G20 maliye bakanları: Yeni varyantlar küresel toparlanmayı tehdit ediyor

"Toparlanma, ülkeler arasında ve içindeki büyük farklılıklarla karakterize ediliyor ve özellikle koronavirüsün yeni varyantlarının yayılması ve aşılama hızındaki farklılıklar gibi aşağı yönlü risklere maruz kalıyor"

G20 ülkelerinden maliye bakanlarınn İtalya'nın Venedik şehrinde yaptıkaları toplantıya ABD Hazine Bakanı Janet Yellen da katıldı / Fotoğraf: AP

Dünyanın en büyük 20 ekonomisinin maliye bakanları, koronavirüsün yeni varyantlarının sayısındaki artış ve gelişmekte olan ülkelerde aşılara yetersiz erişimin küresel ekonomik toparlanmayı tehdit ettiğini açıkladılar.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

G20 maliye bakanları Cumartesi günü Venedik'te, küresel koronavirüs salgını başladığından beri ilk defa yüz yüze yaptıkları toplantıda küresel kurumlar vergisini ve küresel ekonomik toparlanmayı ele aldılar.

Bakanlar, uluslararası şirketlerin kârlarını düşük vergi oranlarının olduğu vergi cennetlerine aktarmalarını durdurmayı hedefleyen yeni kuralları desteklenmesiyle ilgili kararlar aldılar.

Küresel şirketlere vergiyle devlet hazinelerinin zararları karşılanabilir

Bu da, G20 liderlerinin Ekim'de Roma'da yapılacak zirvede yüzde 15'lik yeni küresel asgari kurumlar vergisine son şeklini vermeleri sağlayabilir. Böylece koronavirüs salgını sırasında sıkıntı içinde kalan devlet hazinelerinin yüz milyarlarca dolarlık zararları karşılanabilir.

Toplantının nihai bildirgesine göre G20'nin Nisan'daki son toplantısından beri aşıların dağıtılması ve ekonomik destek paketleri sayesinde küresel ekonomik görünümün iyileşmesine rağmen Delta gibi bulaşıcılığı yüksek koronavirüs varyantları nedeniyle küresel ekonomik görünüm kırılgan kaldı.

Metinde, "Toparlanma, ülkeler arasında ve içindeki büyük farklılıklarla karakterize ediliyor ve özellikle koronavirüsün yeni varyantlarının yayılması ve aşılama hızındaki farklılıklar gibi aşağı yönlü risklere maruz kalıyor" denildi.

Her ne kadar G20 liderleri koronavirüsle mücadelede tüm politika araçlarını kullanma sözünü verseler de, toplantıya ev sahipliği yapan İtalyan liderler insanlara yeni sınırlamaların getirilmemesi konusunda da uzlaşma olduğunu belirttiler.

Aşı için 50 milyar dolarlık çağrı

Toplantı sonuç bildirgesinde aşıların "küresel olarak daha eşitlikçi" dağıtılması desteklendi ancak bununla ilgili somut adımlar belirtilmedi. Liderler yalnızca Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası, Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Ticaret Örgütü'nün yeni aşıları finanse etmeleri için 50 milyar dolar harcanmasını önerdiler.

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU