Paramount Otel’i genişletmek için ÇED başvurusu yapılmış

Adı Be Premium Otel olarak değiştirilen Paramount Otel’in genişletilmesi için 19 Nisan 2021’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ÇED başvurusu yapıldığı ortaya çıktı

Fotoğraf: Sosyal medya

Kamuoyunda pek çok açıdan hâlâ muammasını koruyan Paramount Otel’i genişletmek için başvuru yapıldığı ortaya çıktı. Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) için hazırlanan tanıtım dosyasına göre hem otelin kapasitesinin artırılması hem de orman alanı içinde kalan bölgede izin alınıp kiralama yoluna gidileceği belirtiliyor.

Sistem Mühendislik tarafından ÇED raporu için hazırlanan tanıtım dosyası, 19 Nisan 2021 günü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na verildi. Dosyanın ÇED değerlendirmesi halen devam ediyor. Dosya sayesinde, şimdiye kadar 'resmen' netleşmemiş bazı bilgiler de resmileşmiş oldu böylece.

Adı Be Premium Otel oldu

Gazete Duvar'dan Bahadır Özgür'ün haberine göre; ÇED dosyasının adı Be Premium Otel Projesi. Yani Paramount Otel’in resmi adı artık bu. Tesisin işletmecisinin Unico olduğu ve faaliyet sahibi adına tüm kiralama işlemlerini de gerçekleştireceği belirtiliyor. Onun çoğunluk hissesi de, SBK Holding’in yüzde 90’ına sahip olduğu Heksagon Mühendislik’e ait.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Projede ana otel binası dahil villa, saray ve tek katlı yapılar bölünerek, yeni katlar çıkılarak oda sayısı 294’ten 315’e yükseltilmek isteniyor. Ayrıca ÇED onayı alınması halinde tesisin orman bölgesinde kalan alanlarının da kullanıma açılacağı ve gerekli izin ile kiralama işlemlerinin yapılacağı ifade ediliyor.

Dosyada tesis alanının, 119 bin 450 metrekare alanı kapsadığı belirtiliyor. Esas kritik konu da burada zaten. Otelin kurulduğu alan 75 bin metrekare. Tapu kaydı 111 ada 1 parsel. Alanın statüsü 'devlet ormanı' ve mülkiyeti Maliye’ye kayıtlı. Orman Bakanlığı işte burayı 2014 yılında 49 yıl süreyle kiraladı. Kamuoyunda Paramount Otel olarak bilinen tesisin kurulu olduğu yer burası.

ÇED dosyasında bahsedilen 119 bin 450 metrekarenin kalan 44 bin 415 metrekaresi tapu kaydında 223 ada 1 parselde görünüyor. 17.8 milyon metrekarelik alanın statüsü 'orman arazisi.' Her iki bölgenin nereleri kapsadığı haritada şöyle:

Başvuru dosyasında, ÇED onayı alındıktan sonra, 'orman alanının' içinde kalan 44 bin 415 metrekare için de gerekli başvurular yapılıp, kiralama yoluna gidileceği belirtiliyor.

Proje dosyasında yapılacaklar ise şu şekilde:


Sarı renktekiler, yeni yapılacak ilave kat villalar. Gri alan, ana binaya ilave edilecek bölüm. Yeşiller ise yıkılıp oda bloklarına çevrilecek mevcut villaları gösteriyor.

İhtiyati haciz kararı alınmıştı

Geçtiğimiz hafta ortasında Unico Sigorta ve SBK Holding aleyhine, Paramount Otel’e ihtiyati haciz kararı gelmişti.

Otelin ilk sahibi Atilla Uras’ın kızı Yasemin Uras, mirasçısı olduğu Ufuk Turizm şirketinin hisselerinin Finsolvent adlı şirkete devredilmesine karşın parasının ödenmediğini belirterek, İstanbul 19. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde 2019 yılında dava açmıştı. Bu davayı kazanmış ve mahkeme 15.4 milyon dolar ödenmesine karar vermişti. Ödeme yapılmayınca da haciz kararı alınmıştı.

Uras ayrıca, devrin muvazaalı olduğunu da belirterek hem bu işlemin, hem de otelin üst kullanım hakkının devrinin iptali için de SBK Holding ve Unico Sigorta aleyhine 2021 yılında iki dava açtı. Her iki dava birleştirildi. 10 Eylül 2021 günü İstanbul 7. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen duruşmada da ara karar verilmişti.

Mahkeme kararında, “Mevcut durumda meydana gelebilecek bir değişme halinde hakkın elde edilmesinin önemli ölçüde zorlaşması ya da tamamen imkânsız hale gelmesi, ciddi zarar doğması ihtimaline karşı, dava konusu otelin üst hakkı ile Ufuk Turizm İşletmeleri hisselerine ihtiyati haciz konulmuştur” ifadeleri yer almıştı

 

 

Gazete Duvar, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU