İzmir'de Suriyeli üç genç yakılarak öldürüldü

Öldürülen gençlerden Mamoun al-Nabhan'ın kardeşi, "Neden oldu, neden yaptı kimse bilmiyor. Sonradan da iki tane Türkiyeli’yi bıçakladığını biliyoruz" diye konuştu. Şüpheli K.K.'nın ise ifadesinde "Öldürme kastım yoktu korkutmak istedim" dediği kaydedildi

Görsel: Sosyal medya

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, İzmir'de bir kişinin Suriyeli üç genç işçinin üzerine uykudayken benzin dökerek yaktığını ve gençlerin üçünün de hayatını kaybettiğini açıkladı. 

Olayla ilgili araştırmanın detayları henüz açıklanmazken, ölen 3 gencin fotoğrafları ve kimlik bilgileri sosyal medyada paylaşıldı. Suriyeli gençlerin 23 yaşındaki Mamoun al-Nabhan, 21 yaşındaki Ahmed Al-Ali ve 17 yaşındaki Muhammed el-Bish olduğu öğrenildi.

Gazete Duvar'ın haberine göre, kardeşi Mamoun al-Nabhan'ın bir hafta yoğun bakımda kaldıktan sonra öldüğünü söyleyedi.

"Neden yaptı kimse bilmiyor"

Nabhan'ın kardeşi Ahmet, şunları kaydetti:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Biz 5 yıl önce geldik Türkiye’ye. Kardeşim 23 yaşındaydı. Bir hafta sonra evlenecekti. Fabrikada çalıştıkları yerde uyurken mazot benzin döküp sonra da yakmış. Olaydan sonra bir hafta hastanede kaldı. Bir hafta sonra öldü. Diğer arkadaşları ise zaten bir gün sonra öldüler. O zaman hiç kimseye haber vermedik çünkü polis kimseye anlatmamamızı istedi. 'Bir şüpheli var, onu yakalayalım öyle haber verin' dediler. Sonra polis yakaladı, o kişinin olduğunu ispatladılar. Türk tarafları basına neden haber vermediler onu da bilmiyorum. Katil bizimle aynı fabrikadan taş alıyordu. İsmi Kamal. Neden oldu, neden yaptı kimse bilmiyor. Sonradan da iki tane Türkiyeli’yi bıçakladığını biliyoruz...

"Olaydan 5-6 gün sonra da iki Türk’ü bıçaklamış"

"Zaten vahim olan bu olayın başka bir vahim tarafı da olayın 35 gün sonra ortaya çıkmasıdır" diyen Sığınmacılar Hakları Platformu'ndan Talha El Gazi ise olayı şu şekilde anlattı:

Olay 16 Kasım'da gerçekleşmiş. Üç Suriyeli işçi ufak bir atölyede çalışıyorlar. Firma taş firması. Sabah namazı öncesi bunlar uyuduğu anda birisi gelip yattığı odaya benzin döküp ateşe veriyor. Benzin ve ateşin şiddetiyle ağır yaralanıyorlar. İkisi 10-15 saat sonra vefat ediyor diğeri de bir hafta sonra vefat ediyor. Olaydan sonra vefat eden kişilerin aileleri Adli Tıp raporu bekliyorlar. Herhangi bir sonuç gelmiyor. İki gün önce karakoldan aramışlar. Biz de olayı tespit ettik. İHD, Mazlum-Der, Mülteci Dernekleri olarak yarın İzmir’deyiz. Olaydan 2-3 saat önce oradaki Türk vatandaşla görüşmüş ve 'Ben bu Suriyelileri yakacağım' demiş. Olaydan 5-6 gün sonra da iki Türk’ü bıçaklamış. Bu da bize yakma olayından sonra serbest bırakıldığını gösteriyor.

Şüphelinin ifadesi ortaya çıktı: JİTEM görevlisiyim

 Olaydan birkaç gün sonra polis tarafından yakalanarak cezaevine konulan şüpheli K.K.'nın polise verdiği ifadenin detayları da ortaya çıktı. Soruşturma dosyasını inceleyen avukatlardan alınan bilgilere göre K.K. ifadesinde JİTEM görevlisi olduğuna dair beyanlarda bulundu.

İlkses'ten Çağla Geniş'in haberine göre; şüphelinin 2000 yılında askerliğini yaparken komutanının kendisine artık JİTEM için çalışacağını söylediğini bunun ardında da Güneydoğu’da bazı operasyonlara katıldığını ifade ettiği öğrenildi.

Öldürdüğü 3 Suriyeli gençle bir dönem aynı işyerinde çalıştığını ifade eden şüpheli fabrikada Suriyeliler geldikten sonra iş alamaz olduğunu iddia etti.

Şüpheli ifadesinde şunları söyledi:

Olaydan 3 ay önce arabama sigara paketinin içinde bir not bıraktılar. 'Görevin devam ediyor' diye. Daha sonrasında bu nottan bir süre sonra tekrar bir not daha buldum. 'Görevine başla' yazıyordu. Olayın yaşandığı günden birkaç gün önce bir not daha buldum. 'Görevine başla, temizliğe başla' yazıyordu. Ben de bu notların Suriyelileri temizlemekle alakalı olduğunu düşündüm. Olayın olduğu gün kalacak yerim olmadığı için Birlik Beton’a gittim, orada kalmak istediğimi söyledim bir arkadaşıma. O da 'Şurada Suriyeliler kalıyor istersen onlarla kalabilirsin' dedi. Arabadan battaniyemi aldım, Suriyelilerin kaldığı odaya gittim. Odaya girdiğimde Suriyeliler telefonla uğraşıyordu. Oda çok havasızdı, kalmaktan vazgeçtim.

"Öldürme kastım yoktu korkutmak istedim"

Edinilen bilgilere göre şüpheli ifadesinde olayın yaşandığı günü ise şöyle anlattı: 

Hastaneden geri döndüm. Arabamın arkasında 5 litrelik su bidonu içinde benzin vardı. Bağ bahçe işlerinde çalıştığım için ağaç kesme motorunda kullanıyordum. Bu benzin bidonunu aldım, bir çuvalın icine koydum. İşyeri yakınındaki camiye girdim. Tanımamak için ceket giymiştim, onu caminin tuvaletine koydum. Ceketsiz ve elimde bidonla çıktım ve işyerine gittim. 3 kişinin yattığı odaya girdim. Kapılar kilitli olmadığını biliyordum. 3 kişi uyuyordu içeriye girdiğimde. Bidondaki benzini kapının önünden odaya boşalttım. Kapıyı kapattım ve bir bezi ateşi verdim. Bez tutuştu, oradan ayrıldım. Camiye gittim. Camideki ceketi aldım, her şeyi çuvalin içine koydum ve çuvalı bir çöp konteynırlarına attım. Daha sonra hiçbir şey olmamış gibi yanan işyerine geri döndüm. Oradaki bir arkadaşıma 'İşlem tamam' dedim. Patronun oğluna da, 'Ne oluyor burada' dedim ve daha sonra ayrıldım. Benim öldürme kastım yoktu korkutmak istedim.

 

 

Gazete Duvar, İlkses

DAHA FAZLA HABER OKU