BTP lideri Baş: Dolar alıp başını gitmedi, doların buraya gelmesi istendi

BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş, "Millet İttifakı ile hiçbir resmi görüşmemiz olmadı" dedi

Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Hüseyin Baş yayın hayatına yeniden başlayan Flash TV'de Hakan Aygün ve Gizem Fidan'ın sunduğu Basın Kulübü programına konuk oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Programda gündeme ilişkin sorulara cevap veren BTP lideri özellikle ekonomi üzerine önemli açıklamalar yaptı.

Dövizdeki yükseliş ve faiz tartışmasına ilişkin görüşleri soruların Hüseyin Baş, "Hukuk fakültesi mezunuyum, iktisatta yüksek lisans yaptım. Şunu söyleyebilirim, bugün faiz yüzde 15. Bu yüzde 15 düşük bir faiz değil ki. Dünyada kaç tane ülke yüzde 15 faiz veriyor?" dedi.

Baş, şöyle devam etti:

Siyasi istikrar problemimiz var, kavga problemimiz var. Bakın dünyada bürokrasi sınıfından olan herkes şunu bilir, sen çıkıp ülkenin yöneticisi olarak Merkez Bankanla, mali kurumlarınla kavga edersen dövizi fırlatırsın. Bunu bugün bizim Cumhurbaşkanımız yapıyor.  Sizce bu bilinçsizce yapılan bir şey mi? Bu farkındalık içinde yapılan bir durum. Doların alıp başını gitmesi bilinçli. Dolar alıp başını gitmedi, doların buraya gelmesi istendi. Yoksa yüzde 15 faiz dolar 8 liradan 13 liraya çıkacak

"Ekonominin kitabını Prof. Dr. Haydar Baş yazdı"

BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş'ın bu değerlendirmesi üzerine araya giren Hakan Aygün, "Siz de ekonominin kitabını yazsanız mı acaba" dedi.

BTP lideri bunun üzerine, "Prof. Dr. Haydar Baş zaten yazdı ekonominin kitabını, Milli Ekonomi Modeli" dedi.

Milli Ekonomi Modeli'nde geçen ve "senyoraj" kavramı ile 2008 yılında Joseph Stiglitz'in Nobel Ekonomi ödülü aldığını belirten Baş, modelin bugün Rusya ve Çin'de uygulandığını ve ABD'nin de Mortgage krizinden bu modelle kurtulduğunu söyledi.            

"Asgari ücretin 10 bin lira olması gerekir"

Programda asgari ücret gündemini de değerlendiren Hüseyin Baş, "Bu milletten kısılarak refah oluşturacaksa bugün 2 bin 800 lira yarın biz bunu 2 bin lira yapalım, niye yükseltiyoruz? Devlet böyle daha iyi dönecekse 2 bin lira olsun. İnsanlar biraz daha zorlansın ama devlet daha çok kar etsin. Mesela vergiler, KDV yüzde 18, bunu yüzde 48 yapalım. Bu, milletten alınarak olacak bir şey ise yüzde 48 vergi olsun. Ben uzun zamandır asgari ücretin 10 bin lira olması gerektiğini söylüyorum. Bu 10 bin lira da güncellenmeye muhtaç bugünlerde. Artık 3 bin, 5 bin… Bunlar ölümcül bir hastalığa yakalanmış bir hastanın yarasına bir tane daha merhem sürmekten farksızdır. Böyle çözülmeyecek bu iş" dedi.

BTP Millet İttifakı'na katılacak mı?

BTP lideri Hüseyin Baş'a, son günlerde BTP'nin Millet İttifak'ı içinde yer alabileceği yönünde çıkan haberler de soruldu.

Bu konuda kendilerine gelen resmi bir teklif olmadığını ifade eden Baş,  "Türkiye'de ekonomik sistem yanlış, eğitim sistemi yanlış, sağlık sistemi yanlış, tarım sistemi yanlış. Peki seçim sistemi doğru mu? Türkiye'de seçim sistemi de yanlış.  Yüzde 10 barajı dediğimiz kavram zaten yanlış bir kavram. Bu, demokrasilerde olmaması gereken bir kavram. O yüzden biz bugünkü sıkıntıları çözebilecek argümanlara sahip bir parti olarak ittifaklara kapımız kapalı ya da açık demiyoruz. Bugünkü siyasi fiiller itibariyle Cumhur İttifakı ile yakınlaşmamız mümkün görünmüyor. Millet İttifakı ile de hiçbir resmi görüşmemiz olmadı, hiçbir girişimimiz de olmadı" dedi.

Baş, "Bağımsız Türkiye Partisi devlet ile milleti, asker ile milleti, Atatürk ile milleti buluşturabilecek, birleştirebilecek tek unsurdur bugün siyasette. O yüzden kim bizimle birlikte olmak isterse kazanacaktır. Ama derseniz ki ‘bir şey var mı ortada'? Hiçbir şey yok. Resmi bir talep olursa da parti organlarımızca da bunu değerlendiririz"diye konuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU