Kılıçdaroğlu'ndan hükümete "Montrö" uyarısı: Sadık kalınması lazım

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Birilerinin telkiniyle Montrö Antlaşması farklı uygulanmamalıdır. Bu konuda da hükümetin dikkatini çekiyoruz" diye konuştu

Fotoğraf: AA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Denizli'de kanaat önderleri, muhtarlar ve STK temsilcileri buluşmasında konuştu.

Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı askeri operasyon nedeniyle Meclis'in acil toplanması gerektiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, "Avrupa’nın göbeğinde, nükleer güce sahip olan bir devletin bir başka ülkeye bir şekliyle girmiş olması, silahlı kuvvetlerini oraya sokmuş olması ve dünyanın bunu sadece seyretmiş olması hepimizin dikkatle izlemesi gereken bir tablo" ifadesini kullandı.

 2019 yılından beri hükümeti uyardığını belirten Kılıçdaroğlu, "Bir ülkenin ekonomisini bir başka ülkeye bu kadar fazla bağımlı kılamazsınız. 2019, 2022… Ben söyledim, ben dinledim. Bir de kitap çıkardık" diye konuştu.

"TBMM’yi acilen toplayın"

Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:

Nükleer güce sahip olan bir ülke, nükleer güce sahip olmayan bir ülkeye silahlı kuvvetlerini sokuyor. Avrupa’nın göbeğinde yapıyor ve bütün dünya seyrediyor. Türkiye ne yapacak? Güvenlik zirvesi toplanıyor.

 Akşama kadar Denizli’de olacaktım, diğer programlar da vardı, bu toplantıdan sonra o programları iptal etmek zorunda kaldım. Bu toplantıdan sonra Ankara’ya dönmek zorundayım. Güvenlik zirvesinden sonra TBMM’yi acilen toplayın. TBMM açık mı, kapalı mı neyse bilgi verin.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Nükleer santralle birlikte bağımlılık büyüyecek"

Türkiye'nin stratejik ve sorunlu bir süreç yaşadığını söyleyen Kılıçdaroğlu, "Öyle bir noktaya geldik ki turist göndermediği zaman perişan oluyoruz. Doğalgaz göndermediği zaman perişan oluyoruz. Buğday alamazsak ne olacak? Rusya ve Ukrayna en çok buğday ithal ettiğimiz iki ülke. Normalde sağlıklı işleyen bir demokrasi içinde bir siyasal iktidar ülkeyi yönetirken bir başka ülkeye ekonomik açıdan bu kadar bağımlı bir süreci yaşatmazdı, yaşatmaması lazımdı. Bir ülke başka bir ülkeye sadece enerji alanında yüzde 60 bağımlı olabilir mi? Yüzde 70 bağımlı olabilir mi? Söylerken içim acıyor. Nükleer santralle birlikte bu rakam daha da büyüyecek. Dünyanın en pahalı elektriğini alacağız" diye konuştu.

"Birilerinin telkiniyle Montrö Antlaşması farklı uygulanmamalıdır"

"Montrö Anlaşması’na Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin sadık kalması lazım. Baskı altında kalmaması lazım" ifadelerini kullanan Kılıçadroğlu şöyle devam etti:

Türkiye’nin güvenliği açısından Montö Sözleşmesi çok önemlidir. Ona bağlı kalmak, sağdık kalmak da çok önemlidir. Birilerinin telkiniyle Montrö Antlaşması farklı uygulanmamalıdır. Bu konuda da hükümetin dikkatini çekiyoruz. Atılacak her yanlış adımın bize faturası ağır olur.

CHP MYK, Rusya'nın Ukrayna'ya müdahalesini görüşmek üzere olağanüstü toplanacak

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Rusya'nın Ukrayna'ya müdahalesini görüşmek üzere olağanüstü toplanacak.

Kılıçdaroğlu'nun 5 muhalefet partisinin genel başkanıyla da bir görüşme yaptığı bildirildi.

Kılıçdaroğlu'nun toplantı öncesinde Merkez Efendi Kültür Merkezi'nden İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal ve DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ı telefonla arayarak konuyla ilgili görüş alışverişinde bulunduğu kaydedildi.

 

 

Independent Türkçe, AA, 

DAHA FAZLA HABER OKU