İran Kovid-19’a karşı Küba aşısı üretimine başladı

İran ve Küba’nın İran’da “Pastokovac” adı altında milyonlarca doz aşı üreteceği bildirildi

Fotoğraf: Şarku'l Avsat

Küba medyası, İran’ın, önümüzdeki hafta Kübalı bilim insanları tarafından geliştirilen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının üretimine başlayan Küba dışındaki ilk ülke olacağını  duyurdu.

İki ülke uzun zamandır ilaç ve tıbbi malzemeye erişimlerinin engellendiğini söylediği ağır ABD yaptırımlarına maruz kalıyor. Reuters, iki ülkeyi birbirlerine güvenmeye motive şeyin yaptırımlar olduğunu aktardı. Ayrıca iki ülkenin bazısının ulusal olarak isimlendirilen bir takım aşılar ürettiği bildirildi.

Klinik deneylerde ileri bir aşamada olan Küba verileri, Abdala ve Soberana aşılarının dünyadaki en etkili aşılar arasında olduğunu ortaya koydu. Aşıların etkinliğinin yüzde 90’nın üzerinde olduğu bildirildi. Ancak eleştirmenler uluslararası dergilerde yayınlanıncaya kadar sonuçlara güvenmeyeceklerini söyledi.

İran’daki Pasteur Enstitüsü bu yıl başlarında, İran’da klinik denemelerinin üçüncü aşamasına giren Soberana aşısını geliştiren Küba’daki Finlay Enstitüsü ile iş birliği anlaşması imzaladı. Bu durum aşı için Temmuz ayı başlarında acil kullanım onayı alınmasını gerektirdi.

İran ve Küba’nın İran’da “Pastokovac” adı altında milyonlarca doz aşı üreteceği bildirildi.

Öte yandan İran Sağlık Bakanlığı dün (Perşembe) İran’da 34 bin 433 yeni vaka ve 292 ölüm kaydedildiğini aktardı. İran’daki vaka ve ölüm sayıları rekor bir seviyede artmaya devam ediyor. DPA’nın aktardığına göre, İran Çarşamba günü rekor sayıda 34 bin 951 vaka kaydetti.

Bakanlık ülkedeki toplam vaka sayısının yaklaşık 3 milyon 826 bine yükseldiğini duyurdu. Sağlık ve Tıp Eğitimi Bakanlığı Halkla İlişkiler Bölümü, İran’daki kovid-19 kaynaklı ölümlerin 90 bin 74’e yükseldiğini açıkladı.

İran resmi haber ajansı IRNA, 5 bin 296 vakanın kritik durumda olduğunu belirtirken, iyileşen hasta sayısının 3 milyon 329 bini aştığını aktardı.

Öte yandan İran’da ortaya çıkan Delta varyantı, İran şehirlerinin yaklaşık yarısının kırmızı bölge olarak belirlenmesine neden oldu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Şarku'l Avsat

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU