Reuters: Türkiye, Kabil Havalimanı'nı koruma planını durdurdu

Reuters’a konuşan güvenlik kaynakları, Taliban'dan talep geldiği takdirde Ankara'nın Kabil Havalimanı'na teknik destek ve güvenlik desteği sunmaya hazır olduğunu söyledi

Fotoğraf: Reuters

Reuters, iki Türk güvenlik kaynağına dayandırdığı haberde Türkiye’nin Kabil Havalimanı'nın güvenliğini üstlenmeyle ilgili planını durdurduğunu aktardı.

Haberde görüşlerine yer verilen isimsiz kaynaklar planın ortaya çıkan kaos nedeniyle otomatik olarak iptaline rağmen, Taliban'dan talep geldiği takdirde Ankara'nın Kabil Havalimanı'na teknik destek ve güvenlik desteği sunmaya hazır olduğunu söyledi.

ABD ile Taliban arasında Şubat 2020'de varılan barış anlaşması çerçevesinde bu yıl uluslararası güçlerin Afganistan'dan geri çekilme süreci başladı.

Anlaşma yabancı güçlere saldırılmamasını öngörürken Taliban'ın Afgan güvenlik güçlerine yönelik eylemlerine dair hüküm getirmedi.

Afgan hükümetiyle Doha'daki müzakereleri devam ettiren Taliban, eş zamanlı şekilde, hazirandan bu yana şiddetli saldırılarla Afganistan'da birçok ilçeye, son bir ayda da vilayet merkezlerine hızla hakim oldu.

Başkent Kabil çevresini kuşatan Taliban, pazar günü Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin ülkeyi terk etmesinin ardından kenti çatışmasız şekilde kontrolüne aldı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU