Mustafa Balbay: Cumhur'da sat-ranç!

"Ankara’da yankılanan kulis bilgilerine göre, Selahattin Demirtaş cumhurbaşkanı adayı olup HDP tabanının Millet İttifakı adayına oy vermemesini sağlama sözü verse hemen serbest bırakılacak"

Fotoğraf: AA

Cumhuriyet yazarı Mustafa Balbay, Ankara’da “yankılanan” bir kulisi köşesine taşıdı. Balbay’ın iddiasına göre tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 2023’te yapılması planlanan Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olup, Millet İttifakı adayına oy verilmemesi sözünü verirse hemen salıverilecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Balbay, bugünkü köşe yazısında siyasetin son günlerdeki tartışma konusu olan yüzde 50 + 1 barajı hakkında şunları yazdı:

Erdoğan, MHP ile yüzde 50’nin bulunamayacağını görüyor.  Bu gerçek kendisinin önüne gelen anketlerde de görülüyor. O zaman iki yol ortaya çıkıyor: 1- Cumhur İttifakı’nı genişletmek. 2- Yüzde 50 artı 1’i indirmek! İlkini aylardır deniyorlar. Bir türlü olmuyor. Saadet Partisi ile ilişkiler “Temel”den bozuk! İYİ Parti’yi bir türlü çözemediler.  HDP ile akla gelen gelmeyen her türlü pazarlığı deniyorlar. Oradan da istediklerini şu aşamada bulamıyorlar. İkinci seçeneği doğrudan Erdoğan’ın dile getirmesi çok zor. Kendisini pek çok bakımdan bağladı. Gelinen noktada hem, “Bu kardeşinizi getirin, başkanlık sisteminde her türlü sorunu çözsün” dedi tutamadı, hem yeniden yüzde 50 oy alacak zemin ve ittifakı oluşturamadı. Bunun üstüne, barajı düşürelim dese, yenilgiyi baştan kabul etmiş olacak.  Eğer kendisi dışında oluşacak bir ortamla cumhurbaşkanı seçilme oranı yüzde 40’a inerse bir nebze rahatlayacak.

Balbay, yazısında şu iddiada bulundu:

Ankara’da yankılanan kulis bilgilerine göre, Selahattin Demirtaş cumhurbaşkanı adayı olup HDP tabanının Millet İttifakı adayına oy vermemesini sağlama sözü verse hemen serbest bırakılacak. Şu aşamada bu da olmuyor.

 

Cumhuriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU