemizi bütün dünya kadınları olarak hep bir ağızdan haykıyoruz. Yürüttüğümüz azimli mücadelemizle elde ettiğimiz kazanımlarımızı hep birlikte kutluyoruz. Kazanımlarımızı saldıranlara karşı, sömürüyü, şiddeti, yoksulluğu dayatan erkek iktidara karşı itirazlarımızı hep birlikte haykırıyoruz" diye konuştu.

"Ne NATO’nun ne de Rusya’nın askeri yayılmacılığı bu soruna asla çözüm değildir"

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesiyle başlayan savaşa da değinen Buldan şunları kaydetti:

Ben öncelikle bu savaşta şimdiye kadar yaşamlarını yitirenlerin yakınlarına baş sağlığı diliyorum.  Tüm Ukrayna halkının acısını paylaşıyor, dayanışma duygularımızı bir kez daha buradan iletmek istiyorum.

Bu savaş halklara ölüm ve yıkım dışında, başka hiçbir şey getirmeyecektir. HDP olarak daha önce de söyledik, Ukrayna’da yaşananlar sadece iki ülke arasındaki bir gerilim ve çatışma değildir.

Esas olarak NATO ve Rusya arasındaki bir egemenlik mücadelesidir, bir güç savaşıdır. Ne NATO’nun ne de Rusya’nın askeri yayılmacılığı bu soruna asla çözüm değildir. 

Rusya’nın başlattığı askeri müdahale kesinlikle kabul edilemezdir.

"Müzakere ve diyalog" çağrısı

Taraflara diyalog yollarını açmaları çağrısında bulunan Buldan, "BM ve uluslararası toplum devreye acilen girmelidir.  AKP hükümetinin içerideki ve dışarıdaki savaş politikalarını nasıl bugüne kadar reddettiysek dünyanın herhangi bir yerindeki savaşı da aynı şekilde reddediyoruz. Sürekli krizlerden beslenen AKP hükümeti şayet bu savaşta barışın yanında saf tutmazsa halihazırda büyük bir ekonomik krizin altında ezilen halkımız, çok daha ağır bedeller ödemeye ne yazık ki devam edecek.  İçeride sizin zamlarınıza, baskılara karşı zaten mücadele vermekte olan halkımızı dışarıdaki savaşın da mağduru haline getirmeyin" ifadelerini kullandı

"İki seçenek varmış gibi dayatan anlayışlara karşı üçüncü yolda demokrasi ittifakı dedik"

Konuşmasında seçim ittifakı meselesine de değinen Buldan, "Toplumu kutuplaştıran iki seçenek varmış gibi dayatan anlayışlara karşı üçüncü yolda demokrasi ittifakı dedik ve tutumumuzu ortaya koyduk. Üçüncü yol 'Kürt sorunu vardır ve bu sorun diyalog ve müzakere yoluyla çözülmelidir' diyenlerin yoludur" diye konuştu.

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU