Husilerden tehdit: Arap denizlerindeki her petrol gemisi füzelerimizin hedefi olacak

Yemen’deki Husilerden yapılan açıklamada “Füzelerimiz Mısır ve Sudan’a kadar ulaşabilir” denildi

Perşembe günü Umman Körfezi'nde seyreden iki petrol tankeri saldırıya uğramıştı / Fotoğraf: Reuters

Husilere bağlı Ensarullah örgütü, “düşman” olarak tanımladığı koalisyon güçleri devletlerine ait petrol boru hatlarının ve Arap denizinde seyreden gemilerin füzelerle vurmakla tehdit etti. 

Açıklamada, Mısır ve Sudan da dahil bölgedeki Arap ülkelerinin füzeyle vurulabileceği belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ensarullah örgütünün siyasi büro şefliğini yürüten Mehdi Muşat, “Suudi Arabistan’daki petrol pompa istasyonlarını vurmak isabetli bir karar. Bu saldırı, düşman devletlerin petrol sanayisini çökertme atına bir başlangıç sayılmaktadır” ifadelerini kullandı.

Lübnan’da yayın yapan El Mesire kanalına konuşan Muşti, “Arap denizlerinde veya Kızıldeniz’de petrol taşıyan herhangi bir gemi, düşmanlık bitene kadar bizim için meşru hedeflerdir” dedi.

Muşti, Husilerin Körfez ülkelerinde herhangi bir noktaya ulaşabilecek füzelere sahip olduğunu söyledi.

“Petrol gemileri güvende olmayacak”

Öte yandan Husilerin kıyı kentlerde konumlandırdığı Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan yapılan açıklamada, Yemen açıklarındaki petrol gemilerinin “güvende olmayacağı” belirtildi.

Beşinci Bölge Komutanı Yusuf Medeni, cumartesi günü yaptığı açıklamada “saldırgan ülkelere en sert bir şekilde cevap verileceğini” söylemişti.

Umman Körfezi'nde seyreden "Front Altair" ve "Kokuka Courageous" adlı petrol tankerleri geçen perşembe günü saldırıya uğradıkları için ABD Donanmasından yardım istemişti. Singapur ve Tayland'a petrol ürünleri taşıyan "Kokuka Courageous", uğradığı saldırıda aldığı iki darbeyle hasar görmüş, 21 kişilik mürettebatı tahliye edilmişti.

ABD yönetimi, saldırıyla ilgili İran'ı suçlamış ve İran Devrim Muhafızları Ordusu'na ait devriye botunun Umman Körfezi'nde saldırıya uğrayan tankerden patlamamış mayınları topladığı iddiasına ilişkin görüntüleri yayınlamıştı.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ise saldırılarla ilgili ABD'yi "sabotaj diplomasisi" izlemekle suçlamıştı.

İran Meclis Başkanı Ali Laricani, Umman Körfezi'ndeki 2 tankere saldırıyla ilgili ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'ı suçlamasını "ekonomik yaptırımların tamamlayıcısı" olarak nitelendirerek, saldırıdan Washington yönetimini sorumlu tutmuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU