Afganistan'da insani facia: 23 milyon insan açlık tehlikesiyle karşı karşıya

Afganistan yönetiminin Taliban'ın eline geçmesiyle, çarşı pazarda zor şartlar altında çalışmak zorunda kalan çocuk işçilerin sayısı her geçen gün artıyor

Fotoğraf: Sohrab Omar/Independent Türkçe

Taliban'ın Afganistan'ı ele geçirmesinden bu yana, ülkede açlık krizi giderek büyüyor. İşsizlik, fakirlik ve çocuklar arasındaki yetersiz beslenme, her geçen gün daha artıyor.

Birleşmiş Milletler ve uluslararası camianın acil müdahale etmemesi durumunda, 2022 yılında birçok kişinin açlıktan hayatını kaybedeceği söyleniyor. 

Taliban'ın ABD ve batı ülkeleri tarafından iktisadi ve siyasi boykot edilmesiyle başlayan bu kriz, 2022 yılının sonuna kadar süreceği öngörülüyor.
 

Afganistan (3).jpeg
Fotoğraf: Sohrab Omar/Independent Türkçe

 

Nüfusun yüzde 97'si fakirlik sınırının altına düşecek

Birleşmiş Milletler'in (BM) açıkladığı rapora göre, 2022 yılının ortasına kadar ülke nüfusunun yüzde 97'si fakirlik sınırının altına düşecek.

Ticaret ve özel sektör gün geçtikçe kötüleşirken, sağlık hizmetleri nerdeyse durma noktasına geldi.

Afgan hükümetinin giderlerinin yüzde 75'i uluslararası yardımlarla karşılanıyordu. Söz konusu yardımların kesilmesiyle, birçok kamu hizmet daireleri işleyemez hale geldi.

BM, ülkedeki insani faciayı ve ekonomik çöküntüyü önlemek için 8 milyar dolara ihtiyaç olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz günlerde BM, ülke nüfusunun yüzde 55'ini oluşturan 23 milyon insan aşırı açlıkla karşı karşıya kalacağını açıkladı.
 

Afganistan (5).jpeg
Fotoğraf: Sohrab Omar/Independent Türkçe

 

3,2 milyon çocuk yetersiz beslenme tehlikesiyle karşı karşıya

Ülkedeki insani faciadan en çok etkilenen ise çocuklar. 

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), ülke genelinde 5 yaş altındaki 3,2 milyon çocuğun yetersiz beslenme ile karşı karşıya olduğunu duyurdu. 

UNICEF, acil gıda ve sağlık yardımı yapılmadığı takdirde, en az 1 milyon çocuğun ölüm tehlikesi yaşayacağını bildirdi.
 

Afganistan (6).jpeg
Fotoğraf: Sohrab Omar/Independent Türkçe

 

Afganistan yönetiminin Taliban'ın eline geçmesiyle, çarşı pazarda zor şartlar altında çalışmak zorunda kalan çocuk işçilerin sayısı her geçen gün artıyor.

Babası işsiz kaldığı için kendisinin eve ekmek götürmek zorunda olduğunu söyleyen 12 yaşındaki Ahmet, pazarda plastik poşet satarak aile geçimini sağlıyor. 
 

Afganistan (1).jpeg
Fotoğraf: Sohrab Omar/Independent Türkçe

 

Ailesinde çalışan başka kimse olmadığını anlatan Ahmet, şunları söyledi:

Taliban'ın Kabil'e gelmesinden bu yana, pazarda poşet satarak para kazanıyorum. Hava çok soğuk, çalışırken üşüyorum. Kimse poşetlerimi almıyor. Akşama kadar ancak 100 Afg (10 TL) kazanabiliyorum. Bunu yapmaya mecburum, çünkü eve ekmek götürmeliyim.
 

Afganistan (4).jpeg
Fotoğraf: Sohrab Omar/Independent Türkçe

 

Geçtiğimiz günlerde, AP haber ajansına konuşan Taliban Dışişleri Bakan Vekili Amirhan Muttaki, ABD tarafından dondurulan Afganistan'ın 9 milyar dolar döviz rezervinin geri verilmesini istemişti.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU