Bakan Dönmez: Ne madenlerimizden vazgeçeriz ne de çevremizden

Dönmez, enerji ve tabii kaynaklar politikalarını planlarken ve yürütürken "3E" olarak adlandırdıkları enerji, ekonomi ve ekoloji dengesini gözettiklerini söyledi

Fotoğraf: AA

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Burdur'da mermer işçileriyle bir araya geldiği programda Türkiye'nin enerji ve maden çalışmaları konusunda açıklamalarda bulundu.

Enerji ve tabii kaynaklar politikalarını planlarken ve yürütürken "3E" olarak vurguladıkları enerji, ekonomi ve ekoloji dengesini gözettiklerini bildiren Dönmez, "Madenler de bizim çevre de. Ne madenlerimizden vazgeçeriz ne de çevremizden" dedi.

Dönmez, Türkiye ne zaman madenlerle ilgili bir adım atsa birtakım güruhun adeta bir koro halinde hep itiraz ettiğini söyleyerek, "Akıldan, bilimden, izandan uzak ideolojileri dallanıp budaklanır taraftar toplamaya başlarlar, işte o zaman dillerinin altındaki baklayı çıkarırlar. Biz bu hikayeyi daha önce çok gördük. 'Mesele ağaç değil, sen hala anlamadın mı?' deyip tüm Türkiye'yi ateşe verenler daha dün gibi hafızalarımızda. Tabii biz onların kim olduklarını, niyetlerinin ne olduğunu, neyi amaçladıklarını gayet iyi biliyoruz" ifadesini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dönmez, artık doğaya karşı sorumluluklarının sadece ulusal boyutta olmadığını, dünyanın iklim değişikliğiyle mücadele ettiği bugünlerde enerjinin de sorumlu bir şekilde üretilmesi için bütün planlamalarını buna göre yaptıklarını söyledi.

"Bu yılın ilk 11 ayında 5 milyar doların üzerinde maden ihracatı gerçekleştirdik"

Bakan Dönmez, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğinde ciddi mesafeler kat ettiklerine vurgu yaparak "Bugün yenilenebilir enerji kurulu gücümüz yüzde 54 seviyesine ulaştı. 2017'den bu yana enerji verimliliği uygulamalarından 1 milyar dolardan daha fazla bir tasarruf sağladık" diye konuştu.

Madencilik alanında ise yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına rağmen mevcut üretim rakamlarını ve pazarları koruduklarına değinen Dönmez, bu yılın ilk 11 ayında 5 milyar doların üzerinde maden ihracatı gerçekleştirildiğini, yıl sonu hedeflerinin ise 6 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşmak olduğunu aktardı.

Dönmez, madenciliğin ekonomik büyümenin, gelişmenin, teknolojinin ve pek çok sektörün altyapısını oluşturduğuna işaret ederek "Madencilikte hiçbir zaman taviz vermediğimiz iki kırmızı çizgimiz var; iş sağlığı, güvenliği ve çevre. Maden sahalarımızın denetimlerini az riskli, riskli ve çok riskli olmak üzere 3 sınıfa ayırdık. Az riskli gruptaki madenlerimizi yılda en az bir, riskli grupta yer alan madenlerimizi yılda en az iki ve çok riskli gruptaki madenlerimizi ise yılda en az dört kez denetliyoruz" dedi.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU