IMF, 190 üye ülkeye 650 milyar dolar dağıtılacak

IMF yönetimi 650 milyar dolarlık rezerv dağıtımının ağustos sonuna kadar tamamlanmasını hedefliyor

IMF Başkanı Kristalina Georgieva Fon'un 77 yıllık tarihindeki en büyük SDR teklifini IMF üyesi ülke temsilcilerine sunacağını söyledi / Fotoğraf: AA

Uluslararası Para Fonu (IMF) yönetim kurulunun 650 milyar dolarlık IMF Özel Çekme Hakları (SDR) oluşturulmasını desteklediğini açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rezervlerin IMF'nin 190 üyesine dağıtımının ağustos sonuna kadar tamamlanılmasının hedeflenildiği ifade edildi.

IMF Başkanı Kristalina Georgieva Fon'un 77 yıllık tarihindeki en büyük SDR teklifini IMF üyesi ülke temsilcilerine sunacağını söyledi.

G20 ülkeleri maliye bakanları ve merkez bankası yetkililerinin Venedik'te bir araya geleceği toplantı öncesinde yayımlanan açıklamasında Georgieva bu teklifin ihtiyaç duyulan desteği hızla sağlayacak bir taze kan olacağını söyledi.

Georgieva "SDR tahsis edilmesi tüm üye ülkelerin likidite ve rezervlerini artıracak, piyasalara güven verecek ve küresel ekonominin dayanıklılığını ve istikrarını destekleyecektir" dedi.

SDR'lar, IMF'nin uluslararası rezerv para birimidir ve dolar, euro, sterlin, yen ve yuana çevrilebilir. SDR'ların tahsisi için oylamada IMF genel kurulunda hissedarların yüzde 85'inin onayı gerekmektedir. ABD'nin yüzde 16.5'lik bir oy hakkı bulunduğu için Washington yönetiminin görüşü belirleyicidir.

Şu ana kadar, IMF yaklaşık 285 milyar dolara eş değer 204.2 milyar SDR tahsis etti.

IMF, SDR'ları üye ülkelerin merkez bankalarına rezerv varlığı olarak ihraç eder. Merkez bankaları bu rezerv varlığını diğer merkez bankalarıyla kolayca döviz değiş tokuşu yapmak için kullanabilir. Birçok merkez bankası gönüllü olarak bu değiş tokuşu yapar ancak bunu yapamazsa, IMF'nin hangi ülkenin SDR'ları kabul etmesinin gerektiğine dair hüküm verme gücü vardır.

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU