Cinayet ve işkenceden yargılanan Arjantinli cunta komutanı Sicilya’da tatil yaparken görüntülendi

İtalya’nın iadesini reddettiği yarbay, lüks yatlar ve tablo gibi kanallarla çevrili turistik bölgede kameralara yakalandı

İtalyan La Repubbblica gazetesi, Arjantinli komutanı tatil yaparken böyle görüntüledi / Fotoğraf: The Independent

Chiara Giordano - The Independent

Arjantin’de cunta döneminde cinayet, işkence ve zorla kaybolma suçlamalarından İtalya’da yargılanması süren bir komutan, tatil yaptığı Sicilya’da kameralardan kaçamadı.

Ülkesinde 1976-1983 yıllarındaki askeri diktatörlük döneminde görev yapan Yarbay Carlos Luis Malatto’nun, Arjantin’de siyasi muhaliflere işkence iddiaları nedeniyle İtalya’nın başkenti Roma’daki yargı süreci devam ediyor.

Malatto’nun kendilerine iade edilmesi için uğraş veren Latin Amerika ülkesiyse, komutanı yakalayanlara yaklaşık 13 bin dolar ödül vadediyor.

Arjantinli eski askeri yöneticinin izini süren La Repubbblica gazetesi muhabirleri, Malatto’yu Sicilya’nın kuzeydoğusunda yer alan Messina şehrinde görüntüledi. Eski yarbay, kendisine yöneltilen sorulara cevap vermeyi reddetti.

Malatto, gazetenin internet sitesinde yayımlanan bir videoda, lüks yatlar ve tablo gibi kanallarla çevrili turist kompleksi olan Portorosa'da bir villanın balkonundan bakarken görülüyor.

Kendi ülkesindeki savcılar Malatto'nun, “işkence altında yapılan sorgulamalara” katılan, diktatörlüğün “en utanç verici faillerinden biri” olduğunu ileri sürüyor.

Malatto 2011’de İtalya’ya kaçmış, bu ülkedeki makamlar da Arjantin’in iade talebini 2014’te geri çevirmişti.

Bununla birlikte İtalya bir sonraki yıl, aralarında bir modelle bir üniversite rektörünün bulunduğu 4 Arjantinliyi öldürme suçundan Malatto’nun hakim karşısına çıkarılmasına karar vermişti.

Diğer taraftan İtalyan savcıların yarbayın ev hapsine alınmasını kabul etmemesi, Malatto’ya ülkenin dört bir yanında özgürce seyahat etme imkanı tanımıştı.  

 

 

Bu arada İtalyan insan hakları örgütü 24 Marzo’dan avukat Jorge Ithurburu, The Guardian'a yaptığı açıklamada, kuruluş olarak İtalyan yargıçlardan “Malatto’nun hareketlerini takip etme” talebinde bulunduklarını söyledi.

Ithurburu, “Malatto’nun adaletten kaçmasından endişe duyuyoruz. İtalya’nın bugün hala işkencecilere sığınak olması üzücü” dedi.

Arjantin’de liderlerinin “Ulusal Yeniden Yapılanma Süreci” adını verdiği acımasız diktatörlük döneminde, muhaliflere karşı verilen savaşta binlerce yurttaşın “ortadan kaybolduğuna” inanılıyor.

Güney Amerika ülkesinde ordu, Mart 1976’da Cumhurbaşkanı Isabel Peron’a karşı gerçekleştirdiği askeri darbeyle yönetime el koymuş ancak Falkland Savaşı’nda İngiltere karşısında yaşanan yenilgi sonrası artan halk baskısı karşısında 7 yıl sonra geri adım atmıştı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU