ABD, Sincan eyaletindeki insan hakları ihlalleri nedeniyle daha fazla Çinli şirketi kara listeye ekleyecek

Reuters'a konuşan kaynak, listeye 14 Çinli şirketi eklemeyi planladığı bilgisini verdi

Fotoğraf: Reuters

ABD'de Biden yönetimi, Çin'in Sincan eyaletinde insan hakları ihlalleri ve yüksek teknoloji kullanılarak gözetim yapıldığı iddiaları nedeniyle 10'dan fazla Çinli şirketi ekonomik kara listesine ekleyecek.

Reuters'a konuşan iki kaynak, kararın bugün bile açıklanabileceği bilgisini verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kaynakların verdiği bilgiye göre, ABD Ticaret Bakanlığı'nın listeye yapacağı eklemeler Biden yönetiminin Çin'i insan hakları ihlallerinden sorumlu tutma çabasının bir parçasını oluşturuyor.

Washington'daki Çin elçiliği henüz konuya ilişkin bir açıklama yapmadı.

Kaynaklardan biri bakanlığın listeye 14 Çinli şirketi eklemeyi planladığı bilgisini verdi.

Katı denetlemelere maruz kalacaklar

Kara listeye alınan şirketler genelde ABD Ticaret Bakanlığı'na lisans için başvuru yapmak zorunda kalıyor ve ABD'li üreticilerden mal sipariş etmek için izin alırken daha katı denetlemelere maruz kalıyorlar.

ABD Ticaret Bakanlığı geçen ay Çin'in uzak batı bölgesinde insanların zorla çalıştırıldığı iddialarıyla beş şirketi ve diğer Çinli kuruluşları kara listeye eklemişti.

Çin, Sincan eyaletinde soykırım yaptığı ve insanları zorla çalıştırdığı suçlamalarını reddederken uyguladığı politikaların Müslüman etnik grup Uygurlar ve Çin'in en büyük etnik grubu Han arasında gerilimi yükselten ve saldırı planlayan ayrılıkçı ve aşırı dinci grupları yoketmek için gerekli olduğunu söylüyor.

 

Independent Türkçe , Reuters
 

DAHA FAZLA HABER OKU