Sahte sokakla tuzak kuran Başarsoft, otomotiv devlerine dava açtı

Google ve Yandex gibi kurumların verdiği navigasyon hizmetlerinin tabanını oluşturan haritaların bilgi desteğini veren Başarsoft, ürettiği haritaları izinsiz kullandıkları gerekçesiyle otomobil devlerine karşı dava açtı

Google ve Yandex gibi harita servislerinin Türkiye veri sağlayıcısı olan Başarsoft, otomobil markalarının haritalarını çaldıklarını iddia ederek markalara 'hırsızlık' davası açtı / Fotoğraf: AA

Google ve Yandex gibi harita servislerinin, Türkiye veri sağlayıcısı olan Başarsoft, global otomobil markalarının haritalarını çaldıklarını tespit ettikten sonra bu markalara ‘hırsızlık' davası açtı. Başarsoft CEO'su Alim Küçükpehlivan, uzlaşma olmaması halinde izinsiz kullanan otomobil markalarının satışının durabileceğini söyledi.     

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Coğrafi Bilgi Sistemleri, akıllı şehirler, akıllı altyapı gibi alanlarda hizmet veren Başarsoft yöneticileri, bir grup gazeteciye değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'nin her noktasında 365 gün akıllı sistemlerle görüntü alarak haritalarda güncelleme yaptıklarını belirten Küçükpehlivan, bu alanda hizmet veren yerli ve yabancı çok sayıda şirketin Başarsoft haritasını çaldığını bildirdi.

Sistemin bire bir kopyalandığını tespit edebilmek için, sahte sokak isimleriyle tuzak kurduklarını belirten Küçükpehlivan, global ölçekte faaliyet gösteren otomobil markalarının da bunu yaptığını tespit ettiklerini anlattı. Bunun üzerine söz konusu firmalara dava açtıkları bilgisini veren Küçükpehlivan, anlaşma sağlanamaması halinde söz konusu araçların satışının durabileceğini kaydetti.

"Kargo şirketlerinin maliyeti çok azaldı"

Özellikle pandemi döneminde iş yükü artan kargo şirketlerinin çok büyük kısmının da Başarsoft altyapısını kullandığını söyleyen Alim Küçükpehlivan, yoğun olan dönemlerde çok sık karşılaşılan ‘yanlış adres' sorununun da neredeyse tamamen bittiğini bildirdi. Küçükpehlivan, kargo şirketlerinin nokta olarak bina ve kapıya kadar gidebildiği için büyük oranda zaman ve yakıt tasarrufu sağladıklarını belirtti.

alim.jpg
Başarsoft CEO'su Alim Küçükpehlivan / Fotoğraf: Twitter

 

"Kayıp kaçakla ilgili elektrikte yaptırım var suda yok"

Kayıp kaçak konusunda elektrik dağıtım şirketlerine yönelik sözleşmelerle belirlenen yaptırımlar söz konusu olduğunu belirten Alim Küçükpehlivan, buna karşılık su dağıtım ve kullanımında yaşanan kayıp kaçağa ilişkin herhangi bir yaptırım bulunmadığını bildirdi. Türkiye'de şebekeye verilen su ile tahsilatı yapılan su miktarı arasında yüzde 50 fark bulunduğunu dile getiren Küçükpehlivan, Başarsoft'un bunları tespit ederek alınması gereken önlemleri kapsayan yazılımının mevcut olduğunu söyledi.

"Hangi sokakta hangi sektörde işyeri var biliyoruz"

Harita güncelleme çalışmaları sırasında sokaklardaki işyerlerinde yaşanan değişimleri de yakından takip edebildiklerini belirten Alim Küçükpehlivan, sektörel bazda detaylı verilere sahip olduklarını söyledi. Küçükpehlivan, pandemi döneminde, dönerci, çiğfk öfteci ve kafeterya sayısında büyük azalma yaşandığını aktardı.

 

Dünya

DAHA FAZLA HABER OKU