Sarıkaya: İkinci dozdan neden vazgeçildi?

"Vize belgelerini doldururken, hem enfeksiyon kapıp hastalığı geçirdiklerini hem de üzerine bir doz Biontech olduklarını eklediklerinde vize almamalarının imkanı yok"

Fotoğraf: AA

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) geçiren kişilerin ikinci doz aşı randevularının iptal edilmesini Sağlık Bakanlığı’na sordu.

Sarıkaya, bugünkü köşe yazısında Kovid-19 geçiren kişilerin “Madem ikinci doz yapılmayacaktı, 35 yaş üstüne neden yapıldı? Onlardan 5 yaş genç olmamız, enfeksiyonu yeniden kapmamızın önünde engel mi? AB ülkeleri iki doz aşı yapılmayı zorunlu kılıyor, bu durumda aldığımız biletleri ne yapacağız? Nasıl gideceğiz?” şeklinde sorular sorduğunu bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Hem Sağlık Bakanlığı’ndan hem de işin uzmanlarını arayıp nedenini sorguladım” diyen Sarıkaya, aldığı yanıtları şöyle aktardı:

1- Koronavirüs enfeksiyonu kapmak iki doz aşı olmaya eşdeğerdir. Dolayısıyla nasıl ki iki doz Sinovac veya Biontech olana tek doz aşı yapıyorsak, hastalığı geçirene de tek doz yapılması yeterlidir.

2- Eğer hastalığı geçiren kişi Sinovac aşısı olmak istiyorsa, ikinci doz için randevu alabilir. Buna neden Sinovac’ın etkinliğinin yüksek olmaması.

3- Ancak tek doz Biontech olduysa bütün veriler de gösteriyor ki 9 ile 12 ay süresince ciddi şekilde korunur. Herhangi bir sorunla karşılaşmaz…

4- AB ülkelerine girişte de sorunla karşılaşmalarının imkanı yok. Çünkü hastalığı geçirdiği zaten aşı karnelerinde açık şekilde görülüyor. Bu bile AB ülkelerine girmeleri için yeterliyken, üzerine bir de tek doz aşı olmaları girişlerini daha da kolaylaştırır. Vize belgelerini doldururken, hem enfeksiyon kapıp hastalığı geçirdiklerini hem de üzerine bir doz Biontech olduklarını eklediklerinde vize almamalarının imkanı yok. Çünkü AB mevzuatını biz de takip ediyoruz. Bugüne kadar da vizede herhangi bir sorun çıkmadı. Bazı AB ülkeleri de iki doz Sinovac aşısını yeterli buluyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün kabul ettiği bir aşıyı hiçbir ülke kabul etmiyorum diyemez…

5- Kendilerinden 5 yaş büyüklere iki doz yapıldığı doğrudur. Ancak onlar için ikinci doz aşı randevusunun açıldığı tarihte elimizde ikinci dozun gerekli olup olmadığına ilişkin bir veri yoktu. Şimdi ise bilimsel verimiz var. Koronavirüs geçirmiş ve tek doz Biontech aşısı yaptırmış olanlarda çok yüksek koruma sağlıyor. Hatta ikinci doz yapıldığında antikor seviyesinde milim oynama söz konusu olmuyor, aynı kalıyor. Dolayısıyla vücuda boş yere aşı yüklemenin gereğini görmedik.

 

Habertürk, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU