Maduro: Küba'nın devrimci hükümetine tam destek veriyorum

Küba’da yaşanan rejim karşıtı protestolar hakkında açıklama yapan Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel'e estek verdi

Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel ve Venezuela Devlet Başkanı Nicholas Maduro, 2019'da Havana’da gerçekleştirilen toplantıda bir araya gelmişti / Fotoğraf: Havana Times

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, mevkidaşı Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel'e tam destek verdiğini bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Venezuela basınında çıkan habere göre, Maduro, Küba'da hafta sonu hükümete karşı yapılan protesto gösterilerine ilişkin, "Küba'nın devrimci hükümetine tam destek veriyorum" ifadesini kullandı.

Canel ile telefonda konuştuğunu dile getiren Maduro, "Başkan Miguel Diaz Canel'e ve Küba halkına, tam destek. Buradan, Venezuela'dan, kardeşler iyi günlerde olsun, kötü günlerde olsun Küba bu durumun üstesinden gelecek" dedi.

Diaz-Canel, halkı devrimleri korumaya çağırdı

Küba televizyonu ve ulusal radyodan halka seslenen Diaz Canel, halkı Küba devrimlerine sahip çıkmaya çağırarak, "Vatanımızın egemenliğini teslim etmeyeceğiz, tüm devrimcileri, devrimi her yerde savunması için sokaklara çıkmaya çağırıyoruz." ifadelerini kullandı.

Diaz-Canel, ABD yönetimini pandemi döneminde Küba'da siyasi istikrarsızlık çıkarmakla, abluka uygulayarak ekonomiyi altüst etmekle suçladı.

Diaz Canel, son zamanlarda hızla artan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle ülkede ilaç ve elektrik sıkıntısı yaşandığını kabul ederek, mevcut durumda evde kalmanın daha doğru olacağını belirtti.

destek.jpg
Binlerce Kübalı başkent Havana'daki El Capitolio önünde Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel'e destek için toplandı / Fotoğraf: AA

 

Canel’in çağrısı sonrası hükümet destekçileri başkent Havana'daki Ulusal Capitol Binası olarak da bilinen El Capitolio önünde Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel'e destek olmak için toplandı.

Önce protestocular sonra rejim yanlıları sokağa indi

Nüfusu 11 milyonu aşan ada ülkesi Küba, 1 Ocak 1959'da kuruluşundan bu yana ilk kez başkent Havana ve adanın çeşitli bölgelerinde binlerce kişinin katıldığı yönetim karşıtı protestolara sahne oldu.

Küba Komünist Partisi (PCC) egemenliğinde yönetilen ülkede binlerce kişi, ekonomik problemler, gıda maddelerine erişim sorunu, elektrik kesintisi ve Kovid-19 salgınının getirdiği sıkıntılar nedeniyle sokaklara döküldü.

Gösteriler, başkent Havana'ya yaklaşık 30 kilometre uzaklıktaki San Antonio de los Banos bölgesinde başladı ve kısa sürede ülke geneline yayıldı.

Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde, ülke yönetimini hedef alan gösterilerde protestocuların "Diktatörlük yıkılsın, Özgürlük, Korkmuyoruz" gibi sloganlar attığı ve yer yer yağma ve şiddet olaylarının yaşandığı görüldü.

Gösterilerin ülkeyi etkisi altına almasının ardından Diaz-Canel, PCC yanlılarını, devrimi muhafaza etmek için sokaklara davet etmiş ve hükümet yanlısı gösteriler de düzenlenmişti.

Sosyal medyada, yaralıların olduğu ve ortadan kaybolmaların yaşandığı iddia edilirken, henüz bu konuya ilişkin resmi bir açıklama yapılmadı.

 

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU