YSK'nın "Soruşturulan müdürlerle devam" kararına AK Parti itiraz etti

AK Parti, soruşturma geçiren ilçe seçim müdürleri ile ilçe seçim kurulu başkanlarının geçici olarak görevlerinden alınmalarını istedi

Fotoğraf: AA

31 Mart'taki İstanbul seçimini sandık kurullarının memur olmayan kişilerden oluşturulduğu gerekçesiyle iptal eden YSK’nın, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma geçiren ilçe seçim kurulu müdürlerinin yenilenecek seçimlerde de görev yapmasına yönelik kararı yeni bir tartışma başlattı. 

AK Parti'nin YSK temsilcisi Recep Özel, haklarında savcılık soruşturması yürütülen ilçe seçim kurulu üyelerinin 23 Haziran seçimi öncesi görevden alınmaları için YSK’ya başvurdu.

Dilekçede; soruşturma geçiren ilçe seçim müdürleri ile ilçe seçim kurulu başkanlarının geçici olarak görevlerinden alınmaları, yerlerine yeni atama yapılması istendi.

Seçim müdürleri ve personelinin yerine YSK tarafından, kanunen en kıdemli hakimlerin olduğu ilçe seçim kurulu başkanlarının değiştirilmesi için de Hakimler ve Savcılar Kurulu’na başvurulması talep edildi.

Recep Özel tarafından YSK’ya verilen dilekçenin gerekçesinde özetle şu tespitlere yer verildi:

"Kurulunuzun 2019/4219 sayılı kararının genel gerekçesine bakıldığında; 31 Mart 2019 tarihinde yapılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde; kanuna aykırılık, usulsüzlüklerin yapıldığı somutlaştırılarak ve ilişkilendirilerek ortaya konulmuştur. Yapılan seçimde usulsüzlüklerin sadece oy verme süresince gerçekleşmediği de tescil edilmiştir. Yapılan kanuna aykırı işlemler ile usulsüzlüklerin öncelikle ilçe seçim kurulu başkanları ile seçim müdürleri tarafından yapıldığı kanısına varıldığından dolayı, Kurulunuzun aynı kararıyla, bu kişiler hakkında Cumhuriyet Başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunularak soruşturma başlatılması istenilmiştir. Buradan açıkça anlaşılıyor ki, ilçe seçim kurulu başkanları ile seçim müdürleri bu konudaki usulsüz işlemlerden birinci derecede sorumlu tutulmuşlardır.Bu hususta yürütülen soruşturmalar ve yapılan araştırmalara göre, kanuna aykırı işlemlerin seçmen kütük bürosu seçim müdürleri marifetiyle yapıldığı da ortaya çıkmıştır. 
İstanbul İl’ine bağlı tüm İlçe Seçim Kurulu Başkanlıkları tarafından alınan cevabi yazıların ve eki listelerin incelenmesinden; gönderilen bilgi ve belgelerin işi kapatmaya yönelik olduğu, kasıtlı yanlış bilgiler verildiği, hatta önemli olan belgelerin hiçbir ilçe seçim kurulu başkanlıklarınca gönderilmediği, seçim takvimi içerisinde yürütülen işlemlerde keyfi uygulamaların yürütüldüğü, kendilerince bir çıkış buldukları, hileli yönteme başvurularak aynı ifadeleri içeren tutanaklar düzenlendiği ve olayı kendilerince yorumlayarak, seçim günü yapılan usulsüzlükleri kapatma yolunu seçtikleri görülmüştür. Seçimin iptaline sebebiyet verdiği tespit ve tescil edilen İstanbul İl’ine bağlı tüm ilçe seçim kurulu başkanları olan hakimler ile bu ilçelerde görevli tüm seçim müdürlerinin görevi başında kalmalarının sakınca doğuracağı ve bu durumun kamu oyunda şüphe ve endişelere yol açacağı ortadadır."

 

recep özel ak parti ysk temsilcisi istanbul milletvekili AA.jpg
Recep Özel, AK Parti YSK temsilcisi, İstanbul Milletvekili / Fotoğraf: AA

 

Karar bayramdan sonra

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Ramazan Bayramı boyunca tatilde olacak. Bu nedenle AK Parti’nin başvurusunun bayram tatili sonrası ele alınması bekleniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Topu taca attılar"

YSK kararı, günün en çok tartışılan gündem maddelerinden biri oldu. CHP'nin YSK Temsilcisi Hadimi Yakupoğlu, konunun cuma günü görüşüldüğünü ve hayli tartışıldığını söyledi. 

"Epeyce tartışıldı ancak yine topu mecburen taca attılar ve; kurulların oluşumu yasalarla düzenlendiğinden, yapılacak işlem olmadığına karar verildi."

Yakupoğlu, "YSK İstanbul ilçe seçim kurulları başkanları, seçim müdürleri ve üyeleri için önce İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Daha sonra yapılan duyuruyu, işlemsiz olarak geri çekti. Şimdi ise 2802 Sayılı Kanunun 86.maddesine dayanarak 10 Haziran'da HSK'ya suç duyurusunda bulunacak. Süreç sürekli değişiyor ama son durum, an itibariyle  böyle" dedi.

“Dilekçeler YSK toplantısına bomba gibi düştü”

İYİ Parti YSK temsilcisi Av. Aylin Kırmızıoğlu, Şişli İlçe Seçim Kurulu Başkanı ile müdürünün YSK’ya verdiği dilekçeler için “Kurul toplantısına bomba gibi düştü” ifadesini kullanarak, Kuruldaki tartışmaları şöyle aktardı:

 

aylin kırmızıoğlu.jpg
İYİ Parti YSK temsilcisi Aylin Kırmızıoğlu / Fotoğraf: Linkedln

 

"Sosyal medyada dolaşan bu karar 31 Mayıs günü alındı. İlçe seçim kurulu başkanı ve müdürü YSK’ya başvurdu. Siz İstanbul seçiminin iptal gerekçesini sandık kurullarının yanlış oluşturulmasına dayandırdınız, bu oluşumu gerçekleştiren seçim kurulu başkan ve personeli hakkında da suç duyurusunda bulundunuz. Şimdi savcılığın soruşturma yürüttüğü kurul ve personelle yeni bir seçime gidiliyor. Aynı kurulla farklı sonuç alamazsınız diyor.  Şişli İlçe Seçim Kurulu Başkanı ve müdürünün YSK’ya yazdığı dilekçeler bomba gibi düştü kurula, yüzlerine vuruldu çünkü. Kurul çok tartıştı bu dilekçeleri, haklı diyenler oldu, dilekçede hakaret ve suç işlendiğini söyleyip gereğinin yapılmasını isteyen oldu. Şimdi ilçe seçim kurulu başkanı, müdürü ve personeli hakkında örgüt, çete soruşturulması yapılıyor, ifadeleri alınıyor. Eğer böyle örgütlü bir suç oluşsaydı o personel tutuklanmaz mıydı? YSK böyle bir karar aldı, bu kararıyla da bu Kurul başkanı ve üyelerini, personelini aklamış oldu. İstanbul seçiminin de gerekçesiz iptal edildiği ortaya çıkmış oldu.”

 


 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU