Tunus'ta bilincin ve zamanın yenilenmesi

Bu başkan, bu halk ve bu ordu uzun zamandır beklenen bir sürprizdir. Üçü, Tunus'un kendilerine emanet edilmesini hak ediyorlar ve ortak bilinci yenileyecekler

Fotoğraf: Tunus Cumhurbaşkanlığı

Günümüz dünyasında "canlı yayın", daha önce radyo ve propaganda cihazlarının oynadığı kışkırtıcı veya tahrik edici rolü oynamaktadır.

"Canlı yayın" Tunus'taki siyasi durumu iki kez alt üst etti. İlkinde Muhammed Bouazizi'nin arabasının ve yoksulluğunun resimleri;

Diğerinde de hastanelerde, sokaklarda ve çiftliklerde pandeminin ortaya çıkardığı yoksulluğun resimleri servis edildiğinde.

Her iki durumda da zaman denilen, insanların yaşamları, gelecekleri ve huzurları anlamına gelen büyük bir kurban vardı.


Ama bu kez Kays bin Said işi boş konuşmalara bırakmadı ve baharın yukarıdan da gelmesine karar verdi.

Kararlılık ve vizyon, dünyanın ve tarihin hiçbir yerinde sonu olmayan ve hiçbir sonuca götürmeyen boş konuşma ve hipnozla insanların zihinlerini uyuşturma saçmalığına bir son verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Amerika'nın en ciddi ekonomik krizinin pençesinde olduğu günlerde Roosevelt, Amerikalılara yedi cennet değil, her masada bir tavuk vadetti.

Şimdi Küba'nın 60 yıllık devriminin son günleri geliyor. Küba'da altmış yıl boyunca kişi başına ortalama gelir 10 bin dolar iken buradan 75 kilometre ilerideki Florida'da 51 bin dolar, Singapur'da ise 97 bin dolardı.

Fidel Castro'nun kırdığı tek rekor, Kapitalizmin tarihin çöplüğüne atılması üzerine yaptığı altı saatlik konuşmasıydı.

Şimdi ise bu görevi, çoğunluğu Kolombiya’da olmak üzere dünya çapında 7 milyon Venezuelalının insani yardıma muhtaç olduğu ve 5,4 milyon Venezuelalının mülteci konumuna düştüğü şanlı Venezuela devrimi üstlenirken, Küba, Amerikalı turistleri ağırlamakla meşgul.


Bir ömür boyu askeri yönetime karşı çıkmadık mı? Evet çıktık. Eskiden nasıl isek hep öyle kalacağız.

Ama biz yüzme havuzlarında turist öldürme kültürü için Zeynel Abidin bin Ali'ye karşı çıkmadık.

İşsizliği yaydığı ve yoksulluğu artırdığı, Tunus'u hızlıca geri kalmış ülkelerin saflarına geçirdiği ya da diğer söylemlerin peşine ülkeyi kaos ülkesine çevirdiği için karşı çıktık.

Yaptığı konuşmalar sırasında Abdunnasır ve Castro rollerine bürünmeye çalıştı, ancak üç şeyi kaçırdığını fark etmedi: belagat, çekicilik ve diğer her şey.


İçinde bulunduğumuz bu önemli anlarda Tunuslular, daha önce fark etmedikleri ek niteliklere sahip bir cumhurbaşkanı tanıdılar.

Bu cumhurbaşkanı, Burgiba gibi, El-Sibsi gibi bir adam, onları uyuşturmak için değil uyandırmak için konuşuyor.

Ayrıca onlara ne kadar zaman kaybettiklerini, halka ve devlete ne kadar zarar verdiklerini hatırlatıyor.

Bin Said, Tunusluların itibarını ve kendilerine olan saygısını koruma konusunda El-Sibsi'nin cesaretini aştı.


Bu başkan, bu halk ve bu ordu uzun zamandır beklenen bir sürprizdir. Üçü, Tunus'un kendilerine emanet edilmesini hak ediyorlar ve ortak bilinci yenileyecekler.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Gökhan Musab Çantepe

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU