Araştırma: Omicron'un BA.2 varyantı "orijinal" varyanttan yüzde 33 daha bulaşıcı

Danimarka'da yapılan araştırma, BA.2 ile enfekte olmuş olan kişilerin virüsü başkalarına bulaştırma olasılığının BA.1 ile enfekte olmuş olan kişilere göre yüzde 33 daha fazla olduğunu gösterdi

BA.1'in yakın kuzeni olarak adlandırılan BA.2 Ocak ayının ikinci yarısından itibaren Danimarka'da baskın varyant haline geldi / Fotoğraf: Reuters

Danimarka'da gerçekleştirilen bir araştırma, Omicronun BA.2 alt varyantının BA.1 alt varyantından daha bulaşıcı olduğuna ve koronavirüs aşılarının sağladığı korumayı aşma ihtimali bulunduğuna işaret etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dünya genelindeki Omicron kaynaklı koronavirüs vakalarının yüzde 98'den fazlası BA.1 alt varyantından oluşmakta. Ancak BA.1'in yakın kuzeni olarak adlandırılan BA.2 Ocak ayının ikinci yarısından itibaren Danimarka'da baskın varyant haline geldi.

Aralık ve Ocak aylarında yürütülen araştırmada Omicron ile enfekte olmuş olan 8 bin 500'ün üzerinde kişi incelendi. Araştırma, BA.2 ile enfekte olmuş olan kişilerin virüsü başkalarına bulaştırma olasılığının BA.1 ile enfekte olmuş olan kişilere göre yüzde 33 daha fazla olduğunu gösterdi.

"Aşıların sağladığı korumayı azaltabilir"

Araştırmada, "Omicronun BA.2 alt varyantının BA.1'den daha bulaşıcı olduğu ve bağışıklık sisteminin oluşturduğu bariyerleri aşabilecek özelliklere sahip olduğu sonucuna vardık. Bu özellikler aşıların sağladığı korumayı azaltabilir" denildi.

Henüz hakemli değerlendirmeden geçmemiş olan araştırma Statens Serum Institut (SSI), Copenhagen University, Statistics Denmark ve Technical University of Denmark'ta görevli araştırmacılar tarafından yürütüldü.

"Sağlık Bakanlığı, varyantlara ilişkin tüm yaygınlığı saptayabilecek test yapmalı"

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, geçtiğimiz günlerde Independent Türkçe’ye yaptığı açıklamda rutin PCR'ların varyant ölçümünde yeterli olmadığı gerekçesiyle farklı tipte PCR ya da sekans analizinin şart olduğunu vurgulayarak, bu yöntemler daha maliyetli bulunduğu için pek tercih edilmediklerini de dile getirmişti.

Varyantlara ilişkin Sağlık Bakanlığı'na 'tüm yaygınlığı saptayabilecek test yapma' çağrısında bulunan Prof. Dr. Ertuğrul, son dönemdeki vaka artışlarının Omicron kaynaklı olduğunun tahmin edildiğini belirterek, "Bakanlık tespit edilen oranları güncel olarak açıklayıp, daha yüksek oranda sekans analizi yapsın ki biz de varyantı bilelim. Şu an için yüzdeye ilişkin net bir veri olmadığından kesin konuşmak doğru olmaz" yorumunu yapmıştı. 

 

Reuters, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU