Diyarbakır'da Süryani cemaati ve kilise papazsız kaldı

Diyarbakır’da 3. yüzyıldan kalma Meryem Ana Kilisesi’nin 30 yıllık papazı 5 ay önce emekli olunca kilise uzun süre sonra ilk kez papazsız kaldı. Kırklar Kilisesi Başpapazı Gabriel Akyüz, din görevlisi atamak için çalışmalarının sürdüğünü söyledi

Fotoğraf: İlyas Akengin/Independent Türkçe 

Diyarbakır'ın Sur İlçesi'ndeki tarihi Meryem Ana Kilisesi'nin 35 yıllık papazı Yusuf Akbulut 5 ay önce emekli oldu. Ailesiyle memleketi Mardin'in Midyat İlçesi'ne yerleşti. Akbulut'un bu kararı ile kentteki Süryani Cemaati ve Meryem Ana Kilisesi yüz yıl sonra papazsız kaldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kilise papazsız kalınca her yıl 25 Aralık tarihinde yapılması planlanan Noel ayini iptal oldu. Ancak Süryani cemaatine mensup kişilerin durumu Mardin'deki Kiliseye bildirmesi üzerine papaz görevlendirilmesi yapıldı. 26 Aralık Pazar günü tarihi Kilise'de yapılacak ayinle Süryani cemaati Hazreti İsa'nın doğumunu kutlayacak.   


"Görev sürem doldu, emekli oldum"

Tarihi Kilise'den emekli olan papaz Yusuf Akbulut, Independent Türkçe'ye konuştu. 1993 yılından bu yana tarihi kilisede papazlık yapan Akbulut, "Görev sürem dolunca memleketim Mardin'in Midyat İlçesi'ne yerleşmeye karar verdim. Tabi emekli olmadan önce durumu Mardin ve Antakya'daki Patriklere bildirdim. Patriklerin bir din görevlisi bulmak için arayış içinde olduklarını biliyorum. Bizde din görevlisi çok az olduğu için hemen bulunmuyor. Yine bizde din görevlisi atanmaz, gönüllü birinin başvuru yapması ve Patriklerin onay vermesi lazım. Bu süreçlerden geçen biri ancak din adamı olabilir" dedi. 
 

2.jpg
Fotoğraf: İlyas Akengin/Independent Türkçe ​​​​​​​

 

"Umarım en kısa sürede kiliseye din görevlisi bulunur"

3. yüzyılda yapılan kilisede ibadetin kesintisiz devam ettiğini belirten Akbulut, "Meryem Ana Kilisesi'nde 35 yıl görev yaptım. Faili meçhul cinayetlerin yaşandığı 1990'lı yıllar ve 2016 yılındaki hendek ve barikat olaylarına tanıklık ettim. Hiçbir dönem Kilisemiz din adamsız kalmadı, hep vardı. Sadece Sur olayları sırasında bir süre Kilise kapalı kaldı. Bildiğim kadarıyla yaklaşık yüz yıldır bu yönlü bir sorun yaşanmadı. Uzun yıllar sonra Kilise papazsız kaldı. Tabi bu durum üzücü, umarım en kısa sürede Kilise'ye din görevlisi bulunur ve ibadet devam eder" diye konuştu. 

Akbulut, gün geçtikçe sayılarının azaldığını belirterek, Diyarbakır'da cemaate mensup 30-40 kişinin kaldığını söyledi. 


Mardin'den gelen din görevlisi ayini yapacak

Hıristiyan aleminin 2 bin yıldan bu yana Hazreti İsa'nın doğum gününü kutladığını hatırlatan Mardin Kırklar Kilisesi Başpapazı Gabriel Akyüz de Independent Türkçe'ye konuştu. 
 

1.jpg
Gabriel Akyüz / Fotoğraf: İlyas Akengin/Independent Türkçe ​​​​​​​


26 Aralık Pazar günü yapılacak ayini kendisinin yöneteceğini belirten Akyüz, "Yaklaşık 5 ay önce Meryem Ana Kilisesi'nde görev yapan Yusuf Akbulut emekli olup köyüne yerleşti. Yusuf beyin ayrılması ile biz çalışma başlattık. Lakin din görevlisi öyle hemen bulunmuyor. Çünkü bizde bir din görevlisi kolay yetişmiyor. Bizde cemaattin istemesi ve kişinin gönüllü olması lazım. Bazı kişiler ile görüşmelerimiz sürüyor. Bunların dini eğitimlerine ve dosyalarına bakılacak. Din adamı olacak kişinin dosyasının temiz olması gerekir. Sorunu en kısa sürede çözmeyi umuyoruz. Pazar günü yapılacak Noel kutlaması bizim için önemli. Bu nedenle ayini ben yapacağım" dedi. 

Noel, her yıl 25 Aralık tarihinde Hazreti İsa'nın doğumunun kutlandığı Hıristiyan Bayramı'dır. Doğuş Bayramı, Kutsal Doğuş veya Milat Yortusu olarak da bilinir. Noel, her yıl Hıristiyanların çoğu tarafından 25 Aralık'ta kutlanır.
 

 

Kilise'nin geçmişi

Meryem Ana Kilisesi diğer adıyla Mor Yakup Kilisesi, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yer alan tarihî bir kilisedir. Kilise, Ortodoks Süryanilere aittir.

3. yüzyılda yapıldığına inanılan kilise günümüze dek birkaç kez yanmış, yıkılmış ve defalarca onarım geçirmiştir. 

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU