ABD'de hak örgütleri Britney Spears için harekete geçti

ACLU'nun dilekçesinde, pop ikonunun kendi avukatını seçmekte özgür olması gerektiğini savunuldu

(Reuters)

Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU), 25 sivil haklar ve engelli hakları örgütüyle birlikte Britney Spears'ın vasilik işlemlerinde kendi avukatını seçme hakkını desteklemek amacıyla Los Angeles County Yüksek Mahkemesi'ne amicus curiae dilekçesi (davaya doğrudan dahil olmayan, ilgili konuda uzmanlaşmış bir kişi veya kuruluşun tavsiyesini içeren yasal belge -ç.n.) sundu.

12 Temmuz Pazartesi günü sunulan belgede, "Burada olduğu üzere, vesayet altındaki kişinin bu yöndeki arzusunu ifade etmesi ve yeterliliğe sahip olması halinde kendi avukatını seçmesinin sağlanmasının önemine" işaret edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Spears'ın mahkemece atanan avukatı Samuel Ingham III geçen hafta davadan çekilmişti. Belgede ayrıca Spears'ın, Ingham III'ün yerini alacak kişiyi seçmek için yardıma ve araçlara erişimine izin verilmesi çağrısında bulunuldu.

ACLU'nun Engelli Hakları Projesi'nde kurum avukatı olarak görev yapan Zoë Brennan-Krohn, açıklamasında "Britney Spears kendi avukatını seçmek istediğini söyledi. Mahkeme bu isteğe saygı göstermeli" dedi.

Mahkeme, Spears'ın bu seçimi anlamlı biçimde yapması ve belirttiği amacı, yani vasilikten çıkmayı elde edebilmesi için ihtiyaç duyduğu araçlara erişim sağlamalı.

Brennan-Krohn, şöyle devam etti:

Spears'ın avukat seçme hakkı, ABD Anayasası'nın 6. Ek Maddesi'nde belirtilen avukatlık hakkının temel ilkesi olmakla kalmayıp, aynı zamanda kişisel özerklik ve temsil ilkeleriyle de tutarlıdır.

Kaliforniya Yüksek Mahkemesi, Spears'ın özerkliğini ve engelli kişilerin kendi topluluklarının aktif üyeleri olarak bağımsız ve özerk hayatlar sürme haklarını kabul etmelidir.

2018'den beri sahnelerde görünmeyen Spears, babası tartışmalı vasilik konumundan alınana kadar bir daha sahneye çıkmayacağını söylemişti.

Ünlü şarkıcı yakın zamanda mahkemede, "Bu vasiliğin kötüye kullanıldığına gerçekten inanıyorum" dedi.

Dileğim ve hayalim tüm bunların sona ermesi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU