'Aysel Tuğluk'a Özgürlük için 1000 Kadın' kampanyası başlatıldı: Herkesin evinde ve sevdiklerinin arasında yaşama ve tedavi görme hakkı vardır

Kampanyaya ilişkin yapılan açıklamada geçtiğimiz ay yedi mahpusun cezaevinde hayatını kaybettiği hatırlatılarak, "Her şey için geç olmadan Aysel Tuğluk için ve onun şahsında tüm hasta mahpuslar için özgürlük istiyoruz" ifadeleri kullanıldı

Fotoğraf: Twitter

2016 yılından bu yana cezaevinde bulunan ve hafıza kaybı yaşadığı belirtilen eski HDP milletvekili Aysel Tuğluk'un tahliye edilmesi için 'Aysel Tuğluk'a Özgürlük için 1000 Kadın' kampanyası başlatıldı. 

Kampanyaya ilişkin olarak yapılan açıklamada, "Aysel Tuğluk şahsında hasta mahpusların yaşam hakkını savunuyoruz. Kadınların ortak emeği ve çabasıyla bu kampanyayı hedefine ulaştırabiliriz. Bütün varlığımızla Aysel’in yanındayız" denildi. 

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aysel Tuğluk zor bir coğrafyanın çok katmanlı sorunlarına doğmuş milyonlarca kadın yurttaştan biri. Seçimini başta Kürtler ve kadınlar olmak üzere toplumun güç ve iktidar ilişkileri içinde ötekileştirilmiş bütün kesimleriyle birlikte ve ötekileştirmelere karşı mücadeleden yana yapmış bir isim. Yaşadığı coğrafyanın güçlüklerinin uzağında bir hayat kurma imtiyazını kullanmamış, kadın hareketinin ve hak savunuculuğunun kesişim alanlarında özveriyle çalışmaktan hiçbir koşulda vazgeçmemiş bir kadın. Türkiye’nin demokratikleşme ve özgürlük mücadelesinin savunucusu. Bir hukukçu ve siyasetçi. O her birimizin derin bir yol arkadaşlığı duygusuyla bağlı olduğu kadın mücadelesinin kıymetli bir parçası.

Aysel Tuğluk milletvekili kimliğiyle yaptığı, düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamındaki konuşmaları nedeniyle yargılandı ve yıllardan bu yana cezaevinde. Yetkili yerel sağlık kurumları tarafından cezaevinde yaşayamayacağı yönünde aylar evvel görüş bildirildiği halde, İstanbul Adli Tıp Kurumunun raporuna dayanarak tutsaklığı sürdürülüyor. Cezaevi koşullarında iyileşmesi mümkün olmadığı gibi sağlığı her geçen gün geri döndürülemez biçimde kötüye gidiyor.

Aysel kadınların yoldaşı, kız kardeşi... Aysel’in hayatının bu şekilde riske edilmesine daha fazla sessiz kalamayız. Seyirci olamayız. Hayatın ve mücadelenin her alanından 1000 kadın olarak herkesi Aysel için ses vermeye davet ediyoruz. Aysel için geç kalmış olmak istemiyoruz. Gözyaşı dökmek istemiyoruz.  Bugün cezaevlerinde birçoğu ağır hasta olan yüzlerce mahpus var. Sadece geçtiğimiz ay yedi mahpus cezaevinde hayatını kaybetti. Hasta mahpusların tahliyesi ulusal ve uluslararası mevzuatın ve sözleşmelerin gereğidir. Herkesin evinde ve sevdiklerinin arasında yaşama ve tedavi görme hakkı vardır. Yaşama hakkına sahip çıkıyoruz.  Her şey için geç olmadan Aysel Tuğluk için ve onun şahsında tüm hasta mahpuslar için özgürlük istiyoruz.

Ne olmuştu

Aysel Tuğluk  HDP Eş Genel Başkan Yardımcılığı görevinde bulunduğu dönemde, 29 Aralık 2016 tarihinde tutuklandı. Cezaevinde kaldığı sürede rahatsızlanan Tuğluk'a demasn tanısı kondu.

Tuğluk'un bu hastalığa yakalanmasına sebep olarak ise 2017'de annesinin cenazesine saldırı gösterildi.

2017 yılında Tuğluk, annesi Hatun Tuğluk kaybetmişti. Tuğluk'un cenazesi vasiyeti üzerine defin için Ankara'da bulunan İncek Mezarlığı'na getirilmişti. Cenazenin defnedilmesinden kısa bir süre sonra ilk etapta 5-6 kişiden oluşan bir grup cenazeyi protesto etmek üzere toplanmıştı. Cenazeye katılanlar, grubun sayısının daha sonra giderek arttığını ve mezarlığa saldırmaya çalıştıklarını açıklamıştı.

Saldırıların devam etmesinin ardından toprak açılarak cenaze mezardan çıkarılmak zorunda kalmıştı. Cenazeye saldıran bir kişinin emniyette İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile fotoğrafı ortaya çıkmış, konu siyasette tepki görmüştü.

59c00b7c7152d8369843ae90.jpg
Cenazeye saldıran Murat Alp. Fotoğraf: Sosyal medya

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU