Kavcıoğlu ile görüşen Kılıçdaroğlu'ndan açıklama: Erdoğan'a çağrı yapıyorum, Merkez Bankası'nın kurumsal kimliğine saygı göster

Kılıçdaroğlu, Kavcıoğlu ile görüşmesi sonrası açıklama yaptı. MB'nin bağımsız bir kurum olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Bağımsızlık sadece bizim için değil, dünya finans piyasaları için de son derece önemli" dedi.

Fotoğraf: AA (arşiv)

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bugün yaptığı açıklamanın ardından saat 15:30’da Merkez Bankası’na (MB)gelerek Başkan Şahap Kavcıoğlu ile görüştü.

Kılıçdaroğlu, Şahap Kavcıoğlu ile yaptığı görüşmenin ardından Merkez Bankası’nın önünde açıklamalarda bulundu. 

Merkez Bankasının bir cumhuriyet kurumu olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, "Cumhuriyet sözcüğü kamu kurumları arasında iki yerde geçiyor. Bir cumhuriyet savcıları için bir de TCMB için" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Merkez Bankası'nın bağımsız ve fiyat istikrarından sorumlu bir kurum olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu,  "Bağımsızlık sadece bizim için değil, dünya finans piyasaları için de son derece önemli. Son 45 günde TL yüzde 10 değer kaybetti" dedi.

Erdoğan'a yönelik eleştirilerde bulunan Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:

Merkez Bankası bağımsızlığına müdahale eden kişinin ben de biliyorum, siz de biliyorsunuz, Mısır’daki sağır sultan da biliyor. Faiz oranları şu seviyeye insin diye talimat verdiğini söyleyen kişinin Erdoğan olduğunu biliyoruz. Buradan Erdoğan'a açık ve net çağrı yapıyorum. Lütfen Merkez Bankası'nın kurumsal kimliğine saygı göster ve faiz yükselir mi faiz düşer mi, bu konuda kararı liyakatli kişiler versin. Bugüne kadar hep vatandaşın ağzında bir lokma vardı, onu almaya çalışıyordu hükümet; şimdi mutfağındaki tencereyi de almaya çalışıyor.

Kavcıoğlu'dan açıklama

Şahap Kavcıoğlu da Kılıçdaroğlu’nun ziyaretiyle ilgili bir açıklamalarda bulundu.

Kılıçdaroğlu'nun kendisinş ziyaret etmek istediğini belirten Kavcıoğlu, "Sağolsunlar geldiler, karşılıklı görüş alışverişinde bulunduk. Daha önceki eleştirileriyle ilgili açıklamalar yaptık" dedi.

Kavcıoğlu şöyle devam etti:

Merkez Bankası bu ülkenin en güzide kurumlarından birisidir. MB’yi yıpratan açıklamaların bizi üzdüğünü söyledik. Bugün rezervlerimiz 125 milyar dolara yaklaşmıştır. Son 7 ayda 35 milyar dolar gerçek bir rezerv artmıştır. MB’nin rezervlerinin artması ülkemizin gücünü göstermektedir. Rakamlarımız çok güzel bir şekilde gelişmektedir.

Kavcıoğlu, bankanın yönetiminde bulunan 3 ismin görevden alınmasıyla ilgili ise, "Bir kısmı bizim, bir kısmı arkadaşlarımızın tercihi. Bugüne kadar birçok arkadaş görevden ayrıldı, bundan sonra da ayrılabilir. Tamamen süreç içerisinde gelişen görev değişimidir" dedi.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU