Akif Beki: Acıtan faturaların sorumlusu bakın kimmiş!

"Zamları dert etmezseniz acıtmaz"

Fotoğraf: AA

Karar yazarı Akif Beki, Türkiye’de vatandaşların zam üstüne zammın ardından dert yandığı elektrik faturalarıyla ilgili olarak Sabah gazetesinde çıkan bir haberi eleştirdi.

Beki, bugünkü köşe yazısının “Acıtan faturaların sorumlusu bakın kimmiş!” başlıklı kısmında ilk olarak İstanbul’daki taksi tartışmalarını hatırlattı:

Memnuniyetsizlik ve şikayetler ayyuka çıktı. Şehirde taksi bulunamıyor, bulunsa müşteri ve menzil  beğendirilemiyor. Taksiciler Odası Başkanı Eyüp Aksu’nun önerisi: “Zam yapılırsa sorun çözülür.” İki yerine bir biner, iki katı öderseniz sorun kalmazmış yani. Çok zammı, az kullanarak dengeleme çözümü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Acıtan elektrik faturaları için de benzer bir öneri gelmesin mi” diyen Beki, şunları yazdı:

31 Ağustos tarihli Sabah gazetesinin bir haberinden... Başlıkta, önce sorumlusu ilan ediliyordu: “Faturaları klima çarptı”. “Hane başına aylık 200 liraya varan ilave yük”ün suçlusu bulunduktan sonra da çare gösteriliyor:

“Klimanın soğutma ayarını 24 derecenin altına indirmeyin, buzdolabının kapağını sık sık açmayın, su ısıtıcısıyla fırın ve bilgisayarları idareli kullanın, konforunuza bunlar yeterli, tasarruf etmek şart...”

Bunları yaparsanız, odayı bir derece fazla soğutayım derken içiniz yanmazmış. Kaynaksa Limak Enerji’nin tüketim istatistikleri...O da klimayı günde 5 saat çalıştırırsanız. Geçtiniz mi yandınız, faturaya katmerli artışla yansıyor.  Rahmetli Demirel’in daha kökten bir çözümü vardı, unutmuşlar eklemeyi, o da benden katkı:

“Meseleleri mesele etmezseniz ortada mesele kalmaz.”

Zamları da dert etmezseniz acıtmaz.

 

Karar, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU