Tüketici güven endeksi 71,1'le tarihi dip seviyeyi gördü

Tüketici güven endeksi, TL'de devam eden değer kaybı ile Kasım'da yüzde 7.3 azalışla 2004'e kadar geri giden veri tarihinin en düşük seviyesine geriledi

Tüketici güven endeksi, kasımda aylık bazda yüzde 7,3 azalarak 71,1'e geriledi / Fotoğraf: AA

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan veriye göre, mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi Ekim ayındaki 76.8 seviyesinden Kasım'da 71.1'e geriledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geçen 12 aylık döneme göre mevcut dönemde hanenin maddi durumu endeksi ekimde 60,7 iken kasımda yüzde 7,5 azalarak 56,1'e düştü.

Gelecek 12 aylık döneme ilişkin hanenin maddi durum beklentisi endeksi geçen ay 75,6 iken, kasımda yüzde 8,8 azalarak 68,9'a geriledi.

Ekimde 74,2 olan gelecek 12 aylık döneme ilişkin genel ekonomik durum beklentisi endeksi, kasımda yüzde 8,1 azalışla 68,2 oldu.

Geçen 12 aylık döneme göre gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi endeksi ekimde 96,6 iken bu ay yüzde 5,4 gerileyerek 91,4 değerini aldı.

Faiz indirmi ile yükselen dolar 11 TL seviyesini koruyor

Dünyanın pek çok ülkesi faiz artışı ya da Kovid-19 salgını dönemindeki desteklerini çekme eğilimine girerken Türkiye'de faizlerin dünyanın aksine son üç ayda 400 baz puan düşürülmesiyle dolar/TL 11 seviyesinin üzerinde seyrediyor; enflasyon ise yükseliş eğilimini sürdürüyor.

"TL’deki değer kaybı tüketici algısında bozulmaya yol açtı"

Şekerbank tarafından yayımlanan notta, "Geçtiğimiz ay gördüğümüz gerilemenin ardından tüketici güven endeksinin Kasım ayında da sert bir düşüş kaydettiğini görüyoruz. Tüm alt kalemlerde gerileme görülürken özellikle genel ekonomik durum ve hanenin maddi durum beklentilerindeki düşüşler dikkat çekmektedir. Uzun süredir takip ettiğimiz TL’deki değer kaybının tüketici algısında bozulmaya yol açma eğiliminin Kasım ayında da etkili olduğunu görüyoruz" denildi.

Endeks küresel krizin etkilerinin hissedildiği Kasım 2008'de 73.9 ile, Kasım 2021 öncesideki en düşük değerini almıştı.

 

AA, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU