Gösteriye dönüşen saf oyun

Okan Can Independent Türkçe için yazdı

Kolaj: Independent Türkçe

Kuşkusuz dünyanın en çok sevilen oyunu, futbol. Bu oyuna olan tutku, değişik coğrafyalarda ortak duygular yaratıyor.

Birbirini tanımayan milyonlarca insan, aynı duyguda, aynı heyecanda ve aynı mutsuzlukta buluşabiliyor. Her şey meşin yuvarlağın, filelerin içinde dans etmesi üzenine kurulu.

Fakat her oynanan maç ve her geçen yıl, güzel oyun futbolu, daha acımasız ve daha bencil bir oyuna dönüştürüyor.

Aynı zamanda başka oyun üzerine kafa yormak ve yazmak da zorlaşıyor. Çünkü hem spor ekonomisi, hem de spor ratingi, futbol üzerinden dönüyor.

Avrupa Futbol Şampiyonası'nda oynanan Danimarka-Finlandiya maçında öyle bir an yaşandı ki farklı ülkelerde milyonlarca kişi, hangi din, hangi milletten olursa olsun, bir kişi için dua etmeye başladı.

Herkes gelecek iyi bir haberi beklerken, sosyal medya üzerinden de futbolun acımasızlığını ve UEFA'yı eleştirdi.

Danimarka milli takım oyuncusu Christian Eriksen'in kalbinin durması ve ilk yardım müdahalesi ile tekrar hayata dönemsinin yarattığı korku ve sevinçle, milyonlarca kişi futbolun yarattığı sistemi sorguladı.

Âmâ kısa bir süre için, çünkü futbol devam etmeliydi.
 

 

Seyirci müşterileşince talepleri artıyor

Aslında futbolu yönetenler, taraftarların istediğini vererek yönetiyorlar futbolu. Oluşan bu sistematik durum, herkesin şikâyet ettiği, ama kimsenin vazgeçmediği bir oyun yaratıyor.

Daha çok maç, daha çok futbol gündemi ve daha fazla tüketim ortaya çıkıyor.

Televizyonda spor programları yetmiyor, sosyal medya programları çıkıyor, tribündeki baskı yetmiyor, sosyal medya baskısı belirleyici oluyor.

Transferler yetmiyor, imzayı yeni atan eskiyor. Kısaca bu tüketim herkese ait oluyor ve futbol artık bu tüketim ile oynanıyor.

Yoğun tempoda geçen maç trafiği, futbolcuları bir gösteri aktörleri olarak konumluyor. Bu konumlama, futbolu yönetenlerden çok, seyircinin yarattığı bir durum aslen. Çünkü müşterileşen seyirci, doğal olarak daha talepkâr oluyor.

Bununla beraber, milyonlarca euro kazanan futbolcular da bu gösterinin devam etmesi için daha fazla efor harcamak zorunda.

Çünkü yılda sadece 1 ay ara verilen maç trafiği olmayınca, hem müşteri sıkılıyor, hem de sponsorlar para kazanamıyor. Bu yüzden daha fazla maç, zorunluluk oluyor.

Bu yoğun tempoda Christian Eriksen, ayağı sakatlanan at gibi gösteriden ayrılmak zorunda kalıyor, çünkü gösterinin devam etmesi gerekiyor.
 

 

Tek kollu gol kralı Jimmy Hasty

Jimmy Hasty, belki de futbolun ne ifade ettiğini, en güzel anlatan oyunculardan biriydi.

1936 yılında kuzey Belfast'ta doğdu Jimmy Hasty. Çocukluğunu top oynayarak geçiren Hasty, 14 yaşına geldiğinde bir değirmende iş buldu.

Fakat değirmende makinaya sol koluna kaptırdı ve hayatına tek kollu olarak devam etti. Âmâ yine de futboldan vazgeçmedi.

Kolunu kaptıran Jimmy Hasty, kendini futbola vererek, yaşadığı zor süreçlerde kendini futbol ile rehabilite etti.

Önce Kuzey İrlanda'nın alt takımlarından Newry Town için oynamaya başladı ve sonra da İrlanda Ligi takımlarından Dundalk'a tranfer oldu.

Kolu olmayan bir futbolcu olarak, denge ve hareket etmek çok zorken, başka özelliklerle bu açıklarını kapattı. Artık şehirde herkes, onun maçını izlemek için maçlara geliyordu.

Hatta çocuklar, tek kollarını kazaklarını içine sokarak, onu taklit ederek futbol oynuyorlardı. Herkes için Jimmy  Hasty, tek kollu bir oyuncu değil, harika bir futbolcuydu artık.

Öyle ki gol kralı bile oldu Jimmy Hasty.1963 yılında Dundalk ile lig şampiyonluğu yaşayan Jimmy Hasty, 6 sezonda 103 gol attı ve unutulmaz bir başarıya, oyuna olan tutkusu ile ulaştı.

Fakat günümüzde oyunun saf hali çoktan unutuldu. Sadece Eriksen'nin kalbi kısacık bir sürede durduğunda, tekrar hatırlandı.

Tüm dünyada futbolun makineleştiği bu dönemde, Türkiye'de de futbolun bir savaş, bir mağlubiyet ve bir zafer olmadığını kısa bir süre de olsa hatırlamak gerekiyor.

Ne yeşil sahalar bir savaş meydanı, ne de maç kazanmak, bir ülkenin gururu olabilir. Savaş tamtanlarının çaldığı şarkı ile reklam ile ya da maçı bir dövüş gibi anlatan spikerlerin futboluna değil, Jimmy Hasty'nin futboluna ihtiyaç var.

Çünkü futbol, sadece güzel bir oyun.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU