Kamuda normal mesai başladı... 60 yaşın altındaki organ nakilli ve kronik rahatsızlığı olan kamu görevlileri için tedbir yok

Genelgeye göre, kronik rahatsızlığı bulunan 60 yaş ve üzeri çalışanlar ile gebeliğinin 24'üncü haftasından 32'nci haftasına kadarki süre içerisinde bulunan çalışanlar idari izinli sayılacak ancak 60 yaş altındakiler için tedbir bulunmuyor

Organ nakli olduğu için aşı sırasında öncelik tanınan organ nakilli kamu görevlileri, doktorları tarafından çift maske kullanmaları gerektiği konusunda uyarıldıklarını belirtiyorlar / Görsel: Pixabay

Cumhurbaşkanlığından yayınlanan genelge ile koronavirüs salgınına yönelik alınan tedbirler daraltılarak kamu kurumlarında çalışanların yeni mesai düzenlemesi yapıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 21 Haziran'daki kabine toplantısından sonra yaptığı açıklamada, kamuda normal mesai düzenine geçileceği ifade etti.

60 yaş üstü ve hamilelere izin var

Erdoğan'ın açıklamasından 1 hafta sonra genelge yayınlandı. Buna göre, kronik rahatsızlığı bulunan 60 yaş ve üzeri çalışanlarla gebeliğinin 24'üncü haftasından 32'nci haftasına kadarki süre içerisinde bulunan çalışanlar idari izinli sayılmaya devam edecek.

60 yaş altı işe geri döndü

Ancak genelgede, 60 yaşın altındaki kronik rahatsızlığı olan kamu görevlileri için bir açıklama yapılmadı.

Bu kişiler, bugün itibarıyla normal mesai düzeni içinde görevlerine geri döndü. 

Özellikle organ nakli olan kamu görevlileri, aşı uygulaması başladığında yüksek risk grubunda oldukları için öncelik tanınanlar arasındaydı.

Kullandıkları ilaçlar nedeniyle Sinovac'ın etkisi düşüyor

O dönem ülke genelinde Çinli firma Sinovac'ın üretiği Coronavac aşısı uygulanıyordu.

Organ nakli olan kamu görevlilerinin büyük çoğunluğuna da Çin menşeili Coronavac aşısı yapıldı.

Nakli nedeniyle kullanılan ilaçların bağışıklık sistemini baskılamasında aşının etkisini azalttığı biliniyor. 

Nakil organ zarar görebilir

Independent Türkçe'nin görüştüğü organ nakli olan kamu görevlileri, cumhurbaşkanlığı genelgesinde kendilerine yer verilmemiş olmasının dehşet verici olduğunu ifade etti.

Bu kamu görevlileri, koronavirüse yakalanmaları halinde nakledilen organın zarar görmesi hatta kaybedilmesi riskinin olduğunu belirtti. 

Organ nakli olan kamu görevlileri ayrıca, doktorları tarafından kapalı alanlarda kesinlikle maskesiz bulunmamaları ve çift maske takmaları gerektiği konusunda uyardıklarını da kaydetti.

Organ nakli nedeniyle düzenli ilaç kullanmak zorunda olan kamu görevlileri, çalışma alanlarının kapalı mekanlar olması nedeniyle, ilaç aldıkları kısa süreler içinde bile olsa maskelerini çıkarmaları halinde büyük bir riskle yüz yüze geleceklerine dikkati çekiyor. 

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU