Kadıköy'de kiliseye saygısızlık tepki çekti

Kadıköy Surp Takavor Kilisesi'nin giriş kapısına çıkan bazı kişilerin dans etmesi tepki çekti

İstanbul Kadıköy'deki Surp Takavor Kilisesi'nin önünde dün akşam bir grup müzik eşliğinde eğlendi.  Kalabalıktan 3 kişi kilisenin giriş kapısının üzerindeki duvara çıkarak burada dans etmesi tepkilere neden oldu.

Sosyal medyada çok sayıda kullanıcı yaşananlara tepki gösterdi. 

Duvarın üzerine çıkarak dans eden 3 kişi ise gözaltına alındı. Emniyetteki işlemleri tamamlanan 3 şüpheli, Kartal'daki Anadolu Adliyesine sevk edildi.

Gözaltına alınanlardan 2'si adli kontrol şartıyla olmak üzere 3 şüpheli serbest bırakıldı.

HDP Ekonomiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan tepkisini şu sözlerle dile getirdi:

Kadıköy’deki kilisemize saygısızlık yapanları ve yol verenleri kınıyorum. İçişleri Bakanlığı derhal her daim polis olan o noktadaki polisler hakkında soruşturma açmalıdır!

Demokrat Haber yazarı Murad Mıhçı da dans edenlerin görüntülerini paylaşarak "Kadiköy Surp Takavor kilsemizin halli. Her daim önunde basın açıklamasi yapilmasın diye polis bekler." ifadelerini kullandı. Mıhçı ikinci paylaşımına ise şu notu düştü:

Sabah Kalkedon meydanında ki SURP TAKAVOR kilisemize uğradım. Neyse ki Kilisemizde görevli arkadaşa bir şey olmamış.

Arlet Natali Avazyan da tepkisini, "Kendilerine saygısı olmayan sürüden,başkalarının inancına saygı beklenemez" diyerek dile getirdi.

Çelik, Altun ve Birinci'den tepki

AK Parti MKYK Üyesi Avukat Mücahit Birinci de şunları kaydetti:

Kadıköy'de, alkollü bir grup tarafından, bir inanışın sembolü olan Kilise'ye yapılan saldırıyı kınıyorum. Bu kendini bilmez grupla ilgili, yargının gerekli soruşturma ve kovuşturmayı açacağına inanıyorum. Takipçisi olacağız.

 

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Kadıköy Surp Takavor Kilisesi'nin duvarının üstüne çıkan 2 kişinin, bu dini mekana gösterilmesi gereken saygıya yakışmayan davranışlarda bulunduğunu belirtti.

Çelik, "Surp Takavor Kilisesi'ne yönelik bu saygısızlığı kınıyoruz. Mabetlere yapılan saygısızlık herkese karşı saygısızlıktır. Camileri, kiliseleri, havraları hedef alan, dini mekanların saygınlığına yaraşmayan her türlü eylemi provokasyon olarak değerlendiriyoruz ve insanlık adına mahkum ediyoruz" dedi.

İletişim Başkanı Fahrettin Altun da "Kadıköy Surp Takavor Kilisesi'ne yapılan saygısızlığı kınıyoruz. Din ve vicdan hürriyeti asıldır. Mabedler kutsaldır, dokunulmazdır. Bu saygısızlığı yapanlar hukuk önünde hesap vereceklerdir. Milletimiz, dün olduğu gibi bugün de bu tür kışkırtmalara prim vermeyecektir" mesajını paylaştı.

Valilikten açıklama

İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada 3 kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

11.07.2021 Pazar günü saat: 00.55 sıralarında İlçemiz Caferağa Mahallesi Khalkedon Meydanında, Surp Takavor Kilisesi'ne araçla gelen bazı şahısların, giriş kapısı üzerine çıkarak uygunsuz davranışlar sergiledikleri tespit edilmiştir.

Yapılan çalışmalarda; şüpheli Y.E.U ve Ö. F.A ile aracın sahibi O.Y adlı şahıslar 12.07.2021 günü ikametlerinde yakalanmışlardır.

Konuyla ilgili adli ve idari soruşturma başlatılmıştır.

İbadethaneye yapılan bu çirkin davranışı kınıyoruz.

Soylu, vakıf başkanıyla görüştü

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şunları kaydetti:

Kadıköy'de Ermeni Kilisesi'ne yapılan saygısızlıkla ilgili Kilise Vakfı YK Başkanı Arman Bükücüyan Beyefendi ile görüşerek üzüntülerimi dile getirdim. Kiliseye saygısızlığı yapan zanlılar, sabah 5.30'da İstanbul Emniyeti tarafından gözaltına alındı, hukuk süreci devam ediyor.

Kadıköy Belediyesi'nden açıklama: Sistematik bir durum olduğunu düşünüyoruz

Kadıköy Belediyesi de yaşananların "Kadıköy’ün değerleriyle asla bağdaştırılamayacağını" kaydetti. Twitter hesabından yapılan açıklamada "Görüntülerdeki kişilerin de Kadıköylü olmadığını ve sistematik bir durum olduğunu düşünüyoruz" denildi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Kadıköy, her inancın ve görüşün özgürce bir arada yaşadığı bir kenttir. Surp Takavor Kilisesi'ne yönelik bu saygısızlığı kınıyoruz. Bu utanç verici eylem, Kadıköy’ün değerleriyle asla bağdaştırılamaz.

Görüntülerdeki kişilerin de Kadıköylü olmadığını ve sistematik bir durum olduğunu düşünüyoruz. Konunun takipçisi olacağız, hepimize geçmiş olsun.

Diyanet Başkanı'ndan kınama

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da yaşnanlar için "saygısızlık" ifadesini kullandı. Erbaş Twitter hesabından yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

Kadıköy Surp Takavor Kilisesi'ne karşı yapılan saygısızlığı şiddetle kınıyorum. İnancımıza göre mabedlerin dokunulmazlığı vardır. Toplumun huzuruna kasteden, mabedlere ve kutsal değerlere karşı gösterilen bu saygısızca tutum asla kabul edilemez.

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU