İhsan Eliaçık AYM’ye başvurdu, imzalayamadığı kitapları için 75 bin lira tazminat istedi

İstanbul’u terk etmeme ve karakola imza verme adli kontrol tedbiri kaldırılan ilahiyatçı İhsan Eliaçık Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu

İlahiyatçı-Yazar İhsan Eliaçık en son ramazan ayında kurulan yeryüzü sofraları etkinliği sırasında gözaltına alınıp, serbest bırakılmıştı / Fotoğraf: AA

Hakkında mahkemece verilen ve 1 yıldır devam eden İstanbul’u terk etmeme ve karakola imza verme adli kontrol tedbirleri kaldırılan İlahiyatçı-Yazar İhsan Eliaçık Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu, maddi tazminat talep etti.

AYM’ye başvuruyu Eliaçık adına avukatı Seyhan Sayın yaptı. Av. Sayın müvekkili hakkında bir seminer konuşması ve bir internet sitesinde yayınlanın söyleşisi nedeniyle terör örgütü propagandası yaptığı iddiasıyla 6 yıl 3 ay hapis cezasına ve 3 ayrı adli kontrol tedbirine hükmedildiğini belirtti.

İstinaf Mahkemesi’nde görüşülen dosyanın temyiz sürecinde olduğu vurgulanan başvuruda, İlahiyatçı-Yazar İhsan Eliaçık’ın, hakkında alınan ve 1 yıldır devam eden İstanbul’u terk etmeme, haftada iki gün karakola imza verme ve yurtdışına çıkış yasağı şeklindeki 3 ayrı adli kontrol tedbiri nedeniyle mağduriyet yaşadığı kaydedildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Adli kontrol tedbir kararları için “Müvekkilinin fikir ve düşüncelerini açıklamasının önüne geçmek için verildiğini düşünüyoruz” diyen avukat Sayın maddi tazminat talebinde de bulundu. Müvekkilinin 1 yıl içinde pek çok fuara katılamadığı için kitaplarını imzalayamadığını, kitap gelirlerinden kayba uğradığını belirten Av. Seyhan Sayın, 75 bin lira maddi tazminata hükmedilmesini talep etti.

Yurtdışı yasağının kaldırılması ve 75 bin lira tazminat talebi

Av. Sayın, AYM’ya yaptıkları başvurunun hemen ardından müvekkili hakkındaki üç ayrı adli kontrol tedbirinden ikisinin; İstanbul sınırlarını terk etmeme ve karakola imza verme tedbirlerinin mahkemece kaldırıldığını, yurtdışı yasağının sürdüğünü söyledi. Sayın AYM’den hem yurtdışı yasağının kaldırılması hem de tazminat talepleriyle ilgili başvuruları bulunduğunu belirtti.

İhsan Eliaçık bir seminerdeki konuşması ve bir internet sitesindeki söyleşisinde örgüt propagandası yaptığı iddiasıyla İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Eliaçık’ın cezasında indirim yapmayan mahkeme, yurtdışına ve İstanbul dışına çıkmama ve haftada 2 gün karakola imza adli kontrol tedbirine hükmetmişti.

Eliaçık'ın avukatı, adli kontrol tedbirleri nedeniyle müvekkilinin yaşantısını ve mesleki faaliyetinin engellendiğini savunarak, yaklaşık 1 yıldır süren adli kontrolün kaldırılması için her ay mahkemeye başvurmuş, fakat sonuç alamamıştı.

Yerel mahkemenin verdiği mahkumiyet ve adli kontrol tedbirleri kararı İstinaf Mahkemesi'ne taşınmıştı. İstinaf Mahkemesi’nin incelemesi sürerken, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi Eliaçık hakkında verilen haftada 2 gün karakola imza verme ve İstanbul'u terk etmeme adli kontrol tedbirlerini kaldırmış, yurtdışı yasağının devamına karar vermişti.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU