Çin Devlet Başkanı Şi Cinping: Trump arkadaşım, iki ülke birbirine derinden bağlı

Washington-Pekin hattında ticaret savaşı sürerken Çin lider zeytin dalı uzattı

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve ABD Başkanı Donald Trump 9 Kasım 2017'de bir araya gelmişti / Fotoğraf: Reuters

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ABD ile Çin’in birbirlerine derinden bağlı iki ülke olduğunu belirtti, "arkadaşım" diye seslendiği Trump'a "ABD’nin Çin ile tamamen kopmak istemeyeceğine inanıyorum." diye seslendi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şi, St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu’nda (SPIEF) Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in de katıldığı oturumda konuştu.

İnsanlığın bir kez daha yol ayrımında olduğunu anlatan Şi, “Sürdürülebilir kalkınma, günümüzde yaşadığımız birçok çatışmanın çözümünü sağlayabilecek altın bir anahtardır.” ifadesini kullandı.

Şi, konuşmasında ABD ile ülkesi arasındaki ticaret savaşına da değindi: 

Aramızda ticari anlamda bazı anlaşmazlıklar olsa da ABD ve Çin birbirlerine derinden bağlı, en yüksek ticaret hacmine sahip iki ülke. İki ülkenin birbirlerinden tamamen kopmalarını tahayyül edemiyorum. Trump arkadaşım. Böyle bir kopuş istemediğine eminim. ABD’nin de Çin ile tamamen kopmak istemeyeceğine inanıyorum.”

Ticaret savaşına Putin'den ilginç yorum

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de ABD ile Çin arasında yaşanan ticaret savaşında Rusya’nın konumu hakkında konuştu ve gerilim ile ilgili bir Çin atasözünü anımsattı:

Vadide iki kaplan kapışırsa, akıllı maymun bekleyip kapışmanın nasıl biteceğini gözler.”

Dünyanın en güçlü ekonomisine sahip ABD ve Çin arasındaki gerilimde son olarak ABD Başkanı Trump Çin'in en az 300 milyar dolar değerinde ürünleri için gümrük vergilerini artırma tehditinde bulunmuştu.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU