AK Parti'de Göç Bakanlığı kurulması seçeneği gündemde

Türkiye’de mülteci, sığınmacı ve geçici koruma altındaki yabancılarla ilgili yaşanan tartışma ve gerilim sürerken, AK Parti içinde de Göç Bakanlığı kurulması seçeneği değerlendirmeye alındı

AK Parti içinde Göç Bakanlığı kurulması seçeneğinin değerlendirmeye alındığı öne sürüldü / Fotoğraf: AA

Afganistan’dan gelen yeni göç dalgası ihtimaliyle beraber AK Parti içinde hem mevcut sığınmacıların topluma uyumu hem de yeni göç dalgalarına hazırlıksız yakalanılmaması açısından bu alana özgü müstakil bir bakanlık seçeneği masaya yatırıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Milliyet'ten Aslı Altay Karataş'ın haberine göre AK Parti içinde Göç Bakanlığı kurulması seçeneğinin değerlendirmeye alındığı ifade edildi.

2015’te gündeme gelmişti

Sabah gazetesi, 2011 yılında ülkelerinde başlayan iç savaş yüzünden Türkiye'ye sığınan Suriyeli mültecilerin sayısının 2 milyon sınırını aşması üzerine 2015 yılında Kalkınma Bakanlığı’nın ‘Göç Bakanlığı’ kurulması için çalışma yaptığığını gündeme getirmişti.

Ahmet Davutoğlu'nun başbakanlığı döneminde yapılan çalışmada İçişleri Bakanlığı bünyesinde kurulan Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ile Başbakanlık'a bağlı Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı'nın (AFAD) da bu bakanlığa bağlanması üzerinde çalışıldığı iddia edilmişti.

HDP’nin de gündemindeydi

Halkların Demokratik Partisi de (HDP) 2019 yılında Göç Bakanlığı kurulması konusunda teklif hazırlamıştı.

Dönemin HDP Sözcüsü Günay Kubilay, mültecilerin durumuna dikkat çekerek, "Mültecilerin çok kapsamlı sorunları var. Biz bir Göç Bakanlığı kurulmasını istiyoruz. Bu konuda Göçmenler Mülteciler Komisyonu’na bir teklif hazırladık. Uygun bir zamanda bu teklifi Meclis’e sunacağız" demişti.

Ancak bugüne kadar Meclis Genel Kurulu'na bu yönde gelen bir teklif olmadı.

 

Milliyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU