Açlıktan ölmek üzere olan kutup ayısı şehre indi

Rus sanayi kenti Norilsk’te 40 yıldan bu yana ilk kez bir kutup ayısı görülüyor

Kutup ayısı sürücülerin şaşkın bakışları altında yolda ilerledi / Fotoğraf: Siberian Times

Açlıktan bir deri bir kemik kalmış kutup ayısı, bin 500 kilometre yol kat ederek Rus sanayi kenti Norilsk’e indi.

Rus Siberian Times’ta yer alan habere göre, ayının Kuzey Buz Denizi’nden ayrılıp Taymır Yarımadası’nı geçerek Norilsk’e vardığı tahmin ediliyor.

Yayımlanan fotoğraflarda ayının sürücülerin şaşkın bakışları altında trafikteki araçların yakınında ilerlediği görülüyor.

 

 

Şehirde yiyecek arayan ayıyı fotoğraflayan Zapolyarnaya Pravda gazetesinden fotoğrafçı Irina Yarinskaya, “Gerçekten çok açtı. Gözlerini güçlükle açık tutabiliyordu. Neredeyse yürüyemiyordu. Bir süre uzanıp dinlendi. Sonra yolda yürüyemeye başladı ve sanayi bölgesine girdi. Önce çakıl ve kum fabrikasına doğru gitti. Sonra başka bir yola geçti ve çöplüğe doğru ilerledi” dedi.

Norilsk denizden yaklaşık 500 kilometre uzaklıkta ancak yerel halk kutup ayısının şehre ulaşmak için Taymır Yarımadası’nı geçerek çok daha fazla yürümüş olduğunu tahmin ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Taymır Yarımadası’nın güneyindeki Putorana Platosu’na tur düzenleyen Oleg Krashevsky, “Ayının bu mesafeyi nasıl yürüyebildiğini ve Taymır’ı geçip de nasıl kimseyle karşılaşmamış olabileceğini aklım almıyor. Çok sayıda avcıya denk gelmiş olması lazımdı” diye konuştu.

Polis ve yerel ekipler kutup ayısını belli bir uzaklıktan gözlemledi. Nesli tükenmekte olan türleri koruyan yasalar gereği, ayının uyuşturulup Kuzey Buz Denizi bölgesine mi yoksa bir hayvanat bahçesine mi gönderileceğine merkezi hükümet karar verecek.

Taymır Eyalet Avcılık Dairesi Başkanı Anatoly Nikolaychyuk, Siberian Times’a yaptığı açıklamada, “20 metre kadar yaklaştık ama hayvan arabanın gürültüsüne tepki vermedi. Arabadan inmemeye karar verdik. Çünkü kutup ayıları 6 metre kadar uzağa atlayabilir. Oldukça sağlıklı görünüyordu, ortalama bir vücudu vardı” dedi.

 

kutup ayısı.jpg
Son yıllarda görülen rekor sıcaklıklar nedeniyle buz seviyelerinde düşüş yaşanıyor / Fotoğraf: The Independent 

 

Norilsk’te böyle bir olayla en son 40 yıl önce karşılaşıldığını belirten Nikolaychyu, 1977’de aç ve agresif bir kutup ayısının şehre indiğini, yerel halk için tehlike oluşturmasından dolayı vurulduğunu belirtti.

Kutup ayıları avlanmak için deniz buzuna ihtiyaç duyuyor. Yapılan yeni bir araştırma, buzun bazı ayıların besin kaynağının yüzde 70’ini oluşturan yosunlar içerdiği ortaya çıktı.

Ancak deniz buzu son yıllarda hızla eriyor ve bu durum özellikle yaz aylarında ayıların açlık çekmesine neden oluyor.

 

   

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU