Guatemala seçimleri: İlk sonuçlar eski first lady Sandra Torres’in yeni başkan olacağını gösteriyor

İş kadını Torres “Göçün sebeplerinden birisi işsizlik ve ABD’yle buradaki maaşlar arasındaki uçurum, kendi sorunlarımızı çözmek zorundayız” dedi

Sandra Torres 16 Haziran 2019’da yapılan genel seçimlerde Guatemala’nın aynı adlı başkentindeki oy kullanma merkezinde / Fotoğraf: AFP

Abby Young-Powell - The Independent

Guatemala’daki seçimin ilk sonuçlarına göre eski devlet başkanının eşi seçimi önde götürüyor. 64 yaşında bir iş kadını olan Sandra Torres, pazar günü gerçekleşen oylamada yüzde 24 alarak, yüzde 15 oy alan ve 4. kez aday olan muhafazakar başkan adayı Alejandro Giammattei’yi geride bıraktı

Hiçbir adayın yüzde 50’nin üzerinde oy alamadığı ve doğrudan kazanamadığı seçimin ikinci turu ağustosta yapılacak.

Ocakta 4 yıllık görevine başlayacak yeni başkanın ülkedeki suç, yoksulluk ve dışa göçle mücadele etmesi gerekecek.

Merkez sol parti Ulusal Umut Birliği Partisi’nin adayı Torres, sokaklardaki uyuşturucu çeteleriyle savaşmak için birlikler göndermeyi, yoksullukla mücadele için refah programları uygulamayı ve iş dünyasıyla birlikte çalışmayı vadediyor.

Torres şunları dile getirdi:

Kendi sorunlarımızı çözmek zorundayız, göçün sebeplerinden birisi işsizlik ve ABD’yle buradaki maaşlar arasındaki uçurum, (...) ekonomiyi canlandırmak için iş dünyasıyla birlikte çalışmaya ihtiyacımız var.

Başkanlık için yarışan diğer adaylar işadamı Roberto Arzu, diplomat Edmond Auguste Mulet Lesieur ve insan hakları savunucusu Thelma Cabrera.

Bu yıl on binlerce Guatemalalı yoksulluktan ve çete şiddetinden kurtularak yeni bir yaşam kurmak için ABD’ye kaçtı. Bu durum ABD Başkanı Donald Trump’la yaşanan gerilimi de artırdı.

Santa Catarina Pinula belediyesindeki karma kırsal okulda ilk oyu kullanan 39 yaşındaki Marco Rene Cuellar mevcut durumu şöyle yorumluyor:

Bu 4 yıllık yönetim döneminde gelişme yerine geriye gittiğimiz yönünde bir inanç var. (...) Ülke olarak yolumuzu kaybettik ancak sahip olduğumuz demokratik sürece inancımızı kaybetmemeliyiz.

Alvaro Colom ve Torres’in eski kocasının da aralarında olduğu bundan önce seçilen 4 başkandan 3’ü yolsuzlukla suçlandı.

 

jimmy-morales AP.jpg

Eski başkan Jimmy Morales bir seçim kampanyası sırasında destekçilerine sesleniyor / Fotoğraf: AP​​​


Görevden ayrılacak başkan Jimmy Morales’in yeniden seçilmesinin önünde hukuki engel bulunuyor, koltuğa 2016’da oturan başkan yolsuzluğun kökünü kazıma sözü vermiş ancak kısa süre sonra finansal kaynakları kendisine aktardığı iddiasıyla soruşturma başlatılmıştı. Cid Gallup Latinoamérica’nın yeni bir anketine göre Guatemala’daki yaklaşık her üç kişiden biri seçimlere hile karışacağına inanıyor.

Guatemalalılar ilk kez bu seçimde yurtdışında da sandığa gitti. Çok sayıda Guatemalalı göçmenin bulunduğu Los Angeles, New York, Maryland ve Washington’da oy verme yeterliliğine sahip en az 60 bin kişi oy kullandı.

Guatemala vatandaşı 44 yaşındaki Fernando Barrillas artan göçün kendisi için bir sorun olduğunu söylüyor:

Göçe neden olan asıl nedenler doğru tespit edilmediği sürece, ki bunlar yoksulluk ve eşitsizliktir, ülkemizin dinamosu olan en iyi kadın, erkek ve gençlerimiz olmadan yolumuza devam etmek durumunda kalacağız.

Pazar gününün geç saatlerinde açıklama yapan seçim kurulu başkanı, Orta Amerika ülkesinde kesin sonuçlara ulaşılmasının yaklaşık iki hafta alacağını açıkladı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU