Tesla'nın cinsel taciz sicili kabarık mı?

Canan Duman Independent Türkçe için yazdı

Fotoğraf: Reuters

Altı Tesla kadın çalışanı, kasım ayında Tesla'yı "kabus gibi koşullar" ve "yaygın cinsel taciz" iddiasıyla dava etti.

Tesla'nın araç montajı yaptığı ve yaklaşık 10 bin işçi çalıştırdığı Kaliforniya'daki Fremont fabrikasında ve diğer tesislerde cinsel taciz kültürünü teşvik ettiğini iddia ederek, Tesla'ya açtıkları davada, fabrikada veya servis merkezinde çalışan kadınların erkek iş arkadaşlarının sık sık vücutlarına ve kıyafetlerine yönelik müstehcen yorumlar yaptığını belirtti.

Kadınlar, uygunsuz dokunmalara, cinsiyetçi dile, tehditlere maruz kaldıklarını ve şirketin önlem almadığını iddia etti. 

Bu davranışları şikayet etmelerine rağmen bir değişiklik olmadığını beyan eden kadınlar, tacize üstleri de katıldığı için insan kaynaklarıyla konuşmaktan korktuklarını, konuşsalar dahi sorunun gözden kaçırıldığını söyledi.

İş arkadaşlarını savuşturmak için bol giysilerle kendilerini tacizden korumaya çalıştıklarını söyleyen kadınlar, yaşadıkları deneyimlerin depresyon ve kaygıya yol açtığını, nihayetinde kariyerlerinde ilerlemelerini engellediğini iddia etti.

Kadınların çoğu istismarlarla ilgili olarak mahkeme belgelerinde SpaceX'in de lideri olan CEO Elon Musk'ın davranışlarının doğrudan bir bağlantısı olduğunu belirtti. Musk'ın yorumlarının, müşterilerin davranışlarını doğrudan etkilediğini söyledi.  


Avukatlar da davaların her birinde Tesla'da yaygın taciz olduğunu açıkladı. "Sadece fabrikada değil, satış merkezleri de dahil olmak üzere diğer yerlerde de olduğunu biliyoruz" dedi.

Ancak mahkeme dosyalarına göre Tesla, çalışanlarının birçoğunun zorunlu tahkim anlaşmaları imzalamasını şart koşuyor, bu da işyeri anlaşmazlıklarının mahkeme dışında çözülmesi gerektiği anlamına geliyor.

Bazı cinsel taciz davalarındaki avukatlar, davalarının açık mahkemede tartılmasını istedikleri için bu anlaşmalara "uygulanamaz" diyerek itiraz ediyorlar. Avukatlar, taciz çok yaygın olduğu için bu davalardan sonra diğer kadınların da hikayelerini paylaşacağını düşünüyor. 


Tesla, henüz iddialara karşı bir savunmada bulunmadı veya açılan son davalar hakkında bir açıklama yapmadı. Mahkemeye sunulan belgelerde Tesla, çalışanları için güvenli ve saygılı bir ortam sağladığını iddia etti.

Ancak bir ay önce, bir federal mahkeme, Fremont fabrikasında bir çalışanın ırkçı tacize maruz kaldığını tespit ettikten sonra Tesla'ya yaklaşık 137 milyon dolar ödemesine karar verdi. Tesla, karara itiraz etme sürecinde.


Eski bir SpaceX mühendisi olan Ashley Kosak'ın SpaceX'te "kadın düşmanlığının yaygın olduğunu" söyleyerek, bildirilen birden fazla cinsel taciz vakasını takip etmemesi iddiasıyla ilgili olarak SpaceX, çalışanlarına şirketin tacize müsamaha gösterilmeyeceğini hatırlatan şirket çapında bir e-posta gönderdi.

Bu e-posta aracılığıyla SpaceX Başkanı ve COO'su Gwynne Shotwell, insanları karşılaşabilecekleri her türlü tacizi bildirmeye ve bilmediklerini düzeltemedikleri için zamanında bildirmeye teşvik etti.


Tesla, 2020 çeşitlilik raporunda kadınların ABD işgücünün yalnızca yüzde 21'ini ve liderliğin yüzde 17'sini oluşturduğunu söyledi.

Şirket, çeşitlilik raporunda, şu ifadelere yer verildi:

Teknoloji ve otomotiv endüstrilerinde kadınlar tarihsel olarak yeterince temsil edilmese de, bu alanda yapacak işlerimiz olduğunun farkındayız. Kadınlara erişimimizi artırmak ve onların gelişimini ve elde tutulmasını destekleyen kapsayıcı bir kültür oluşturmak için aktif adımlar atıyoruz. Kadın temsilinin her düzeyde, özellikle liderlikte artırılması, 2021'de en büyük önceliktir.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU