AK Partili Akbaşoğlu: Fransa'da 150 Euro'ya dolan poşet şimdi 750 Euro'ya doluyor; yüzde 6-7 oranında enflasyon var

Kübra Par, "Sonradan bu açıklamalar sosyal medyada çok kullanılıyor" diyerek konuğunu uyardı ancak Akbaşoğlu verdiği rakamda ısrar etti

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Emin Akbaşoğlu, Türkiye'deki hayat pahalılığından bahsederken Fransa ve Almanya gibi Avrupa ülkelerini örnek göstererek, yüzde 6-7 oranındaki enflasyonla 150 Euro'ya yapılan bir market alışverişinin, şimdi 750 Euro çıktığını iddia etti. Programın sunucusu Kübra Par'ın; hesaplama hatası yaptığı konusundaki uyarısına rağmen AKP'li Akbaşoğlu kabul etmeyerek iddiasını sürdürdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

HaberTürk'te Kübra Par'ın sunduğu "Açık ve Net"  yayınına katılan AK Partili Akbaşoğlu, enflasyona ilişkin konuşurken,  "Sıkıntıları görüyorum, kabul ediyorum. Türkiye'de yaşadıklarımızı, Avrupa ile Amerika ile, bütün dünyayla beraber kıyas etmek gerektiğini... Sonuç itibariyle bunun Türkiye'yi etkileyen Türk insanını etkileyen bir kriz olmadığını... Dolayısıyla bugün 150 Euro'ya dolan bir poşet Fransa'da, Almanya'da 750-800 Euro'ya doluyor. Dolayısıyla orada da yüzde 6-7 oranında, 1'lerin altındayken enflasyon; 6-7 kat artmış bir enflasyon'' dedi.

Kübra Par uyardı

Kübra Par, “Yüzde 6-7 artıyorsa o kadar fark olmaz, 150 Euro'dan 750 Euro'ya çıkmaz” sözleriyle araya girdi. Akbaşoğlu açılamasına devam etmesi üzerine Kübra Par "Sonradan bu açıklamalar sosyal medyada çok kullanılıyor, o yüzden uyarmak istedim" ifadelerini kullandı.

Par, "Dediğinizin olması için enflasyonun yüzde 7 değil, yüzde 200-300 falan olması gerekir" dedi. 

Akbaşoğlu ise, "Yüzde 5'le, 6 ile çarptığınızda zaten o rakamı alırsınız" dedi. 

Akbaşoğlu'nun yaptığı enflasyon hesabına bir çok muhalefet milletvekili sosyal medya hesabından tepki gösterdi. Akbaşoğlu Twitter'in Türkiye gündeminde TrendTopic (TT) oldu.

Akbaşoğlu'ndan açıklama

Akbaşoğlu, TBMM'de basın mensuplarına yaptığı açıklamada, yayında kullandığı sözlere ilişkin açıklamalarda bulundu

"Kastımızla lafsımız arasında ortaya çıkan fark nedeniyle farklı değerlendirmeler söz konusu oldu" diyen Akbaşoğlu şunları kaydetti:

Bütün dünyada yaşanılan pandemi nedeniyle fiyat artışlarının, enflasyon oranlarının yükselmesi münasebetiyle hem Türkiye’mizde hem Avrupa’da hem de bütün dünyada yaşanılan bu duruma ilişkin değerlendirme yaparken yüzdelik oranla ilgili bir enflasyon oranını ifade ederken bir başka boyutuyla 4-5 kat artan fiyatlara vurgu yapmak suretiyle ve bazı örnekler vermek suretiyle bu konuda yaşanılan sıkıntılara dair bir beyanım olmuştu.

Bu konuda örnek verdiğimiz üzere 25-26 dolar olan bir varil petrolün 96 dolarlara varması münasebetiyle yaklaşık 4 misli arttığına ilişkin örneği de bu konuşmamda ifade ederek, Avrupa’da da, dünyada da gerçekten son 40-50 yılın en büyük fiyat artışlarının da olduğunu, enflasyon oranlarının arttığını, bununla beraber bazı ürünlerde de 4-5 kat fiyat artışının söz konusu olduğunu beyan etmiştim. Bu konuyla ilgili lafsımızla kastımız arasındaki bu farkı da kamuoyuyla paylaşmak istiyorum.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU