15 yıl ceza verilen Nurevşan Özsimitçi'nin annesi Elgay: Kızım bana, 'Tacizden kurtulmaya çalışırken bunlar oldu, kendimi savunmasam, ölsem daha mı az acı çekerdim' diye sordu

Özsimitçi, ziynet eşyalarını satmak için o gün tanıştığı Mustafa Şahin'in ölümüne sebebiyet verdiği gerekçesiyle 15 yıl hapis cezası aldı. Nurevşan'ın meşru müdafaa yaptığını savunarak cezada indirim talep eden annenin tek tesellisi kızının hayatta olması

Uğradığı tacize karşı kendisini savunurken olayın gerçekleştiğini öne süren Nurevşan Özsimitçi, 602 gündür cezaevinde. 1988 doğumlu Özsimitçi, “Ceza alırsam tacize uğrayan kimse kendini koruyamaz” diyor / Fotoğraf: Independent Türkçe

Gaziantep'te yaşayan Nurevşan Özsimitçi, bir yandan annesine ait güzellik okulunda müdür olarak görev yapıyor, diğer yandan da reklam işiyle uğraşıyordu.

Pandemi döneminde işleri bozulan Özsimitçi, arabasının kredi ödemelerini aksatmamak için ziynet eşyalarını paraya çevirmek istedi.

Arkadaşı Ali K. vasıtasıyla o gün (4 Haziran 2020) tanıştığı Mustafa Şahin'e altın kolye sattı, ödemesini online şekilde alarak oradan ayrıldı.

Şahin akşam yemeğe çıkma konusunda ısrarcı davrandı ve Özsimitçi'yi defalarca telefonla aradı.

Özsimitçi, arkadaşı Esin Ç. ile birlikte akşam yemeğini bir restoranda yedikten sonra 21.30 sularında kalkıp evine geçti. 

Ancak Şahin ısrarlı aramalarını sürdürdü. Bunun sonucunda "Bir kahve içer, göndeririz" düşüncesiyle Şahin'in evine gelmesini kabul etti. 

Mustafa Şahin, Nurevşan Özsimitçi ve arkadaşı Esin Ç.'nin bulunduğu eve geldi. Önce evde bir şeyler içildi; ardından Esin Ç., makarna yapmak için mutfağa yöneldi.

Özsimitçi ise Şahin'in bazı söylem ve hareketlerinden rahatsız oldu. Onu evden bir an önce evden göndermenin yolunu aradı.

Yatak odasındaki tuvalete doğru yönelip 155'i aradı ancak görüşme gerçekleştiremedi.

Ardından Mustafa Şahin'le kendisini tanıştıran ortak arkadaşları Ali K.'yı (3 kez) aradı ama bu ismin telefona cevap vermedi.

Özsimitçi, lavabodan çıktıktan sonra "midesinin bozulduğu" bahanesiyle Mustafa Şahin'i evden göndermeyi planladı.  

Şahin'in kendisine sarılmak için hamlede bulunduğunu ve aralarında itiş kakış başladı.

1968 doğumlu Şahin, o gece karnının sol alt bölümüne aldığı bıçak darbesiyle yaşamını yitirdi.

Tüm bu bilgiler açılan dava dosyasındaki ifadelerde yer alıyor. Yapılan tüm aramalar da mahkeme kayıtlarında bulunuyor.

Mustafa Şahin'in ölümüne ilişkin açılan davanın Gaziantep 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde geçen ay görülen karar duruşmasında, mahkeme heyeti sanık Nurevşan Özsimitçi'ye "kasten öldürmeye teşebbüs"ten verilen müebbet hapis cezasını haksız tahrik ve iyi hal indirimiyle 15 yıla düşürürken, sanık Esin Ç.'nin beraatine hükmetti. 

"Ben sadece kendimi korudum, ceza alacak olursam bundan sonra tacize uğrayan hiç kimse kendisini savunamaz"

Yaşananların nefsi müdafaa sonucu gerçekleştiğini savunan Özsimitçi, "Maktul bana tacizde bulundu, beni yaralamaya çalıştı. Ben niçin mağdur-şüpheli olmuyorum? Olay esnasında kasıtlı bir eylemde bulunmadım. Maktul beni bıçakla yaralamaya çalışıyordu. Ben kendimi korumaya çalışırken oluşan arbede esnasında maktulün elinde bulunan bıçakla kendini yaraladığını düşünüyorum. Ben sadece kendimi korudum eğer ceza alacak olursam bundan sonra tacize uğrayan hiç kimse kendisini savunamaz" dedi.

 

Nurevşan Özsimitçi Independent türkçe 2.jpg

Gaziantep'te evine gelen iş adamı Mustafa Şahin'i bıçakla yaralayarak ölümüne neden olan Nurevşan Özsimitçi'ye verilen müebbet hapis cezası indirimlerle 15 yıla düşürüldü. Karar duruşmasında savunma yapan sanık Özsimitçi ise kendisini tacizden savunmaya çalışırken olayın gerçekleştiğini öne sürdü. Özsimitçi, "Kendimi savunduğum, ölmediğim için mi bunları yaşıyorum" diye sordu / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"'Sevgililerdi, kıskançlık kavgası, boğazını kesti' gibi haberlerin hepsi yalan"

Telefonla ulaştığımız anne Zuhal Elgay da kızı Nurevşan Özsimitçi'nin uğradığı taciz nedeniyle kendisini savunurken ölüme sebebiyet verdiğini öne sürerek, 15 yıllık cezanın indirilmesini talep etti.

Olay gününde neler yaşandığını anlatmasını istediğimiz Elgay, pandemi başlangıcındaki kapanmalar nedeniyle işlerin durgun olduğunu, kızının arabasıyla ilgili ödemeleri gelip sıkışınca altınlarını satmak istediğini, bir yandan da maske işine girmeye heveslendiğini anlattı. Elgay, "Kızım, arkadaşı Ali K. aracılığıyla maktulle (Mustafa Şahin) olayın gerçekleştiği gün, takılarını satmak için tanıştırılmış. Daha önceden hiçbir tanışıklıkları yok. Basında çıkan, 'Sevgililerdi, kıskançlık kavgası, boğazını kesti' gibi haberlerin hepsi yalan. Bu haberlerin kasıtlı olarak yaptırıldığını düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

"Kızım bana, 'Tacizden kurtulmaya çalışırken bunlar oldu, kendimi savunmasam, ölsem daha mı az acı çekerdim' diye sordu"

1,5 yıldır kızını sadece birkaç kez görebilen ve kısıtlı imkanlarla konuşabildiğini aktaran anne Elgay, sözlerini şu ifadelerle sürdürdü:

"Tek avuntum yaşıyor olması. Ama kızım bana daha bu sabah telefonda, 'Anne burası çok soğuk. Demirler, ranzalar, yerler soğuk. Kızım bana, 'Tacizden kurtulmaya çalışırken bunlar oldu, kendimi savunmasam, ölsem daha mı az acı çekerdim, toprağın altında olsam daha mı az üşürdüm?' diye sordu. Kahroldum. Kızım kendini korumaya çalışmış. Ne yapsaydı, tacize izin mi verseydi? Nurevşan mahkemedeki ifadesinde de taciz nedeniyle çırpındığını, yumruklandığını, kendisinin polisi aramaya çalıştığını, komşuların yardım etmediğini söyledi. 'Ölmediğim için mi bunları yaşıyorum' dedi. Saçı yolunmuş, dudağı patlamış, parmağı ezilmiş, darp edilmiş vaziyetteydi, raporda da var. Kızımın haklı olduğuna inancım tam." 

"Kayıtlarda Mustafa Şahin'in o akşam kızımı tacize varan 8-10 defa araması var"

Olayın gerçekleştiği akşam Mustafa Şahin'in Nurevşan'ı hem normal şekilde hem de Whatsapp üzerinden 8-10 kez aradığını vurgulayarak bu kayıtların mahkemeye de sunulduğunu belirten anne, "Kızımın yanında bir kız arkadaşı (Esin Ç.) da var o akşam. İkisi dışarıda yemek yiyorlar. Eve dönerken de Mustafa Şahin çok ısrarcı davranınca, 'Gelsin bir kahve içsin, biraz otursun nasılsa göndeririz' diye düşünüyorlar" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Kızım o gece 10 kez 155'i aramış"

Ancak olaylar düşünüldüğü gibi gelişmedi. Anne Elgay, kızının ve arkadaşının ifadelerine dayanarak, şu yorumu yaptı:

"Kızım, arkadaşına 'Benim evimde beni taciz ediyor bu adam, polisi ara' diyor. Hatta kız kapıyı açıyor, 'Abi çıkar mısın' diyor, adam kapıyı kapatıyor. Kapının açılması ve kapanışı kamera kayıtlarında var. Nurevşan'ı yumruklamaya gidince, kız da telefonunu alıp aramaya gidiyor. Kızım tezgahla kapı arasında kendini korumaya çalışırken adamın elinde turuncu parlayan bir şey gördüğünü söylüyor. Kasık bölümüne 2 santimlik bıçak saplanmış. Çok net hatırlamıyor o anı, sadece boğuştuklarını ve adamın duvara dayanmış halini hatırlıyor. Travmatik bir olay. Aslında öncesinde de lavabodayken, onları tanıştıran arkadaşını 2 kez aramış ama ulaşamamış. Mustafa Şahin'i evden gönderemeyeceğini düşünüp korkunca 155'i 10 kez aramış ama düşmemiş. Polisi defalarca araması, her şey var kayıtlarda. Evin bazı kısımlarında telefon çekmediğinden ulaşamadığını düşünüyoruz."

Komşular neden müdahale etmedi?

Esin Ç. ve komşuların neden müdahale etmediği sorusu da akıllara geliyor. Esin Ç. ifadesinde, Nurevşan'ın dudakları patlamış, kan akar şekilde kendisine "Polisi ara, bu beni taciz ediyor" deyişinden önce bir şey duymadığını çünkü kulaklıkla bir yandan müzik dinleyip diğer yandan domates soyup, makarna yaptığını söylüyor. Komşular da benzer şekilde, herhangi bir ses duymadıklarını öne sürüyor. 

Bu durumu inandırıcı bulmayan Elgay ise "Esin kulaklık taktığını söylüyor. Komşular da ifade verirken duymadıklarını söylemişler ama o bina ses geçiren bir yer. Can havliyle atılan çığlıkları nasıl duymamışlar? Suriyeli oldukları için sınır dışı edilme korkusu ya da başka kaygıları vardır, bilemiyorum" dedi. Olay sonrası kızının, Mustafa Şahin'in öldüğünü değil yaralandığını ve alkol nedeniyle sızdığını düşündüğünü, polisle telefonda konuşurken "Bana saldırdı, bıçak çekti" dediğini, 112'yi arayıp ambulansı da kızının arkadaşının çağırdığını sözlerine ekledi.

"Delil karartılmış olabilir, olayın gerçekleştiği bıçak ortada yok"

Olay yerinde çok az miktarda kanın bulunduğuna dikkati çekerek darbenin gerçekleştiği bıçakla ilgili de cevaplanmayan soruların bulunduğunu dile getiren Zuhal Elgay, delillerin karartılmış olabileceği görüşünde:

"Eliniz kesilse daha fazla olur. Olay yerinden alınan bıçaklar temiz olanlar. Olayın gerçekleştiği bıçak raporda yer almıyor, o bıçak ortada yok. Otopsi raporu var. Belgelere baktığımda 20 santimlik ekmek bıçağının raporu var ama kızım ısrarla ‘Portakal renkli küçük bir bıçaktı' diyor. Zaten kesi de küçüktü. Nurevşan'nın parmak izi ve kanı yok. Delil karartılmış olabilir. Siyasi kaynaklı olabileceğini düşünüyorum..."

"Öldürücü nitelikte tek bıçak darbesi var, o da kızım kendini savunduğu için"

Zuhal Elgay, kararda 5 bıçak darbesinden bahsedilmesi üzerine kendilerinin bilirkişi raporu talep ettiklerini ve bu raporda, darbelerden 4'ünün tırnakla ilgili "sıyrık" olarak nitelendiğini, yalnızca bir tanesinin "öldürücü nitelikte" olduğunun ortaya çıktığını aktardı. O darbeyle kızının kendisini savunmaya çalıştığını öne süren Elgay, maktulün göğüs altındaki yarasının ise çok eski olduğunu öne sürerek, üzerinden çıkan T-shirt'te hiçbir kan izinin bulunmadığını da sözlerine ekledi.

Kamuoyundan destek isteyen Elgay, kızına verilen 15 yıllık hapis cezasının indirilmesi gerektiğini, aksi takdirde "benzer durumlarla karşılaşan ya da herhangi bir şekilde şiddete uğrayan kadınların kendilerini korumaktan kaçabileceğini" öne sürdü. 

 

Nurevşan Özsimitçi mektup Independent Türkçe.jpg
Nurevşan Özsimitçi, cezaevinde annesine yazdığı mektupta, "kendimi kurtarma kastımı görmezden geldiler" diyerek, adalete olan inancını yitirdiğini belirtiyor / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Maktulün ailesi ile avukatı yorum yapmak istemedi

Anne Zuhal Elgay'la konuşmamızın ardından söz hakkı tanımak adına maktul Mustafa Şahin'in avukatı Bektaş Şarklı'ya ulaştık.

Ancak Şarklı, kendisinin de Şahin ailesinin de konu hakkında açıklama yapmak istemediğini söyleyerek görüşme talebimizi geri çevirdi.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU