Tahran: Viyana müzakerelerinde ABD siyasi karar almalıdır

İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan “ABD İran’a yönelik yaptırımları kaldırmalıdır sahada somut pratik adımların atılmasını bekliyoruz. Ancak henüz ciddi bir girişimlerini görmedik” dedi

Viyana’da gerçekleştirilen nükleer müzakerelerden bir kare / Fotoğraf: Reuters

İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Ali Şemhani, Viyana’da gerçekleşen müzakerelerde Washington ve Tahran’ın, nihai bir anlaşma sağlamaktan henüz uzak olduğunu belirtti.

Şemhani Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Viyana müzakerelerinde bazı ilerlemeler kaydedilmesine karşın hala tarafların yükümlülükleri arasında denge kurma noktasından uzaktayız. Yükümlülüklerde denge sağlanması için Washington’da siyasi karar alınmalıdır” ifadelerini kullandı.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, nükleer anlaşmanın canlandırılması için ABD tarafının ciddi ve önemli bir girişimini görmediklerini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şarkul Avsat’ın İran resmi haber ajansı IRNA’dan aktardığı habere göre, devlet televizyonuna açıklamada bulunan Abdullahiyan, “İyi bir anlaşmaya varmaya çalışıyoruz, sınırlı ve geçici bir anlaşma aramıyoruz. ABD İran’a yönelik yaptırımları kaldırmalıdır sahada somut pratik adımların atılmasını bekliyoruz. Ancak henüz ciddi bir girişimlerini görmedik” diye konuştu. 

ABD’nin anlaşma için ön koşul öne sürmediğini belirten Abdullahiyan: “Nükleer anlaşmanın canlandırılması için ABD tarafı herhangi bir ön koşul öne sürmedi. Müzakereler ön koşul olmaksızın gerçekleştiriliyor” dedi. 

İran ile nükleer anlaşmanın tarafları Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ve Almanya (4+1) AB koordinatörlüğünde, Viyana’da 2015’teki nükleer anlaşmayı canlandırmak için müzakerelerde bulunuyor. ABD müzakerelere dolaylı olarak katılıyor. Başkan Donald Trump’ın 2018’de Kapsamlı Ortak Eylem Planı olarak adlandırılan ‘nükleer anlaşmadan’ çekilmesi üzerine İran da taahhütlerini yerine getirmeyi bırakmıştı. Joe Biden yönetimi anlaşmaya dönme kararı aldı ancak Tahran, ABD’nin yaptırımlarını kaldırmasını ve anlaşmadan yine çekilmeyeceği yönünde güvence vermesini talep ediyor.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan önceki gün Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile Viyana’daki nükleer müzakerelerdeki gelişmeleri değerlendirdi. Yapılan telefon görüşmesinde Abdullahiyan, Josep Borrel'in çabalarını takdir ederek "Son konuşmalarımızda olumlu gelişmeler yaşandı. Ancak hala beklentilerimiz karşılanmadı. Kesin ve net bir şekilde iyi bir anlaşma istiyoruz. Ancak aynı netlik ve kesin tavırla kırmızı çizgiler ve ulusal çıkarlarımızın korunmasına da vurgu yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Tahran'ın sivil amaçlı nükleer programına yönelik ABD Eski Başkanı Donald Trump döneminde kaldırılan yaptırım muafiyetlerinin yeniden getirileceği belirtildi. Yeniden yürürlüğe konulan yaptırım muafiyeti sayesinde diğer ülkeler ve şirketler, ABD yaptırımlarına maruz kalmadan İran’ın sivil amaçlı nükleer faaliyetlerine dahil olabilecek.

Rusya'nın BM Viyana Ofisi Nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mikhail Ulyanov, ‘yaptırım muafiyeti’ kararını, Viyana’daki müzakerelerde son evreye gelindiğine dair olumlu bir adım olarak değerlendirdi.

 

Şarkul Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU