“Sihirli kart” diye sattılar radyoaktif madde çıktı

Bin 500 bahta (yaklaşık 280 TL) satılan kartları alanlar, bunları vücutlarının farklı yerlerine koyup içtikleri suya batırdı

Radyoaktif madde içerdiği iddia edilen sihirli kartlardan biri / Fotoğraf: Facebook/Weerachai Phutdhawong

Tayland’da satışa çıkarılan ve bütün hastalıkları iyileştirdiği iddia edilen “sihirli kartların” tehlike oluşturacak düzeyde radyasyon yaydığı ortaya çıktı.

Bangkok Post’un haberine göre, Expert Pro Network isimli şirket tarafından üretildiği iddia edilen sahte kartları bin 500 bahta satın alan Khon Kaen’in kuzeydoğusundaki bir bölgenin yerlileri, kartları vücutlarının farklı noktalarına koyup içtikleri suya batırdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gazetenin haberine göre, Tayland’ın nükleer araştırma dairesi Barış İçin Atom Bürosu (OAP), plastik kartların bazılarının insan sağlığına zarar verecek düzeyde radyasyon yaydığını ortaya çıkardı. Bu radyasyon oranının insanlar için güvenli olan limitin 350 kat üstünde olduğu anlaşıldı.

Sonradan ortaya çıkan X ışınları, kartların yüzeyinden radyoaktif elementler olan uranyum ve toryumun yayıldığını gösterdi.

OAP yaptığı açıklamada, “Bölgedeki radyoaktif kirliliğin seviyesini incelemeye çalışıyoruz (...) Kartları içme suyuna daldırmak suyu kanserojen parçacıklarıyla kirletmiş olabilir” dedi. Açıklamada ayrıca, “Toplum gereksiz radyoaktiviteye maruz kalmaktan korunmak için bu gibi kartları kullanmaktan kaçınmalı” ifadelerine yer verildi.

Taylandlı kimyacı Weerachi Phutdhawong’un paylaştığı bir fotoğrafta, kartın üzerinde Endonezya dilinde “sihirli kart” yazdığı ve sloganının da “sağlık, enerji, elektrik” olduğu görülüyor.

Kartta kimlik numarasının yanı sıra “Alman teknolojisiyle üretilmiştir” ifadesi, 2002 Bali saldırılarında Endonezya’nın kullandığı dünya barış sembolü ve Dünya Barış Gongu’nun damgası bulunuyor.

Tedarikçi firmanın kartı sattığı yerlilere kartın sağlığa faydalı olduğunu söylediği bilinse de, kartların üzerinde buna dair herhangi bir bilgi yer almıyor.
 


Taylandlı gazete Khao Sod’un haberine göre, Kasetsart Üniversitesi’nden Profesör Phutdhawong yayımladığı Facebook videosunda kartı ikiye ayırdığında  sıkıştırılmış iki plastik yaprak arasında radyoaktif element barındıran beyaz bir toz bulduğunu söyledi.

Kartı satın alanların, Tayland Nükleer Teknoloji Enstitüsü’ne karttan güvenli bir şekilde nasıl kurtulacaklarına dair danışma tavsiyesi almaları tavsiye edildi.

Expert Pro Network şirketinin sahibi Thanat Surin, kartların tehlikeli olduğunu reddederek, şirketine yönelik iddialara karşılık “adalet talep edeceğini” söyledi.

Surin ayrıca, “Bir saadet zincirinin parçası gibi gösterilip dolandırıcı olarak resmedilmekten zarar görüyoruz. Bu doğru değil. Ben enerji kartlarıyla alakası olmayan yasal bir iş yürütüyorum. Kartı ben kendim kullandığımda işe yaradı” dedi.

Ancak geçen hafta Expert Pro Network şirketinin bulunduğu Songkhla bölgesindeki bir sağlık görevlisi şirketin sattığı yiyeceklerle alakalı mahkemeye suç duyurusunda bulunmuştu. Suçlamada şirketin sahte seri numaralı ve yanıltıcı etiketli yiyecek sattığı iddia edildi.

The Independent, OAP’ye ve Tayland Nükleer Teknoloji Enstitüsü’nden görüş almak istedi ancak ulaşamadı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/asia

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU