Galatasaray'da gündem seçim: 5 aday, sarı-kırmızılı kulübün 38. başkanlığı için yarışıyor

Galatasaray Kulübü, seçimli olağan genel kurulunda 38. başkanını seçecek

Mustafa Cengiz'in ardından beş isim Galatasaray'da başkanlık için yarışacak / Fotoğraf: AA

Süper Lig ekiplerinden Galatasaray'da uzun süredir gündemi meşgul eden seçim sorunu çözüme kavuşuyor.

Mevcut başkan Mustafa Cengiz'in aday olmayacağı seçimli genel kurul, Galatasaray Lisesi Tevfik Fikret Salonu'nda başladı.

Oy verme işlemi saat 15.00'te sona erecek.

Seçimde Burak Elmas, Metin Öztürk, Eşref Hamamcıoğlu, Yiğit Şardan ve İbrahim Özdemir, Galatasaray'ın 38. başkanı olabilmek için mücadele ediyor.

Galatasaray'da yeni başkanı bekleyen en önemli sorunların başında teknik direktör konusu yer alıyor.

Fatih Terim, 31 Mayıs 2021'de sözleşmesinin tamamlanmasıyla tatile çıkmış, sarı-kırmızılı kulübün yeni sezon açılışını yardımcı antrenör Selçuk İnan başlatmıştı.

Sarı-kırmızılı ekibin önündeki bir diğer önemli husus ise yapılması gereken ödemeler.

Galatasaray Başkanı Mustafa Cengiz, GSTV'de katıldığı programda borç yapılandırma ve TFF ile UEFA'ya gönderilecek borçsuzluk kağıdı hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulundu:

Her şeyi 3 seneye sığdırmak mümkün değil. Mayıs ayındaki yapılandırma için 170 milyon lira gerek. Bizim ödemelerimiz var. Baskete var, voleybola var. Hala icra ve hacizleri bitiremedik. Öde, öde, öde bitiremedik... 31 Haziran'a kadar TFF ve UEFA'dan borçsuzluk kağıdı almak için çalışıyoruz. Gelecek yönetimi de sıkıntı içinde bırakmamak için. Hakikaten UEFA iyi ki var diyorum... 

 

Mustafa Cengiz - AA.jpg
Mustafa Cengiz / Fotoğraf: AA

 

Mustafa Cengiz dönemi sona eriyor

Galatasaray'ın mevcut başkanı Mustafa Cengiz'in yaklaşık 3,5 yıl süren görevi yarın sona eriyor.

20 Ocak 2018'deki olağanüstü seçimli genel kurulda Dursun Özbek ile yarışan Cengiz, bin 623'e karşı bin 703 oy alarak Galatasaray'ın 37. başkanı olmuştu.

Ocak ayındaki seçimlerden önce normal zamanında olağan genel kurula gitme sözü veren Cengiz, Mayıs 2018'de yapılan olağan seçimlerde 2 bin 525 oy alarak bir kez daha başkanlığa seçildi.

Cengiz başkanlığındaki Galatasaray, 2018 ve 2019'da futbolda üst üste 2. kez Süper Lig şampiyonluğu yaşadı. Öte yandan Türkiye Kupası ve TFF Süper Kupa zaferleri elde edildi.

Mustafa Cengiz'in, 2019'daki mali genel kurulda idari açıdan ibra edilmemesi Galatasaray'da gündeme damga vurmuş ve sarı-kırmızılı kulübün başkanı uzun süre davalarla uğraşmak zorunda kalmıştı.

2020 yılının başlarında rahatsızlanan Cengiz, beyninden ve midesinden bir dizi operasyon geçirdi. 

Söz konusu süreçte uzun süre tedavi gören Cengiz, kulübü seçimlere götürme kararı almıştı.

 

 

Metin Öztürk, Fatih Terim ile devam edecek, yerli bir 10 numarayla anlaştı

Yaklaşık iki aydır Galatasaray'da gündemi meşgul eden seçim konusunda adaylar da kendi vaatleriyle hazırlıklarını sürdürüyor.

Uzun süredir seçimlere hazırlandığı bilinen Metin Öztürk, bugüne kadar birçok mecrada projelerinden bahsetti.

Öztürk, sarı-kırmızılı kulübe bir iş adamı bakış açısı getirmek için aday olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

Denetim mekanizmaları iyi çalışmadığı, günlük hayat devam ederken borçlar ötelendiği için bugün artık kulübümüz yönetilemeyecek ya da zor yönetilecek, uzun vadeli kredilerle yönetilebilecek duruma geldi. Katma değeri kulübümüze getirip maliyetlerimizi azaltıp başarı seviyesini en tepede tutarak 6 yıllık bir süreçte borçları yok etmek ana hedefimiz. Umarım başarırız.

Öztürk ayrıca seçilmesi halinde Fatih Terim ile göreve devam etmek istediğini, 62 sponsorla ön protokol yaptıklarını ve yerli statüsünde çok iyi bir 10 numara ile anlaşma sağladığını deklare etmişti.

Öztürk'ün listesi şöyle:

Asil: Nasuhi Sezgin, Bora İsmail Bahçetepe, Rıza Tevfik Morova, Erol Erkuloğlu, Asena Yılmazkaya Dinçbaylı, İsmail Sarıkaya, Osman Aral, Emre Alkin, Dikran Gülmezgil, Nihat Kırmızı.

Yedek: Sencer Seren, Sinan Müderrisoğlu, Halil Cem Burnaz, Tanur Lara Yılmaz, Ethem Baturalp Pamukçu.

 

 

Burak Elmas,  "1481 Futbol Grubu" ile uluslararası yatırımcı getiriyor

Galatasaray'da dönem dönem yönetim kurullarında ve kulüpte farklı pozisyonlarda görev alan Burak Elmas da seçimin gündeme gelmesiyle adaylığını açıklayan ilk isimlerden oldu.

Elmas, yayıncı kuruluşa konuk olduğu programda vaatlerini sıralayan Elmas, şunları kaydetti:

25-30 sene sonra Galatasaray'ın yeni Riva'sı olabilecek arazileri kulübümüzün bünyesine katacağız... Yıldız olarak gelip, sahada bu yıldızlığını göstermeyen oyunculara popülarite için gereksiz ücretler ödemeyeceğiz... City ve Redbull gibi gruplar tek bir ligde değil, birçok ligde mücadele ediyor. Biz yaklaşık 5 ay önce Galatasaray'ın sahip olduğu '1481 Futbol Grubu'nu kurarak buraya yatırımcı bulmak için bir uluslararası yatırımcı ile görüştük ve fonun yarısı hazır... Yönetime geldiğimizde Kemerburgaz'da inşaata başlayarak, Galatasaray'a Yeni Metin Oktay Tesisleri'ni kazandıracağız. Projenin finansmanını da hazır hale getirdik. Tevfik Fikret Basketbol Salonu, takımımıza uzun vadeli gelir getirecek bir proje olacak... 

Deneyimli yönetici teknik direktör konusunda ise Fatih Terim ile çalışmak istediğini dile getirmişti.

Elmas'ın listesi şöyle:

Asil: Ali Polat Bengiserp, Mehmet Remzi Sanver, Başak Karaca, Bikem Ardakoç Kanık, Turhan Özen, Burçak Emre Zorlu, Şükrü Köksal Ünlü, Mustafa Özgür Kalelioğlu, Rezan Epözdemir, Özgür Işıtan Gün.

Yedek: İbrahim Reha Keskin, Selim Sefada, Abdulvahap Gazi Tanrıverdi, Mehmet Polat Kalafatoğlu, Ahmet Ozan Şener.

 

İbrahim Özdemir-AA.jpg
İbrahim Özdemir / Fotoğraf: AA

 

İbrahim Özdemir, "Ralf Rangnick ile anlaştık" dedi

Galatasaray Kulübü'nde başkan adaylarından İbrahim Özdemir de projelerinden bahsetti.

Seçilmesi halinde öncelikli olarak Fatih Terim ile görüşeceklerini aktaran Özdemir, deneyimli teknik adamdan olumsuz yanıt alması halinde Ralf Rangnick ile prensipte anlaştıklarını ve koltuğu devralmasının ardından Alman çalıştırıcıyı göreve getireceklerini aktardı.

Özdemir ayrıca, Bayern Münih’teki görevinin sona ermesi beklenen bilim insanı ve fizik hazırlayıcı Prof.Dr. Holger Broich’i de kondisyoner olarak teknik ekibe dahil etme yönünde çalışmaları olduğunu kaydetti.

Özdemir'in listesi şöyle:

Asil: Mustafa Torok Tanrıyar, Mustafa Keten, Hilmi Develi, Volkan Vural, Cemal Sedat Dayıoğlu, Murat Atay, Selim Demir, Banu Kavak, Ali Fatinoğlu, Tamer Koldaş.

Yedek: Tunç Üner, Reyhan Çelik, Emre Eti, Cenk Gönenç, Deniz İsmail Aras.

 

 

Eşref Hamamcıoğlu, "Columbus" projesiyle 2 buçuk milyar lira gelir hedefliyor

Galatasaray'da seçimlerin önemli isimlerinden biri de Divan Kurulu Eski Başkanı Eşref Hamamcıoğlu.

Görevi devralması halinde öncelikle Fatih Terim ile görüşme sağlayacaklarını duyuran Hamamcıoğlu'nun en önemli vaatlerinden birisi, borcu 2 milyar 162 milyon liraya ulaşan Galatasaray'ın kurtuluşu olması beklenen "Columbus" projesi.

Hamamcıoğlu, yeni mali kalkınma projeleri "Columbus"u tanıttığı basın toplantısında, Galatasaray'ın mevcut mali yapısını kalkındıracaklarını belirtmiş, bu projeyle birlikte Sportif A.Ş bünyesindeki Mağazacılık Pazarlama, Gayrimenkul Yatırım ve Geliştirme A.Ş ve Dijital A.Ş departmanlarını Ali Sami Yen Yatırım A.Ş adı altında ayağa kaldıracaklarını ifade etmişlerdi.

Galatasaray'ın mevcutta 2 milyar 162 lira borcu olduğu hatırlatılarak, "Columbus" projesinin hedeflendiğini gibi ilerlemesi durumunda 2024 yılında 2 milyar 500 milyon lira gibi bir değer yaratacağı öne sürülmüştü.

Hamamcıoğlu'nun listesi şöyle:

Asil: Osman Kocaman, Tuncer Hunca, Hayri Gürkan Eliçin, Ahmet Arif Bağlıca, Levent Yaz, Ahmet Cemal Özgörkey, Cenk Nuri Soyer, Cevat Genç, Ahmet Yavuz, Ecem Tezel Aldanmaz.

Yedek: Mehmet Emre Mısırlı, Emin Tan Bilge, Murat Karaman, Şükran Pelin Öztekin, Yusuf Mutlu Yıldız.

 

 

Yiğit Şardan, finansal projeler, tesisler ve gayrimenkulleri işaret etti

Adnan Polat yönetiminde görev alan ve söz konusu dönemdeki 30 milyon dolar civarındaki sponsorlukları 230 milyon dolara yükselten yönetici olarak öne çıkan Yiğit Şardan, seçimlerin en dikkat çeken isimlerinden.

Mustafa Cengiz yönetiminden Abdurrahim Albayrak ve Doruk Acar ile birlikte seçim çalışmalarını yürüten Şardan, Smart Spor'da katıldığı canlı yayında teknik direktörlük konusunda Fatih Terim'in sık sık gündeme getirilmesini eleştirdi:

Şu anda bir seçime gidiyorum ama bu bir teknik direktör seçimi değil. Biz Fatih Terim ile çalışacağımız vaadiyle başkanlığa mı yürüyelim? Galatasaray başkanının kim olduğunu hangi hoca ile çalışacağı mı belirleyecek? Ben bunu kabul edemem. Fatih Terim teknik direktör olduğu sürece bizim sözleşmeli bir çalışanımızdır. Ben başkan olacaksam beni değerlendirsinler. Eğer bir hoca ile yönetime gelirseniz bilin ki o hocayı siz de bir daha yönetemezsiniz. O hoca sizi yönetir. Bu Fatih terim ile alakalı değil hangi hoca olursa olsun aynı şey geçerlidir.

Şardan'ın en önemli vaatleri ise finansal projeler, tesisler ve gayrimenkuller:

Galatasaray’ın dijital ekonomisini büyütmek istiyorum. Yönetime Doruk ve Serkan arkadaşlarımızı aldık. Doruk 2018’de sıfır olan dijital gelirleri 170 milyon liraya çıkardı. Serkan daha önce 2 kez start-up kurup satmış şu anda 22 ülkede etkinliği var. Ben ise Youtube’un en çok gelir getiren ilk beş içerik üreticisinden biriyim. İlk aşamada 450 milyon liraya çıkarabiliriz daha agresif bir planla 1,2 milyar lirayı bile yakalayabiliriz. En büyük ticari projem budur. 

Kemerburgaz projesi bütün takımlara yetmeyecek gibi duruyor. Oraya A takımı taşıyıp, Büyükçekmece'ye de alt yapıyı taşımayı düşünüyoruz. 

Florya’da Emlak Konut arazinin bir kısmına sahip bir kısmı da bize ait. Bir de 19 dönümlük bir arazi var. Oraya da içinde güzel bir spor tesisi olan bir gayrimenkul geliştirme projesi yapabilirsek çok ciddi bir rant elde edebiliriz.

Şardan'ın listesi şöyle:

Asil: Özcan Çetin Soy, Abdurrahim Albayrak, Murat Yalçındağ, Ahmet Aslan, Mete Serkan Sevim, Ömer Mafa, Dorukhan Acar, Begüm Özkan, Murat Özkaya, Murat Erkul.

Yedek: Esen Sirel Ongun, Levent Karadeniz, Abdullah Günhan Aksoy, Kerim Polat, Hamit Karasu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU