Rize'deki sel felaketinde ölü sayısı 6'ya yükseldi

Kayıp 2 kişiyi arama çalışmaları devam ediyor

Rize'de şiddetli yağışa bağlı oluşan sel ile heyelanlar nedeniyle kayıp olduğu bildirilen bir kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı, ölü sayısı 2'ye yükseldi / Fotoğraf: AA

 Rize'de şiddetli yağışa bağlı oluşan sel ve heyelanlar nedeniyle kayıp olduğu bildirilen 4 kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı, ölü sayısı 6'ya yükseldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İl genelinde dün öğleden sonra başlayan şiddetli sağanak sonucu Güneysu ilçesinde yamaçtan kayan toprağın bir kısmını yıktığı ahşap evde bulunan ve haber alınamayan 3 kişinin cesetleri çıkarıldı.

Haber alınamayan kişileri arama kurtarma faaliyetlerini sürdüren çok sayıda ekip, merkeze bağlı Muradiye beldesinde de kayıp ihbarı yapılan bir kişinin cansız bedenine ulaştı.

Buna göre afette yaşamını yitirenlerin sayısı 6'ya yükseldi.

Öte yandan, dün akşam saatlerinden itibaren kayıp oldukları bildirilen Muradiye beldesinde 1, Güneysu ilçesi Tepebaşı köyünde 1 kişiyi arama çalışmaları devam ediyor.

Merkeze bağlı Muradiye beldesi Orta Mahalle'de yıkılan binanın enkazından bir kadının cesedi gece geç saatlerde çıkartılmış, kayıp ihbarında bulunulan Güneysu ilçesine bağlı Asmalıırmak köyü muhtarı Adem Yanık'ın cesedi ise bu sabah evinin yüz metre aşağısındaki dere yatağında bulunmuştu.

Valilikten açıklama

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, 13 Temmuz Salı başlayıp 14 Temmuz Çarşamba günü akşam saatlerinde şiddetini arttıran yağışlar sonucu merkez, Güneysu ve Çayeli ilçeleri başta olmak üzere il genelindeki birçok yerleşim biriminde çok sayıda noktada heyelan ve taşkın meydana geldiği belirtildi.

Meteorolojiden alınan bilgiye göre metrekareye Güneysu ilçesinde 207, Çayeli Madenli'de 190, Çayeli ilçe merkezinde 148 kilogram yağış düştüğü ifade edilen açıklamada, kayıp ihbarı yapılan 6 kişiyi arama çalışmalarının halihazırda bölgeye ulaşan 85 personelle devam ettiği aktarıldı.

Açıklamada, Trabzon, Giresun ve Samsun'dan canlı arama ve kadavra köpekleri görevlendirildiği kaydedilerek, "Sahil Güvenlik Komutanlığı 30 gemi personeli, 1 sahil güvenlik gemisi ve 5 dalış personeli ile Taşlıdere mevkisinde saat 06.00 itibarıyla çalışmalarına başlamıştır. AFAD'a bağlı il müdürlüklerinden 29 dalgıç, Emniyet Genel Müdürlüğünden 10 dalgıç görevlendirilmiştir" bilgisi paylaşıldı.

Hasarım boyutu gün ağarınca ortaya çıktı

Rize'nin Güneysu ilçesinde şiddetli yağışa bağlı oluşan sel ile heyelanın yol açtığı hasar gün ağarınca ortaya çıktı.

Sel ve heyelan nedeniyle ilçe merkezinde iki caddede yaklaşık 3 metre yüksekliğinde toprak birikintisi oluştu. Gece geç saatlerden itibaren çevre illerden ve Rize'den gelen ekipler ilçe merkezinde temizleme çalışmasını sürdürüyor.

Güneysu Belediye Başkanı Rıfat Özer, AA muhabirine, dün akşam saatlerinde etkili olan yağışın ardından sel ve heyelan meydana geldiğini, merkeze elektrik verilemediğini söyledi.

Heyelanlar nedeniyle ciddi sorunlar olduğuna değinen Özer, "İlçede 8 mahalleye yol olmadığı için ulaşamıyoruz. Hayati tehlikesi olan yerleri öncelik vererek boşalttık. Okul yurtlarımıza vatandaşları aldık. Merkez ilçeyi temizledikten sonra hasar tespitine başlayacağız" dedi.

Vatandaşların geceyi güvenli yerde geçirdiğinin altını çizen Özer, "Öğretmenevinde 12, Spor Lisesinde 15, Kaptan Ahmet Erdoğan Lisemizde 12 misafirimiz, toplam 39 misafirimiz var. Toprağın altında araç çıkıyor. Sadece merkezde 10, belediyenin 10 aracı ve hastanenin bodrumu dolmuş. Hasar tespit kaldırıldıktan sonra belli olacak" ifadelerini kullandı.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU