Oscar'a giden yol soyunmaktan mı geçiyor?

Hangi aktör ve aktrisler çıplak sahnelerin ardından Oscar'a uzandı?

Oscar ödülleri, her yıl ABD'de düzenlenen bir törenle Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından veriliyor (Reuters)

En prestijli sinema ödüllerinden Oscar'ı kazanma yolunda çıplak sahnelerin önemi farklı yapımlara göre değişiyor.  

2001 yapımı Kesişen Yollar'da (Monster's Ball) ABD'li oyuncu Halle Berry ve 2008'de vizyona giren Okuyucu'da (The Reader) Britanyalı oyuncu Kate Winslet, tamamen çıplak görüldükleri sahnelerde rol almış ve her ikisi de Oscar'da En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazanmıştı.

Ancak aynı şey erkek oyuncular için geçerli durmuyor gibi görünüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'li oyuncu Harvey Keitel, 1992 yapımı Kötü Polis (Bad Lieutenant) ve 1993'te gösterime giren Piyano'da (The Piano) çıplak sahnelerde yer almış fakat bu filmler için ödül kazanamamıştı.

1998'de vizyona giren Geçmişin Gölgesinde'de (American History X) çıplak sahnesi bulunan Edward Norton ve Paul Thomas Anderson'ın aynı yıl vizyona giren çıkış filmi Ateşli Geceler'in (Boogie Nights) başrolünde yer alan Mark Wahlberg için de benzer bir durum söz konusu. 

Çıplak sahnelerde yer alıp Oscar kazanan az sayıdaki erkek oyuncudan biri Viggo Mortensen.
 

kate winslet-okuyucu.jpg
Kate Winslet, Okuyucu filminde Nazi imha kampı Auschwitz'de görev yapmış, okuma yazma bilmeyen eski bir SS koruması olan Hannah Schmitz'i canlandırmıştı (The Weinstein Co. / The Spokesman-Review)


Yüzüklerin Efendisi serisinde Aragorn rolüyle tanınan Mortensen, David Cronenberg'ün 2007 yapımı Şark Vaatleri (Eastern Promises) ve 2016 yapımı Kaptan Fantastik (Captain Fantastic) filmlerindeki rolüyle En İyi Erkek Oyuncu dalında Oscar ödülü kazanmıştı. Mortensen'in her iki filmde de çıplak sahnesi bulunuyor.

Amerikan Sinema Filmleri Derneği'nin (The Motion Picture Association of America – MPAA) derecelendirme sistemine göre penisin görüldüğü sahnelerin yer aldığı filmler, "reyting yok" kategorisinde değerlendirildiği için ABD'deki sinemalarda gösterime girmesine izin verilmiyor.

Öte yandan MPAA'nın derecelendirme sisteminde, kadın cinsel organının bulunduğu sahnelerin yer aldığı yapımlar, 17 yaş altındakilerin filmi ebeveyn veya yetişkin bir vasi eşliğinde izlemesine izin verilen "R" kategorisinde değerlendiriliyor.  



Independent Türkçe, Variety

DAHA FAZLA HABER OKU