Aldar Halil: Suriye’deki her gelişme Türkiye’yi de etkileyecektir

Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Yürütme Kurulu Üyesi Aldar Halil, Suriye’deki krizin Şam rejiminin sadece bir grup ile yaşadığı krizden ibaret olmadığını söyledi

Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Yürütme Kurulu Üyesi Aldar Halil / Fotoğraf: AFP

Krizin derin olduğu ve bölge dışında dünyayı da etkilediğini ifade eden Aldar Halil, “Türkiye de bu bölgede yer alan bir devlettir. Suriye’deki her gelişme Türkiye’yi de etkileyecektir. Ayrıca Türkiye’de Kürt sorununda yaşanacak her gelişme Suriye’deki Kürt sorununu da etkileyecektir. Aynı şekilde Suriye’deki gelişmeler de Türkiye’deki Kürt sorununu etkileyecektir” dedi.

Hawar Haber Ajansı’na (ANHA) konuşan Halil, Öcalan’ın Suriye’de iç savaşın başladığı 2011 yılından itibaren bölgedeki krizin sadece bir devlet ya da rejimin sorunu olmadığını; çok derin ve tarihi sebeplere dayandığını ve bu yüzden tarihi bir çözümün gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladığını aktardı.

“Kürt coğrafyasını birbirinden kopuk ele alamayız”

Suriye krizinin Ortadoğu’daki kapitalist egemen rejimlerinin yarattığı sorunlardan kopuk ele alınmaması gerektiğini hatırlatan Halil, “Halkları yok sayarak kurulan egemen dünya devletleri, hiçbir zaman bu politikalarını kendi ülke sınırları içerisinde sınırlandırmamıştır. Özellikle Kürt coğrafyasını birbirinden koparamayız. Tüm coğrafyadaki Kürt sorunu birbiriyle bağlantılıdır” ifadelerini kullandı.  

Mısır, Tunus, Libya ve Cezayir gibi merkezlerde şu ana kadar bir çözümün sağlanmadığını belirten TEV-DEM yöneticisi Halil, sorunların eski yöntemlerle çözülmeye çalışıldığını ve halk ile sistem arasına sınırlar örüldüğü için sonuca ulaşılamadığını söyledi.
 

DAHA FAZLA HABER OKU